Franciza „Robeks” a ajuns populară printre antreprenorii moldoveni din California

65
Natalia Bortă, antreprenoare, California

Franciza Robeks este în crește pe piața americană, iar sucul proaspăt și smoothie i-a atras și pe unii moldoveni din SUA să se alăture vânzărilor de peste două miliarde de dolari pe care le câștigă rețelele de magazine din America. Doar antreprenorii dedicați și pasionați de afaceri pot să inițieze și să investească în propriul lor salon, o metodă de afaceri foarte populară printre americani. Natalia Bortă este una dintre investitorii de succes care a decis să pornească pe calea afacerilor și să învețe secretele brandului Robecks.   

Irina VanPatten: Natalia, tu promovezi modelul de antreprenoare modernă, unde combini activitatea de mamă cu cea de afaceri. Cum îți reușește? 

Natalia Bortă: Recent mi-am diversificat orizonturile de activitate și am încercat marea cu degetul și mi-a plăcut. Am început o activitate antreprenorială care-mi aduce o satisfacție morală, cât și una financiară. Am deschis un restaurant de smoothies și sucuri care se numește Robeks Fresh Juices & Smoothies în Northbridge, California. Probabil prima este rezultatul celei din urmă.

Eu am fost întotdeauna foarte departe de cifre. Cifrele și banii, în general, îmi cauzau anxietate, până când am început a înțelege și a aplica legea banilor. Banii trebuie să aducă alți bani, dar nu numai ca un țel, dar ca un instrument pentru a realiza visele mele legate de calitate, și, în particular, de reformarea sistemului educațional din Moldova. Aș începe cu grădinițele. De acolo se începe educația viitorilor deputați, odată ajunși la facultate este deja târziu.

Irina VanPatten: Cum le reușești pe toate? Care sunt greutățile ori succesul acestui model? Cine te susține și ce te împiedică?

Natalia Bortă: Cer și accept ajutor din partea tuturor care mă pot ajuta. Nu cred că reușeam nimic din ce am realizat până acum fără părinții mei, fără părinții soțului și fără cel mai important om – soțul meu. Mă consider o norocoasă la acest capitol și sunt recunoscătoare fiecăruia pentru fiecare secundă petrecută cu unul sau cu ambii mei copii. Maternitatea m-a schimbat la 180 de grade. Dacă înainte de a deveni mamă credeam în mitul perfecțiunii, acum trăiesc cu ideea că viața este aici și acum. Nu am timp de regrete majore și încerc să mă bucur de fiecare moment petrecut lângă copiii mei. Chiuveta plină cu vase, casa plină cu jucării nu mai sunt un impediment pentru a crea și a crede în potențialul meu.

Atât pentru mine cât și pentru soțul meu, familia este epicentrul universului nostru. Restul: afaceri, prieteni, carieră, trebuie să își găsească locul în viețile noastre în dependență de cursul pe care îl ia familia noastră. Acest reper a fost esențial în momente de răscruce și în momente de împlinire pentru noi amândoi. Soțul meu este o persoană extraordinară, prietenul și confidentul meu, căruia îi datorez foarte mult pentru răbdarea și pentru abilitatea de a accepta toate ideile mele una mai trăsnită decât alta. Eu sunt  genul de om care face ziua ce visează noaptea. El a fost unicul care nu a pus la îndoială niciodată scopurile, ideile, planurile mele legate de familie sau de carieră, și acesta cred că și este secretul nostru. O căsătorie reușită nu trebuie să stea în calea realizării profesionale. Din contra, fiecare contribuie la autorealizarea celuilalt, astfel progresează ambii.

Irina VanPatten: Bazându-ne pe experiența care ai acumulat-o în domeniul relațiilor dintre angajați și angajator (HR relationship), ce pot învăța antreprenorii din sectorul cu business mic și mare ca să mențină lucrătorii fericiți? Ce stimulente lucrează acum când pandemia a schimbat piața de muncă și cum aleg lucrătorii cariera lor la moment?

Natalia Bortă: Cultura organizațională este secretul meu. Nu am avut nici o demisie pe timpul pandemiei în noul meu business. Sunt convinsă că modul în care un angajator își tratează angajații este cheia succesului, indiferent de domeniul de business. Actualmente am 22 de angajați și este o echipa minunată, fără de care nu reușeam să supraviețuim pandemiei. Urmează să dublăm numărul lor în curând. Cunosc personal fiecare angajat, familia, părinții lor, necesitățile și scopurile lor în materie de educație sau carieră. Fac reuniuni săptămânale, lunare, trimestriale obligatorii la care participă absolut 100% din numărul total de angajați.

De fapt acesta este și scopul meu, de a mă împărtăși, în special cu alte femei și, mai ales, mămici cu experiența mea în calitate de antreprenoare și mămică în același timp. Eu am avut parte de mentori femei extraordinare în viața mea și vreau să continui în același ritm. Cu atât mai mult că eu vreau să mă înconjor de femei puternice, curajoase, mame, care vor să se realizeze inclusiv pe plan profesional. 

Natalia Bortă, antreprenoare, California

Dacă pot să-mi aduc contribuția cumva la promovarea femeilor/mămicilor în domeniul  afacerilor, o fac cu cel mai mare drag. Activitatea antreprenorială a fost un moment de ”awakening’’. Eu pot să fiu lângă copiii mei când e nevoie sau doresc eu să fiu lângă ei, dar în același timp să fiu sigură că există o sursă de venit, care poate să acopere financiar acele momente unice petrecute lângă puii mei. Nu e ușor, dar cu siguranță este mult mai ușor decât a avea un job de la 8 la 5 și a fi nevoită să raportez către multipli manageri/șefi.

Irina VanPatten: Ai în spate o facultate de drept și două programe de masterat: unul în Drept și unul în Administrare Publică și Liderism. Să înțeleg că ești pasionată de relațiile cu publicul? 

Natalia Bortă: Am ales să mă concentrez  pe domeniul corupției și anume pe un segment axat pe corupția funcționarilor publici și cum aceasta poate afecta producerea anumitor calamități naturale. Un subiect fascinant, dar când a devenit mamă, prioritățile ei s-au schimbat radical.

Tocmai pentru că nu pot face lucruri bune pe jumătăți de măsură, am hotărât că pe perioada maternității să fac o pauză, ca mai târziu să pot reveni cu forțe noi la activitatea mea juridica. Între timp, proiectul de cercetare de la CSUN îmi dă răgaz.” Când o ușă se închide, alta se deschide”. 

www.robeks.com

Am revenit recent din Moldova cu lacrimi în ochi, dar și cu bucurie în suflet. Eu nu am plecat ca să nu mă mai întorc niciodată, cumva încă nu mă consider imigrantă. Eu tot aștept momentul oportun să mă întorc acasă definitiv. Au fost lacrimi de bucurie, de fapt, pentru că am văzut îmbunătățiri în domenii diverse : infrastructură, educație și, desigur, în domeniul politic. Sunt sigură că nu toata lumea împărtășește aceeași opinie, și au tot dreptul să o facă, însă eu explic de ce văd partea pozitivă a lucrurilor și nu invers.

  • Drumuri reparate! Foarte multe porțiuni de drumuri au fost reparate. 
  • Se aplică metode mai sigure și mai rapide de plată în cadrul instituțiilor financiare, magazine, restaurante. 
  • Am descoperit business-uri noi, antreprenori mici și mari. Mulți sunt monopoliști pe piața din Republica Moldova, dar au creat locuri noi de muncă și contribuie direct la bugetul de stat. Eu vreau să menționez că există noi posturi de muncă, destul de bine plătite și cu potențial de creștere. 
  • Am observat o multitudine de oportunități de a investi. Marea mea frică este că până când localnicii sau Diaspora se decide să investească în Republica Moldova în sectoare promițătoare de activitate, vor veni investitorii străini, care vor valorifica mult mai rapid toate resursele noastre.
  • Educația preșcolară s-a îmbunătățit. Băiatul meu de 5 ani a mers pentru o perioada de două luni la o grădinița din Chișinău. Eu sunt foarte atentă la detalii când vine vorba despre educația copiilor mei. Nu mă concentrez numai pe programul academic, ci și pe activitățile de dezvoltare a aptitudinilor de socializare/comunicare și integrare în societate. Numai cuvinte de laudă am pentru această instituție. Și, în general, făcând școala în Moldova, Canada și SUA, consider că mai buni specialiști în domeniul educațional cum are Moldova (cu mici excepții), eu nu am mai întâlnit nicăieri în lume, în special, luând în considerare condițiile precare, salariile mici și lipsa de respect, talentul și responsabilitatea cu care cadrul didactic din Moldova activează este pur și simplu extraordinar.

Irina VanPatten, Natalia Ghilașcu

Comentează