Îngrijorările românilor din Chicago despre coronavirus, redate de Rusalina Mincu

1347
Rusalina Mincu, medic internist, directorul Centrului "Vitalina", Chicago
Rusalina Mincu, medic internist, directorul Centrului „Vitallina”, Chicago

De mai bine de 20 de ani, Rusalina Mincu profesează medicina preventivă și este medic internist, fondatoare și director al Centrului de Îngrijire și Prevenție „Vitallina” din Chicago. Împreună cu United Romanian Fund, răspunde în fiecare seară întrebărilor parvenite de la românii din comunitate despre riscurile infecției coronavirus. Pentru a reduce mobilitatea oamenilor în etate, Centrul „Vitallina” s-a oferit să livreze la domiciliu medicamentele de care au nevoie, o inițiativă lăudabilă printre românii din diasporă. 

Natalia Ghilașcu: Întreaga lume este șocată de efectele drastice pe care le aduce noua infecție a secolului XXI, coronavirus, care mai este numit și o armă biologică împotriva umanității. Pericolele devin tot mai concludente când numărul celor afectați se triplează. Cum privesc medicii specialiști această problemă și de ce ar trebui să fim alertați?

Rusalina Mincu: Problema acestui virus este că se manifestă diferit față de tipurile de coronavirus care există și care au fost dintotdeauna. Nu numai că se transmite acum între oameni (ceea ce dovedește o mutare, fie ea naturală sau artificial indusă), dar simptomele sunt atât de diferite, de la asimptomatic (cel mai periculos, pentru că nu poate fi izolat), până la insuficiență respiratorie, și toata gama între ele, dar și cu manifestări gastrice sau musculoscheletale. Alerta, la ora actuală, este îndreptată către izolarea cazurilor; din păcate, nu suntem pregătiți pentru numărul enorm de infectare. 

N.G: Ați discutat cu comunitatea de români din Chicago despre măsurile de protecție împotriva acestei infecții. Care credeți că sunt cele mai mari îngrijorări ai românilor din diaspora americană? 

R.M: Primesc în fiecare zi telefoane de la pacienți sau persoane care cred ca sunt infectate; unii au simptome, alții suspectează că ar fi fost contaminați – toți vor trimitere să se testeze. Problema este ca nu exista suficiente kituri de testare și centre de testare.

Cred că pentru cei din diasporă nu există doar problema stării de sănătate personală sau a familiei de aici, dar și ai celor dragi de acasă, de care sunt atât de departe. În comunitatea română, cel puțin în Chicago, sunt în legătură prin United Romanian Fund, fondat de Mihai Lehene. În fiecare zi, comunicăm prin ZOOM, cei interesați se pot conecta printr-un link și pot adresa orice întrebări. 

N.G: Cele mai afectate state sunt NY, WA și CA. Putem să ne așteptăm că fiecare stat va atinge nivele diferite de securitate și protecție, adică există riscul ca și americanii să devină izolați în statul lor ca și în Italia?   

R.M: După cum bine se vede deja suntem cu toții izolați, ceea ce e cel mai bine la ora actuală; E mult mai ușor de a evita transmiterea prin izolare. 

Centrul de Îngrijire și Prevenție „Vitallina”, Chicago

N.G: Fiind medic de specialitate, cât de solidară sunteți cu asistenții medicali americani care sunt nevoiți să lucreze fără a fi pe deplin protejați cu măști de protecție și alte echipamente necesare? 

R.M: Este o problema generală, nu numai aici, dar și în țările europene, printre care și România; lipsa măștilor adecvate, lipsa mănușilor, a ventilatoarelor este o dramă și este inimaginabilă în secolul acesta! 

N.G: Credeți că sistemul medical american este pregătit să facă față riscurilor acestei infecții sau vedeți mai multe lacune pe acest segment?

R.M: Nu este pregătită, ceea ce e șocant și deznadajduitor. Prin comparație cu România, sigur, e mult mai multă tehnologie și sunt mult mai mulți bani, dar în ceea ce privește pregătirea și raportat la volum, cred ca nu suntem la standardele la care ar fi trebuit să fim.

N.G: Vă îngrijorează faptul că până la acest moment testele pentru identificarea acestei infecții nu sunt disponibile în masă sau accesibile doar în mod condiționat? 

R.M: Este foarte îngrijorător. Este esențial să detectăm cât mai repede în masă persoanele contaminate ca să le izolăm, pentru ca sunt focare de infecție chiar dacă nu au simptome. 

N.G: Cum ar trebui să se susțină comunitatea românească din SUA în aceste circumstanțe? Mulți preoți care nu mai au ocazia să slujească, de exemplu, sunt foarte activi pe rețelele de socializare și apelează la calm și la credință. Ce exemplu ar putea întreprinde alți lideri comunitari? 

 R.M: Tocmai am închis o scurtă conversație cu Vlad Voiculescu prin zoom meeting, facilitat de Mihai Lehene în care ne împărtășea necesitatea de a ne mobiliza aici să ajutăm România cu procurarea ventilatoarelor și echipamentelor de protecție, dar și cu substanțe de dezinfectare, sau bani, și vom face un fundraising în acest sens.

sursa: JOHNS HOPKINS

Pe plan local, în Chicago, proprietarul restaurantului “Little Bucharest”, tocmai a anunțat că își mărește raza de livrare de comenzi de mâncare și i-am propus să livreze în mod special celor în vârstă, care nu au acces la metodele moderne (computer, mașină, etc) și care sunt pur și simplu „nemișcați” în casă; aici pot să intervină și preoții. 

Am luat legătura cu unele biserici, ca să apeleze telefonic enoriașii parohiilor și să ne spună cine are nevoie de astfel de servicii. La fel, asistentele medicale de la Centrul de Sănătate Preventivă “Vitallina” s-au oferit să livreze medicamente acasă persoanelor care au nevoie de ajutor. 

N.G: Ce măsuri de protecție ar putea întreprinde fiecare persoană care are ocazia să citească acest mesaj și ce îndemn aveți pentru cititorii noștri? 

R.M: În primul rând, să își păstreze calmul; „media searching” și valul de informații care ne copleșește devine o sursa de anxietate neavenită. Mă bucur că șederea în casă este obligatorie. Orice persoana care manifestă febră, simptome respiratorii (strănut, tuse, dificultăți de respirație) sau gastrointestinale (greață, vărsături, diaree) trebuie sa contacteze doctorul de familie și să se autoizoleze întro cameră departe de restul membrilor din familie.

Igiena este obligatorie! Încercați să folosiți acest timp la domiciliu pentru a face o introspecție a vieții dvs, pentru a epura și a simplifica casa și viața, pentru a vă odihni. Unul dintre cei mai importanți factori ai unui sistem imunitar robust este somnul.

NOTĂ: Adresați întrebările Dvs. pentru Rusalina Mincu, cu care vom realiza în scurt timp o intervenție pe ZOOM de întrebări și răspunsuri pe pagina HORA in America! [email protected]

Comentează