Vânzarea și cumpărarea de case pe timp de epidemie: oportunitate sau precauție?

834
sursa: realtor.com

Perioada de criză pandemică nu îi sperie pe toți, mai ales dacă ai nevoie să cumperi o casă și să beneficiezi de rate ale dobânzii destul de acceptabile. Agenții imobiliari caută soluții cum să utilizeze noile tehnologii pentru a-și ajuta clienții. Orice criză are și repercusiuni pozitive, unii pierd, alții câștigă. Răspunsul la o criză pandemică îl aflăm de la Daniela Duta, agent imobiliar din Chicago.

Natalia Ghilașcu: Dragă Daniela Duta, aveți o experiență de circa 20 de ani pe piața imobiliară din SUA, unde americanii au fost ținta multor crize economice și sociale. Un nou val de criză, de această dată pandemică, a afectat toată lumea, pornind de la micile afaceri, până la cei mai bogați brokeri de pe Wall Street. Care este starea de spirit a multor investitori cu care lucrați în domeniul real estate?  

Daniela Duta: Este o situație fără precedent, indiferent de experiența pe care o deții în orice domeniu. În acest moment, suntem cu toții îngrijorați, încercăm să găsim cât mai multe informații, să învățăm în fiecare zi din reacțiile pe care această criză le produce în domeniul financiar și imobiliar. 

Tranzacțiile se desfășoară în timp și în același mod, agenții imobiliari intră în categoria “Essential Business “ astfel că ne putem desfășura activitatea, bineînțeles, cu prudență. Foarte important în tot acest tablou este CLIENTUL, astfel încât încercăm să venim cu cât mai multe informații  și soluții pentru nevoile clientului. Deci, cu toții studiem, ne informăm pentru a transmite informații corecte, cam asta este starea de spirit la acest moment . Nu există teamă, nu există panica, însă exista PRECAUȚIE și cred că acest lucru este normal. 

N.G: Cum reacționează americanii/românii la această criză, îndeosebi cei care erau gata să investească în noile proprietăți? S-au răzgândit sau din contra, nu îi sperie criza generată de infecția coronavirus? 

D.D: Sunt clienți și investitori care cred că acum este cel mai bun moment pentru a găsi un “super deal” și chiar săptămâna trecută am avut doua contracte, clienți super fericiți că au reușit să obțină o dobânda extraordinar de bună. Există și clienți care, datorită fluctuației dobânzii, au decis să mai aștepte, adică nu s-au încadrat în acele zile când dobânzile erau foarte scăzute.

Primesc zilnic mesaje, apeluri de la clienți care doresc informații, care să investească sau să cumpere case la momentul oportun. Situația vânzătorilor este puțin mai dificilă, îndeosebi dacă proprietatea este ocupată, mulți nefiind confortabili cu ideea de a primi potențiali cumpărători în casa în care locuiesc. Astfel, unii decid să mai aștepte, alții se pliază și lucrăm împreună pentru ca totul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță – soluții există de la caz la caz.

N.G: În ce situație se află astăzi agenții imobiliari și care sunt cele mai mari provocări pentru ei la acest moment? 

D.D: Provocări sunt foarte multe, încerc să simplific o ecuație cu multe necunoscute, dar sunt sigură că vom reuși. Așteptăm să vedem “cu ce se mănâncă” acest coronavirus, suntem chiar la început de cale. Marea provocare este să asigurăm clientului un mediu cât mai sigur, atât psihic cât și fizic. Partea bună este că avem cu ce, tehnologia din aceste vremuri ne este de mare ajutor. 

Dacă accesul la unele prezentări de case este restricționat pentru unii și nu pot ieși din casă, îi asist cu o vizionare de tip “FaceTime”, sau filmez cu o cameră performantă, le transmit detaliat situația proprietății și împrejurimile. Inspecțiile se desfășoară în aceleași condiții. La etapa de closing măsurile de curățenie / dezinfectare sunt respectate cu rigurozitate. Soluții există și sunt ferm convinsă că vom găsi mult mai multe dacă situația o impune. 

Daniela Duta, agent imobiliar, Chicago

N.G: Ce le recomandați clienților Dvs care doresc să cumpere sau să vândă proprietăți imobiliare? Ar fi mai potrivit să aștepte negocierile? 

D.D: În această mare incertitudine, situația pe piața imobiliară este total diferită de cea din 2008, una fiind o criză economică și alta – pandemică. În 2008 aveam datele necesare corespunzătoare unei crize: împrumuturile se ofereau cu dobânzi mari, chiar duble față de cele prezente, liniile de credite erau oferite în baza “creșterii valorii proprietății”, împrumuturile erau nesustenabile, chiriile erau mult mai mici decât ratele lunare. Pluteam pe un balon de săpun. 

Mulți susțin că și acum prețurile sunt ridicate, că au crescut în ultimii ani și că ar fi o criză justificată. Ieșind dintr-o perioada de criză, era normal ca prețurile să crească, creșterea a fost  una firească, sănătoasă. Am avut mulți cumpărători cu bani gheață, an-de-an numărul de proprietăți “foreclosed” s-a diminuat, astfel încât, în anumite zone, cererea a depășit oferta, era normal ca prețurile să aibă tendința de creștere.

Dobânzile din ultimii 10-12 ani au fost destul de mici, ceea ce a determinat ca ratele lunare, adică mortgage, să fie accesibile pentru cumpărători. În toți acești ani, toți cei care au cumpărat proprietăți cu împrumut bancar au fost foarte bine pregătiți, au acumulat venituri pe măsura și avans (down payment) considerabil. Băncile erau destul de prudente în acordarea creditelor. 

La momentul de față, marea majoritate a proprietarilor beneficiază de o dobanda buna, equity, adică  diferența dintre valoarea proprietății și valoarea creditului. Să fie destul de mare pentru proprietate, ratele lunare pe care le plătesc băncii fiind considerabil mai mici decât valoarea unei chirii. Deci, se consideră că acești proprietari au un interes destul de mare în acea proprietate. 

Este posibil să-și piardă job-urile, însă acești proprietari vor fi mai puțin vulnerabili decât era în 2008, plus că sunt în siguranță, nu plătesc o chirie mai mare decat cea de “mortgage” lunar, vor găsi o posibilitate să-și păstreze proprietatea.

Durata acestei epidemii joacă un rol important, însă, indiferent de situație, trecând recent printr-o criză, sunt ferm convinsă ca am învățat ceva și vom găsi soluții ca efectele să fie minimizate. Putem vedea pe termen scurt o ușoară scădere de prețuri în zonele unde există inventar și cererea este mai mică, însă, la momentul de față nu putem spune ca ne așteptam la o scădere dramatică. 

N.G: Cine va avea de câștigat și de pierdut cel mai mult de pe ura crizei pandemice din SUA? 

imagine simbol

D.D: Este greu de spus. Indiferent de problemele prin care trecem, învingători vor fi cei care nu le este frică, cei care nu intră în panică și acționează în cunoștință de cauză și responsabil. Trebuie sa ne gândim că, oricât de mare a fost o criza, unii au avut de pierdut, în timp ce alții au câștigat. A câștigat cel care și-a asumat și partea mai puțin frumoasă a jocului – riscul, bineînțeles dacă ți-l asumi pe cel mai mic, vei fi mult mai sigur de câștigul obținut. 

N.G: Ce se va întâmpla cu chiriașii în următoarele trei luni, în special cei care și-au pierdut joburile? 280 mii de cetățeni americani au solicitat deja ajutor federal din cauza pierderii joburilor.  

D.D: Situația  chiriașilor la moment nu este clară, am înțeles că vor fi ceva ajutoare, însă acestea au fost respinse azi de Senatul american. Sunt sigură că se vor găsi soluții, pierderea joburilor poate fi temporară, majoritatea companiilor s-au confruntat cu criza forței de muncă, deci, interesul de a păstra salariații este destul de mare, iar când această situație se va ameliora, activitatea va reveni la normal. 

N.G: Cât de optimistă sunteți ca Guvernul american să depășească criza pandemică și să susțină micii antreprenori și investitori? La ce surprize ne putem aștepta? 

D.D: Sunt foarte optimistă. America are toate măsurile necesare sa depășească acest impas. Experiența celorlalte țări este foarte importantă. Bani ar trebui să existe (consider că plătim suficiente taxe), spitale avem destule ca număr (ar trebui sa fie și dotatate, bani cred că au suficienți), personal medical motivat și bine pregătit, de asemenea, există. Cu ajutorul nostru, bineînțeles, care vom acționa responsabil, criza ar trebui să treacă cu pierderi minime. 

În ceea ce privește susținerea din partea Guvernului american, nu mă aștept la foarte multe speranțe. Și mare atenție, chiar dacă va fi vreun ajutor, va fi unul condiționat, deci, nu va opriți din plată până nu discutați condițiile cu compania căreia îi datorați plata. 

@danielarealty

În 2008-2009, băncile aveau instrucțiuni și programe să susțină pe cei care erau în incapacitate de plată, sau care aveau dificultăți financiare. Desigur, te ajutau, însă trebuia să demonstrezi că nu ai bani suficienți să plătești. Pentru ca banca să îți spună ce soluții are pentru tine, trebuia să fii în urmă cu minim trei plăti, lucru care afecta, bineînțeles, istoria creditară.

Circulă multe informații pe social media, sfatul meu este să fim precauți. Multe reclame sunt false, trebuie studiate cu atenție. Îmi pare rău ca nu am mai multe informații sigure și nici foarte roze, însă un singur lucru este sigur: “Nu este sfârșitul lumii!” Toate vor trece, iar Real Estate va rămâne pe termen lung cea mai sigură investiție. 

N.G: Orice criză aduce și lucruri positive după sine. În opinia Dvs, care ar fi acestea?  

D.D. Excelentă întrebare ! Chiar găsesc o mulțime de lucruri pozitive. O planetă mai curată – când și cum am fi putut reduce poluarea atât de mult? Timpul petrecut în familie – când și cum puteam sa ne oprim din “alergat” ? Ne-au crescut copii fără să îi vedem, au zburat anii, au îmbătrânit părinții fără să ne dăm seama, am fost prea ocupati, am pierdut mult, acum câștigăm. Învățăm să gătim, să curățăm, să conviețuim. Învățăm sa ne regăsim, să medităm, să ne rugăm pentru noi și întreaga omenire. învățăm să fim mai buni, mai uniți! 

Am postat pe rețelele de socializare ca să știu dacă există persoane care au dificultăți în aceste momente dificile, mămici cu copii, persoane în vârstă care au nevoie de ajutor. Sunt bucuroasă să pot ajuta. Am fost emoționată când am primit o multitudine de mesaje și comentarii de la persoanele care mi s-au alăturat și vor să ajute, asta înseamnă solidaritate. 

Am postat un articol despre confecționarea măștilor pentru cadrele medicale, pentru cine are posibilitate și voință, iar oameni cu suflet mare ca Nicoleta Dumbrăveanu și Cristina Balan, s-au pus pe treabă și vor dona măști de protecție spitalelor din preajmă. 

Astăzi în ședința de Consiliu a Bisericii Sf. Atanasie din Aurora am discutat problema celor care vor avea nevoie de susținere. Exista voință, dorință , dăruire, Deci nu suntem singuri, suntem puternici. În acest negru-gri există atâta lumină, atâta căldură! HAIDEȚI sa o vedem, să ne bucurăm de ea! Să fim sănătoși – a fost și rămâne cel mai important. 

NOTĂ: Adresați întrebările Dvs. pentru Daniela Duta, cu care vom realiza în scurt timp o intervenție pe ZOOM de întrebări și răspunsuri pe pagina HORA in America! [email protected]

Comentează