Oamenii de afaceri din Dallas: “Keep going. Follow your dreams”

153
sursa: www.btolroofing.com

 

sursa: www.btolroofing.com

Valeriu Gurău este originar din Râșcani, Moldova și a ajuns în Statele Unite în 2008. Cu cinci ani în urmă a deschis o companie de instalare a acoperișurilor, Built to Last Roofing, în Dallas, TX. Idea companiei nu i-a venit imediat. A avut și alte mici afaceri la început, fuseseră treptele scării pe care el a mers tot mai sus până a găsit ideea cu care astăzi se poate mândri. 50 de instalatori de acoperiș până la lucrători de oficiu ca manageri, vânzători, contabili, agenți de asigurări. El se uită la distanța trecută ca un adevărat sportiv (nu în zadar îi place să joace fotbal), dar și ca un filosof.

Valeriu Gurău: Viața nu este un sprint, e un maraton. Absolut totul e în mâinile tale. Noi începem maratonul de pe băncile studențești, cineva tot merge înainte, altul se oprește pe un timp să-și leagă șireturile și se pornește din nou, iar altul cade și nu se mai ridică. Parabola de succes nu este o linie dreaptă. Se duce când în sus, când în jos, până găsești ce-ți place și ce te interesează. 

Eu primesc satisfacție nespusă de la lucrul meu pentru că compania noastră, fiind un contractor general, lucrează des în zonele calamităților naturale, deservim clienții după uragane și furtunile cu grindină. Iată acum lucrăm în New Orleans în Louisiana. Și lumea cu lacrimi în ochi ne mulțumesc că le-am recuperat casa. Pentru mulți din noi, toată averea noastră este ceaa ce am acumulat în casele noastre. Îmi este foarte plăcut să ajut oamenii.

Irina VanPatten: Povestiți-ne mai mult despre compania dvs? Care sunt dificultățile unei astfel de afaceri? 

Valeriu Gurău: Eu n-aș spune că sunt dificultăți sistemice de a conduce un business mic în SUA, deoarece aici multe aspecte sunt puse la punct. Toți plătesc taxele. Departamentale de licențiere și de înregistrare sunt puse pe roate foarte bine. Și dacă ai bani din start și o viziune de business, mergi înainte. Am investit $44,000, adică toți banii pe care i-am economisit. Ăsta a fost cel mai mare risc pentru mine.

Există riscuri de operare când oamenii lucrează pe acoperiș. În general, businessul cu instalarea acoperișului, de transport și instalarea antenelor de telecomunicații sunt cele mai riscante afaceri în Statele Unite. Din acest motiv asigurarea este foarte scumpă, și remunerarea este destul de mare. Spre exemplu, foarte mulți oameni care lucrează în compania mea, înainte primeau $800 pe lună, dar la noi sunt plătiți $15,000 pe lună. Adică viața lor s-a schimbat total, așa creștem împreună.

Irina VanPatten: Aveți un sfat pentru cei din diasporă care vor să înceapă un business? 

Valeriu Gurău: Primul sfat e să desfășori orice activitate în limitele legii, ca să porți dormi bine noaptea. Să te conduci de sloganul: “dacă se merită să o faci, fă-o corect și bine”, iar banii vor veni. La fel, oamenii trebuie să-și învingă frica și să-și ia viața în mâinile proprii pentru a schimba ceva în viața lor. 

Noi suntem copiii sistemului vechi sovietic cu care am fost deprinși de pe timpul părinților, când nu erau companii private și puteai lucra numai la stat. Unii încă gândesc că e ca în Rusia: Dacă Putin a făcut ceva bun pentru populație, el e bravo, dacă n-a făcut-o, îl dojenim. Absolut totul este în mâinile fiecăruia. Vrei să pornești la un drum nou, mergi înainte. Dacă te jelui, înseamnă că nu ești capabil să faci o schimbare.

sursa: btolroofing.com

Irina VanPatten: Urmăriți ce se face acasă în Moldova?

Valeriu Gurău: Dacă vorbim despre politică, atunci foarte puțin. Dar am fost la secția de votare a R. Moldova în Dallas de trei ori, la alegerile prezidențiale și parlamentare recente. Am vrut să fim auziți. Dar în rest, majoritatea prietenilor mei sunt plecați în Europa, iar părinții mei locuiesc cu mine aici, în Dallas.

Valeriu Gurău, om de afaceri, Dallas

Irina VanPatten: Cum ați aflat despre Convenția Moldo-Americană și de ce doriți să participați?

Valeriu Gurău: Am aflat de la Sandu Sârbu, unul din organizatori. Vreo 2-3 ani în urmă, noi am fost împreună la o cumătrie din Dallas. Adică noi, moldovenii din SUA, avem viața noastră de comunicare. 

M-am gândit să particip pentru că acest eveniment oferă posibilități să facem cunoștință cu oameni noi din diferite domenii, dar și cu cei din lumea afacerilor, să ascultăm o viziune nouă, să ne asociem cu alții.  Poate facem un schimb de experiență. Fiind un business mai mic, ne-am dori să facem cunoștință cu investitori mai mari din diaspora noastră. Câteodată e vorba de parteneriat or doar de o idee, astfel ne ajutăm unul pe altul.

Irina VanPatten: Ce mesaj aveți pentru oamenii care merg în acest an la Convenție?

Valeriu Gurău: Keep going. Follow your dreams. Fiecare are o viziune a vieții sale. Pentru cineva este o situație financiară mai stabilă, pentru altcineva e succesul familiei și a copiilor. Totul va fi bine dacă depui eforturi mari.

Comentează