Ghiță Mureșan, departe de România de peste 20 de ani

1483

Gheorghe Mureșan a luat parte la cel mai mare spectacol al baschetului, s-a bătut cu legendele acestuia și a devenit cunoscut în toată lumea. La cei 49 de ani, este unul dintre puținii români care a intrat în conștiința americanilor. 

Născut pe 14 februarie 1971, la Tritienii de Jos (judeţul Cluj), Gheorghe Mureşan a fost rapid atras de baschet, cu toate că a cochetat cu schiul şi “fotbalul de cartier”. Pentru un sezon, 1991-92, a jucat la CS Universitatea Cluj şi a atras atenţia scouterilor din Vestul Europei.

Ghiţă Mureşan a ajuns în 1992 la Pau-Orthez, una dintre cele mai galonate formaţii de baschet din Franţa. Prestaţiile foarte bune l-au făcut să fie unul dintre cei mai apreciaţi jucători ai echipei. Un an mai târziu intra în Draft-ul NBA şi semna cu Washington Bullets, fiind alegerea cu numărul 30 din runda a doua.

În primul sezon, “Big Ghiţă” a jucat 54 de meciuri, având o medie de 5,6 puncte pe partidă. Măsurând 2,31 metri, românul a devenit cel mai înalt baschetbalist care a jucat în NBA, record pe care îl deţine şi astăzi. S-a retras în 2006, după ce a mai evoluat în câteva meciuri pentru Maryland Nighthawks, formaţie care se afla în liga americană semi-profesionistă.

Americanii l-au poreclit rapid “Big Ghiţă” datorită înălţimii şi l-au adoptat cu uşurinţă, devenind unul dintre cei mai populari jucători de baschet din campionatul nord-american. În plus, românul şi-a încercat norocul şi în actorie, cu filmul “My Giant”.

Ex-baschetbalistul este discret și vorbește precis, fără să facă risipă de cuvinte. Mureșan a spus întotdeauna că înălțimea sa nu a fost decisivă pentru a ajunge în NBA. „A fost vorba și de noroc, dar și de muncă. Multă muncă. Nu am ajuns în America datorită faptului că măsuram 2,31. Nu asta era totul ca să joci alături de cei mai buni 300 de baschetbaliști din lume”, spune românul.

Ultimul dintre acești mari baschetbaliști a și rostit o sentință ce a rămas în istorie: „Albii nu contează în acest sport”. Mureșan a făcut parte dintre albii care au contrazis teoria lui Barkley și a jucat timp de cinci sezoane în NBA, în intervalele 1993-1997 și 1999-2000. În acea perioadă s-a intersectat și cu sudanezul Manute Bol, cel care, la fel ca și Mureșan, măsura 2,31 metri.

Ambii dețin recordul de înălțime înregistrat de un baschetbalist care a jucat în NBA. Însă, întotdeauna, „Big Ghiță” a ținut să nuanțeze atunci când a venit vorba despre cariera lui și a trecut în plan secund fizicul impresionant.

„Orice meci era fascinant în NBA. Era o mare onoare pentru mine să iau parte la asemenea spectacol. Eram încântat de ceea ce vedeam. Am jucat împotriva unor sportivi formidabil. Jordan era senzațional. Nu se va mai naște unul ca el sau ca Magic Johnson”, afirmă Mureașn.

Gheorghe Mureșan s-a stabilit în SUA, împreună cu familia, după ce și-a încheiat activitatea de jucător. Ghiță este căsătorit de 27 de ani cu Liliana, fost practicantă de baschet, care are 1,81 metri. Familia Mureșan este formată și din cei doi băieți, Gheorghe junior (22 ani) și Victor (20 ani).

Ghiță Mureșan e în culmea fericirii! Victor a devenit student și se pregătește intens de experiențele pe care i le pregătește viața. Liliana, soția cunoscutului sportiv, a postat un mesaj emoționant despre noua etapă prin care va trece băiatul lor cel mic. Mezinul a intrat la Universitatea Georgetown, una dintre cele mai cunoscute Universătăți din SUA.

Cu toate că are o carieră impresionantă, pe primul loc sunt copiii și soția, la rândul ei fostă jucătoare de baschet.„Căsătoria a fost cea mai bună decizie din viaţa mea, mi-a dat putere să trec peste toate problemele”, spune Mureșan.

Accidentat la glezna dreaptă, ratează campionatele ‘96-’97 şi ‘97-’98, dar nu pierde vremea, realizând, alături de Billy Crystal, filmul “My Giant” (“Uriaşul meu”). Sezoanele ‘98-’99 şi ‘99-2000 le joacă la New Jersey Nets. Totalul “producţiei” sale în NBA: 307 meciuri şi 3020 puncte marcate. 48 de selecţii în prima reprezentativă a ţării. 

Mureșan are o academie de baschet în Virginia și încearcă să descopere talente care să ajungă în cel mai puternic campionat din lume. Ghiță a organizat activități dedicate juniorilor și în România, mai ales că în fiecare vară își petrece vacanța, alături de familie, la Cluj.

Ghiță a fost încântat de idee și a pătruns și în cosmopolita lume de la Hollywood. „A fost o experiență înteresantă. Mi-a făcut plăcere, dar eu nu sunt actor”, a spus românul. De asemenea, Mureșan a mai apărut în diverse reclame ce au rulat peste Ocean, dar și în videoclipul piesei „My name is”, interpretată de cunoscutul rapper Eminem.

Premii şi distincţii: “Maestru Emerit al Sportului”. Ghiță Mureșan este cel mai cunoscut baschetbalist român, protagonist al unui film, în care a jucat rolul unui uriaș. În decembrie 2019 a devenit cetățean de onoare al județului Cluj pentru promovarea pe plan internațional a rezultatelor sportive.  

Autor: Dan Fornade, Enciclopedia „Români Celebri în SUA”

Comentează