Poduri între SUA și Moldova construite de către absolvenții programelor americane

242
3rd MOLDOVAN-AMERICAN CONVENTION January 15, 2016 | New York, NY
Alla Roșca, cercetătoare, profesor Universitatea New Orleans și Tulane

Alla Roșca este o persoană cu multe talente. Absolventa Universității de Stat din R. Moldova, fosta șefă a Secția Relații Internaționale a universității, câștigătoarea unei burse de studii Fulbright cu care a venit în Statele Unite în 2007 pentru un proiect de cercetare la Universitatea din New Orleans, unde locuiește și în prezent. A ținut cursuri la Universitățile din SUA (Universitatea New Orleans și Tulane) și în prezent la universitatea Xavier. Cu toate că locuiește în SUA, ea rămâne mereu conectată cu R. Moldova prin cercetările sale și prin proiectele educaționale pe care le realizează. Alla a revenit acasă de mai multe ori cu inițiative pentru studenții universității materne, pentru femeile din diasporă și acum coordonează  un proiect de leadership pentru tinerele femei de pe ambele maluri ale Nistrului, numit Școala Speranța.

Irina VanPatten: Cum vi se pare New Orleans? Este un oraș cu o istorie foarte interesantă.

Alla Roșca: New Orleans este un oraș-port pe râul Mississippi, un centru academic, cultural și o atracție turistică.  Eu am venit aici după uraganul Katrina. Deși orașul și-a revenit de atunci, nu toți, care au plecat, s-au reîntors, numai cei mai tineri și cei cu resurse să reconstruiască. Astfel orașul a devenit mai tânăr și mai vibrant. New Orleans se consideră unul din cele mai Europene orașe din Statele Unite, are o istorie bogată și o viață culturală foarte diversă. E cunoscut pe parcursul istoriei prin influența culturii franceze, spaniole și creole. Viața culturală aici e foarte activă. Aici s-a născut jazzul, si moștenirea culturala a lui Louis Armstrong este păstrata și dezvoltată. La fel, este un oraș care găzduiește spectacole teatrale si concertistice de mare anvergură ca Rolling Stones. Ultimele spectacole la care am fost, înainte de pandemie, a fost spectacolul musical “Hamilton” și baletul “Nutcracker” (Spărgătorul de Nuci) cu Teatrul Bolshoi din Moscova, care ne-au adus o mare satisfacție si diletare culturală.

Irina VanPatten: Să vorbim puțin despre cercetările în domeniul opiniei publice care le faceți. Cum se colectează datele și cum se analizează? 

Alla Roșca: Procesele pot fie diferite. Poate să fie interviu telefonic când se telefonează corespondenții și se culeg datele. Poate să fie un focus group (o grupă demografică omogenă din 5-8 oameni) care se adună într-o încăpere și cu care discutăm la o temă anumită. Recent, din cauza pandemiei, mai mult organizăm cercetări focus group online, sau contactăm respondenții prin robocall-ul, pentru a-i telefona automat. Apoi se face o dare de seamă și rezultatele se prezintă celor care au solicitat cercetarea.” 

Irina VanPatten: Acesta este jobul dvs principal cu care vă ocupați, dar mai aveți și alte activități? 

Alla Roșca: Eu mai fac și voluntariat ca parte din bordul a două organizații neguvernamentale care au ca scop să dezvolte gradul de conștientizare a comunității cu privire la problemele globale: Global New Orleans (New Orleans Global) și World Affair Council of New Orleans ori WACNO (Consiliul pentru Afaceri Mondiale din New Orleans). În cadrul Global New Orleans colaborăm cu programul de leadership al Guvernului SUA și găzduim oaspeții din străinătate, organizăm ședințe de lucru și evenimente culturale. În cadrul acestui program am organizat și întâlniri cu participanții din R. Moldova: Petru Hadârcă, directorul Teatrului M. Eminescu, Andrei Locoman, directorul OCI Moldova Concert si Gabriela Lungu, directorul Teatrului Municipal de Păpuși Guguță. 

În cadrul WACNO eu organizez lunar programul Great Decisions, la care discutăm relațiile internaționale și politica externă a Statelor Unite. Am ținut discuții cu participanții din Turcia, Maroc, Germania, Canada și experții din Statele Unite. La acest program am invitat și experți din Moldova. 

Irina VanPatten: Dacă vorbim despre activitate de cercetare, pe lângă cercetarea opiniei publice pe care o faceți în New Orleans și cea academică la diferite universități, mai sunteți și o cercetătoare a fenomenelor politice și sociale din R. Moldova. Care sunt ultimele publicații și unde le putem găsi? 

Alla Roșca:  Ultima publicație este referitor la opinia publică, mass media și politica externă a R. Moldova, care scoate în evidență interdependența a acestor trei elemente. În Moldova propaganda din partea Federației Ruse este unul din factorii ce influențează opinia publică. 

Irina VanPatten: Cum combateți dezinformarea?

Alla Roșca: Este o dilemă, deoarece pentru Rusia dezinformarea, propaganda și răspândirea teoriilor de conspirație este considerat un program de stat. Guvernul a concentrat în mâinile lor toată mașina politică de dezinformare, până și la angajarea trolilor. Propaganda Rusă are influență în toată lumea, inclusiv în R. Moldova. Persoanele în vârstă din Moldova sunt în particular susceptibile acestei dezinformări, cauza faptului că vorbesc limba rusă și-și aduc aminte de perioada sovietică cu o nostalgie, căci atunci erau tineri și voioși. La fel mai sunt influențați și prin intermediul bisericii. 

Sarcina noastră primară ar fi ca în societățile care sunt în tranziție să dezvoltăm nivelul de educație, să promovăm libertatea presei ca să fie o posibilitate de acces la diferite surse, să dezvoltăm gândirea critică, capacitatea de a percepe și de a analiza informația, care vine din diferite surse, de a înțelege care sunt informațiile false (fake news) și cum se răspândesc. În același timp, trebuie să atragem atenția nu numai pe cei care furnizează informația falsă, dar și pe cei care o consumă, adică cititorii, auditorii și spectatorii. E o muncă complexă și vastă. Nu este o singură soluție ca un glonț de aur.

Irina VanPatten: Care mai sunt și alte publicații? 

Alla Roșca: M-am referit la analiza impactului politic și internațional al fenomenului migrației în R. Moldova în studiul despre exprimarea politică a diasporei – „The political voice of diaspora: An analysis of external voting of Moldovan migrants”. 

La fel la analiza pieței informaționale și asigurarea securității informaționale găsiți în studiul Demokratizatsiya: The Journal of Post-Soviet Democratization”.

După alegerile prezidențiale din SUA și din Moldova am publicat cu Asociația pentru Politica Externă o propunere de politică publică referitor la relațiile dintre SUA și R. Moldova, care include o analiză a interesului național al Moldovei și trasează unele căi de dezvoltare a relațiilor cu SUA după alegerile prezidențiale în ambele țări.

Irina VanPatten: Vorbind despre imaginea Statelor Unite pe piața internațională, care este prestigiul Statelor Unite la moment ori trebuie să reparăm reputația?

Alla Roșca: Imaginea Statelor Unite în diferite țări este diferită, dar trendul general, din păcate, este, că în principiu, în multe țări ea este în descreștere. Deci, avem o necesitate ca imaginea Statelor Unite să fie promovată mai vast. Spre exemplu, în timpul pandemiei curente, Statele Unite acordă ajutoare medicale, financiare și umanitare în multe țări. Dar informația despre ajutoarele date nu este distribuită la același nivel. Din contra, ne ciocnim cu distribuirea informației false sau chiar și cu o propagandă din partea Rusiei, Chinei și altor țări împotriva Statelor Unite. Trebuie să ne asigurăm că informația corectă să ajungă la beneficiari, ca ei să realizeze de unde vine susținerea. Și, corespunzător, să înțeleagă că ei beneficiază de vaccine, de ajutorul umanitar, ori ajutorul cu echipament din partea Statelor Unite. 

3rd MOLDOVAN-AMERICAN CONVENTION
January 15, 2016 | New York, NY

Irina VanPatten: Să vorbim despre proiectele care le-ați inițiat în Republica Moldova. 

Alla Roșca: Eu am avut mai multe proiectele educaționale pe care le-am inițiat și le-am realizat în R. Moldova ca membru al diasporei și ca membru al comunității absolvenților programelor de instruire din Statele Unite. Am continuat colaborarea mea cu Centrul de Studii Americane la Universitatea de Stat și am organizat diferite prezentări la conferințele științifice, unde am împărtășit experiența mea academică din SUA de a ține cursuri cu metode de predare interactive.

În 2014 am avut un proiect la Universitatea de Stat cu studenții de la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative. Ei au făcut o analiză de conținut a mass-media, analizând interesul național prezentat de diferite media din țară. Proiectul a fost susținut de către Ambasada Statelor Unite. Studenții au prezentat rezultatele membrilor societății civile și mass-media în cadrul unei conferințe în Moldova. 

La fel, am inițiat o discuție academică și am colaborat și cu BRD (Biroul de Relații cu Diaspora) la organizarea unei conferințe științifice internaționale la Universitatea de Stat în 2015, referitor la promovarea coeziunii sociale în R. Moldova. Proiectul a inclus și o donație de cărți la biblioteca USM și la Biblioteca Alexandru Hâjdău de la Chișinău.

O altă colaborare a fost cu Centrul de Informare și Documentare NATO. Eu fiind una din fondatorii instituției din R. Moldova, am participat la mai multe activități organizate în cadrul Centrului. Recent le-am sugerat să organizeze un Hackathon pe problema de securitate, implicând studenții din R. Moldova ca ei să formuleze diferite proiecte de politice publice viz-a-viz de securitatea R. Moldova. În cazul nostru Hackaton-ul s-a organizat în cadrul Școlii NATO.  

La fel sunt membru al mișcării Femeilor Migrante din R. Moldova unde organizăm diferite întruniri. În 2017 am participat la congresul Femeilor Migrante care a avut loc la Chișinău, unde s-au discutat problemele cu care se confruntă femeile migrante ca recunoașterea documentelor de studii, semnarea acordurilor de transferabilitate a pensiilor, crearea unor aziluri pentru bătrâni și susținerea afacerilor migranților reveniți în Moldova. 

Irina VanPatten: Recent ați prezentat proiectul Școala Speranța la Congresul Absolvenților Programelor SUA în Moldova. Care este scopul proiectului și ce vă propuneți să realizați în cadrul acestui proiect? 

UN Women. Chisinau, Moldova. July 2016

Alla Roșca: Da, într-adevăr, la moment coordonez un proiect unic, care susține și promovează tinerele femei lidere de pe ambele maluri ale Nistrului, numit Școala Speranța. Este finanțat de UNDP (United Nations Procurement Division) prin intermediul Ambasadei Statelor Unite din R. Moldova cu participarea experților din R. Moldova și din SUA. Proiectul întrunește 30 de femei tinere de pe ambele maluri ale Nistrului, după cum am spus.

Scopul nostru este să înzestrăm femeile cu cunoștințele necesare, să le încurajăm să aplice și să preia posturile de leadership în diferite domenii: în viața politică, socială și economică. În același timp, sperăm să creăm un network (o rețea) a femeilor tinere, ca ele să continue această colaborare și după terminarea studiilor. La moment, sesiunile de instruire sunt organizate online. Începem cu 8 sesiuni de instruire unde experții țin lecții teoretice și sesiuni practice. După acea avem sesiuni individuale ca fiecare participantă să aibă o posibilitate să-și dezvolte aptitudinile de comunicare, să creeze un proiect personal de creștere profesională, să-și scrie un proiect de activitate în viața socială. Sunt diferite aspecte a încurajării femeilor tinere pentru a deveni lidere. 

Tematica sesiunilor teoretice și workshopurilor practice includ conceptul de liderism și calitățile liderului, principiile de comunicare caracteristice femeii lider, participarea femeii in câmpul muncii și stereotipurile legate de femeia în poziții de conducere, respectarea drepturilor femeilor în contextul drepturilor omului și dreptului internațional. Ne referim și la necesitatea respectării echilibrului dintre viața profesională și cea personală, fiind o tematică foarte actuală pentru tinerele femei, care îmbină rolurile de femei – profesioniste, femei – mame și femei- soții. La finalul programului, o să le înmânăm absolvenților certificate de participare. 

Este un proiect inovator și până acum am primit numai feedback pozitiv. Multe participante ș-au exprimat dorința de a continua discuțiile, legăturile și avem speranța să le dăm cunoștințele necesare și să le încurajăm pentru ca ele să ocupe  poziții de conducere  în R. Moldova.                              

Comentează