Vladimir Mânăscurtă a venit să cucerească America prin scenarii de film

211
Vladimir Mânăscurtă, scenarist
Vladimir Mânăscurtă, scenarist

Vladimir Mânăscurtă s-a născut în Drochia, Moldova. Este pasionat de literatură, muzică și artă. În 2014 lansează prima carte în limba rusă, “Cheia Universului”, gen sci-fi. Urmează romanul de dragoste “Dulce Infern” în 2018, carte care a acumulat un rating de 4,48 din 5 pe Goodreads.com. A devenit cunoscut nu doar în literatură, dar și datorită participării la show-urile “Românii au talent” și “Moldova are talent”, fiind numit Eminem de la Drochia.

S-a visat de mic în industria cinematografică. A parcurs un drum lung până a hotărât să vină în țara visurilor americane. „Descending Up” este un thriller gotic modern, cu elemente de mistică, detectiv, horror și dragoste, cartea în limba engleză va fi lansată curând pe Amazon Books. Pe lângă lansarea celei de a treia cărți, în perioada de pandemie a lucrat la 3 scenarii de film și își dorește ca acestea să apară pe marile ecrane.

Începuturile. Am o dragoste aparte față de filme și mă vedeam din adolescență în industria asta – actor, regizor, scenarist. Pe timpurile când erau populare internet cafe-urile, mi-am făcut și o ancheta cu poze și aplicam la toate castingurile pe care le vedeam online. Trebuie să spun că am avut și răspunsuri pozitive, însă în anchetă indicam că sunt în SUA, iar când primeam răspunsuri, deja ceream ajutor pentru obținerea vizei.

Conversațiile cu asta și se încheiau. Au trecut ani, iar eu am locuit o perioadă în Italia. Atunci, am pus pe pauză visele mele, pentru un termen îndelungat. Am primit viza în 2014, dar am fost nevoit să amân plecarea din acel an din cauza lansării primei mele cărți. Apoi au urmat problemele de sănătate ale tatălui

meu, care s-a stins din viață. Apoi ediția a doua a cărții mele, care a fost publicată la Moscova. Apoi show-ul de talente „Românii au talent”. Apoi următoarea carte. Din cauza epidemiei, credeam că 2020, la fel, nu va fi anul în care voi ajunge aici. Dar…

Noua carte. Am finisat recent o lucrare nouă. Este un gen diferit și am planuri mai speciale. Neapărat o voi publica și în limba română. Dar acum am tradus-o în engleză și e la nivel de redactare. În curând, va fi publicată pe Amazon cu titlul „Coborând în sus” în română, sau „Descending Up” în engleză.

Scenarii. Am tradus și am adaptat lucrările mele pentru scenarii, cu ideea de a deveni o părticică din industria filmelor. Prima mea carte, inițial a fost planificată ca scenariu, dar mai târziu, am decis să o editez ca roman. Din acest motiv, în ea diferă narațiunea și nu sunt descrise gândurile eroilor și alte atribute tipic literaturii artistice. 

Am citit foarte multe scenarii, ca să fiu gata să redau istoria în formă corespunzătoare și să-mi formez propriul stil. Sunt multe lucruri interesante în scrierea scenariilor, și descoperindu-le, am înțeles că primesc plăcere de la procesul scrierii lor. După ce au fost finisate trei lucrări, le-am înregistrat la „Writers Guild of America”, de la care am primit certificate. Apoi au fost evaluate în SUA, de unde am primit recenzii bune. Am pregătit un “Query Letter” pe care am început să-l trimit în mai multe locuri, în căutarea unui manager sau agent literar, pentru că studiourile nu acceptă „Unsolicited Material”.

Vladimir Mânăscurtă, scenarist

America. Se spune că America este țara visurilor, că aici se întâmplă cele mai fantastice lucruri și se realizează cele mai îndrăznețe vise. Am așteptări, că anume aici vor prinde viață și visele mele.

Pandemia. Modul de creație l-a afectat pozitiv. Am avut suficient timp pentru a mă dedica total procesului de creație. La fel și cu rezultatele vânzărilor. Probabil, pandemia i-a făcut pe oameni să citească mai mult. Planul care are prioritate acum, este publicarea noii mele cărți. Mai sper că studiourile își vor restabili activitatea și scenariile mele vor ajunge pe mâinile potrivite.

Abonează-te la revista HORA in America, sau comandă ediția nr. 20 aici. 

Doina Calcea

Comentează