Sute de moldoveni din SUA s-au simțit mândri că sunt din Moldova la Convenția Moldo-Americană

373
Peste 350 de moldoveni s-au adunat în Chicago la cea de a IX-a ediție a Convenției Moldo-Americană
Peste 350 de moldoveni s-au adunat în Chicago la cea de a IX-a ediție a Convenției Moldo-Americană

Convenția Moldo-Americană din Chicago, la cea de-a IX-a edție, a demonstrat diasporei din SUA dar și altor țări că moldovenii stabiliți cu traiul peste hotare că are un rol decisiv în promovarea democrației și bunăstării în rândurilor diasporei. 

Peste 350 de moldoveni din SUA, Canada și România au fost onorați de prezența Președintei Maia Sandu, care a ținut să aducă un mesaj optimist de a fortifica în continuare un stat de drept și economic prosper, astfel încât fiecare cetățean care va reveni în țara de origine să se simtă mândru că este din Moldova și să poată beneficia de o tranziție mai ușoară acasă.

Prețurile exagerate la gaze și securitatea energetică, crearea noilor locuri de muncă în Moldova de către companiile moldo-americane, posibilitățile de a investi în sectorul economic au fost printre principalele problemele identificate de către participanții la Convenție. Domeniile de sprijin pentru țara noatră continuă să fie remitențele, investirea capitalurilor, crearea asociațiilor de transportatori, promovarea unui spațiu de dialog, etc. Aici s-au legat parteneriate de lungă durată dintre oameni, afaceri, societate civilă proiecte rurale și Guvern.
Distincții de onoare din partea Președinției pentru artiștii moldoveni din Chicago, Ana Everling

Invitată de onoare la acest eveniment a fost Președinta Maia Sandu, care a menționat că a reușit până acum să aducă oameni onești la conducerea țării pentru a eradica corupția. Astăzi, însă, îngrijorările Moldovei sunt orientate spre consecințele războiului rusesc din Ucraina asupra țării noastre. Dezvoltarea economică rămâne în continuare o prioritate pentru actuala Guvernare, care are sarcina să construască o economie mai puternică.

„Cert este că Moldova este o țară mai unită și putem să oferim oportunități mai bune de afaceri, așa cum o face Statele Unite ale Americii pentru cetățenii săi”, a menționat Maia Sandu. Preșdinta țării a atenționat membrii diasporei și despre problemele de securitate ale Moldovei la hotarele țării. Aspirațiile pentru a deveni țară membră a Uniunii Europene sunt în continuare pe agenda politică.
Forumul de Afaceri din candrul Convenției Moldo-Americane, 12 mai, 2023

Prețurile exagerate la gaze și dependența de sectorul energetic rusesc au fost printre îngrijorările diasporei, pentru că Moldova plătește un cost scump al democrației în aceste vremuri economice dificile, unde circa 8 miliare de lei au mers spre compensații, în detrimentul dezvoltării satelor și afacerilor.

Guvernarea de la Chișinău a adus asigurări că noile centrale electrice construite la hotar cu România ar fi o șansă de supraviețuire și vor diminua din dependența în care s-a pomenit Moldova de acum 30 ani. Este pentru prima dată când cetățenii de pe malul drept al R. Moldova nu mai consumă gaze de la corporația „GazProm” și nu mai suntem vulnerabili față de Rusia, iar perspectivele de a crea energie regenerabilă este o prioritate pentru țara noastră, a mai menționat Maia Sandu.
Peședinta R. Moldova, Maia Sandu la Convenția Moldo-Americană, ediția IX în Chicago.

Ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon, s-a alăturat președintelui Sandu, asistentului administrativ al USAID McKee și Ambasadorului Republicii Moldova în SUA, Viorel Ursu, pentru a discuta despre sprijinul SUA pentru Republica Moldova. Oficialul a menționat că 300 milioane de dolari au fost deja investiți pentru redresarea economică și a sectoturlui energetic din Moldova, iar 80 milioane de dolari au fost alocați pentru asistență umanitară refugiaților ucraineni.

Oficialii americani prezenți la Convenție consideră că progresele Moldovei de a ajunge la libertate, democrație o face mult mai puternică în fața provocărilor de la hotarele sale. „Vom continua să sprijinim Moldova pentru a deveni o țară și mai puternică, mândră să devină membră în familia europeană”, a menționat Erin McKee, asistentul administrativ al USAID.
Cu cât mai mulți oameni de succes din Moldova și din diasporă vor colabora, cu atât mai bine pentru bunăstarea cetățenilor Moldovei, pentru asta e nevoie de acces la credite mai ieftine și o infrastructură mai sănătoasă în satele țării noastre.
O bună parte din membrii diasporei din Moldova s-a concentrat pe dezvoltarea afacerilor în SUA, în special în suburbiile Chicago, unde sute de companii de transport azi prosperă. Acestea s-au înregistrat cu zeci de ani în urmă și au construit echipe bine specializate alături de alți cetățeni imigranți ai Europei de Est, cu care și concurează.
Una dintre aceste companii din Chicago, C1 Transportation Holding, înființată de un tânăr moldovean, Nicolae Corobca, atinge azi o cifră de 200 de tiruri de curse lungi, fiind un prilej minunat pentru a delegația R. Moldova de a o vizita. Asta înseamnă noi locuri de muncă pentru diasporă, remitențe pentru cei de acasă, dar și o contribuție economică importantă pe care o aduc companiile moldo-americane și est-europene în SUA.
Mai mult, cîteva companii de transport din SUA, care au fost sponsorii de bază ai evenimentului, au înființat Asociația Transportatorilor Moldo-Americani (AMALT) pentru a putea întreține negocieri cu Guvernul Moldovei. Aceștia își doresc să beneficieze de faclități legislative și financiare, așa cum au reușit companiile din sectorul IT să scape de povara fiscală din Moldova.
Conventia Moldo-Americană, ediția IX, Chicago 2023

Nick Derman, spre exemplu, este un sponsor înveterat al Convenției, iar prin intermediul companiei Alvys, cu hub-uri în SUA, Moldova și Jamaica, a reușit să producă softuri pentru transportatorii americani. Astăzi, aceste companii IT au reușit să propspere în Moldova datorită facilităților fiscale deja create în rezultatul dialogului moldo-american din cadrul convențiilor precedente.

„Noi trebuie să investim în universitățile din Moldova pentru a dezvolta noi echipe și talente care să producă programe IT de genul Amazon, pentru a putea concura pe piața americană. Univeristatea Tehnică din Moldova este una dintre aceste instituții de învățământ unde vom lansa aceste idei”. Omul de afaceri a reușit să acumuleze capitaluri de investiții de milioane de dolari în Silicon Valley, iar astfel de inițiative pot aduce mii de locuri de muncă pentru specialiștii din Moldova.
Organizatori și sponsori ai Convenției Moldo-Americane din Chicago, 12-14 mai 2023

Organizatorii locali ai conferinței sunt extrem de bucuroși pentru succesul acestui eveniment, printre aceștia fiind Ecaterina Gurău, Aurica Burduja, Marta Iacob, Diana Lusciov, etc, care au demonstrat că sunt o echipă nu doar puternică în Chicago, dar și una prietenoasă, care au depus un efort enorm de mare în realizarea acestui eveniment.

Evenimentul a fost un pilej de a aprecia talentele artisitice ai conaționalilor moldoveni care locuiesc în SUA, printre care Ion Roga, Ana Everling, Alexandru Sârbu, premiați cu distincții de onoare de către Președinta Maia Sandu pentru promovarea artei și culturii în spațiul american.
Ani la rând, Convenția Moldo-Americană se organizează în diverse orașe ale Americii, iar fondatorii acesteia, Elena Drăgălin și Evghenia Berzan, au transmis nouă ani la rând o tradiție demnă de urmat în diasporă și în familia tuturor moldovenilor din SUA.
Natalia Ghilașcu
Comentează