„Secretul Insulei Pin-Up” este primul film de lungmetraj românesc selecționat în competiția oficială a celui mai longeviv festival de film SF din America – Boston SciFi, festivalul care la a doua ediție, în 1977, prezenta în avanpremieră mondială filmului Războiul Stelelor / Star Wars, necunoscut publicului larg la acea vreme.
Cea de a 49-a ediție a Festivalului de Film SF de la Boston se desfășoară în perioada 14-19 februarie 2024, la Sommerville Theatre și online, în perioada 20-25 februarie 2024 @filmocracy. Programul de anul acesta cuprinde aproximativ 30 de lungmetraje, 80 de scurtmetraje și 10 workshop-uri și dezbateri și se va încheia cu un maraton de 24 de ore (18-19 februarie) în care vor fi proiectate filme clasice, dar și mai puțin clasice.
În România se produc foarte rar filme SF, iar producția filmului Secretul Insulei Pin-Up / The Secret of Pin-Up Island a durat aproape șapte ani, cu atât mai importantă fiind premiera de la Boston.
Regizorul Alecs Năstoiu spune că lucrul la film a început în 2017: „ Am filmat la Târgu Mureș, într-o fabrică părăsită, care, culmea coincidenței, este fosta fabrică AZO-FOTO care făcea peliculă de film. Noi am filmat digital, nu pe peliculă, dar ne-a plăcut această conexiune a locației cu ideea de film. Deci, ideea filmului a apărut în primăvara anului 2017, am filmat în toamna aceluiași an și a durat mult să finalizăm post-producția pentru că am avut nevoie de animație care apare peste filmare. A fost o perioadă în care am căutat finanțări. Apoi a fost perioada pandemiei în care mai greu reușeai să faci ceva în acest domeniu. Și abia în 2022 am găsit partenerii care ne-au ajutat să finalizăm această animație.”
Primul lucru care atrage la orice film, spectacol, expoziție, eveniment cultural, în general, este afișul sau titlul, iar Secretul Insulei Pin-Up poate păcăli, dar regizorul Alecs Năstoiu are o explicație: „În film nu apare nicio insulă. Și de asta i-am zis Secretul insulei Pin-Up. În filmul meu, Pin-Up este locul în care trebuie să ajungă personajul principal și am folosit moda Pin-Up pentru toate costumele. În acest film sunt 49 de actori, dintre care 48 sunt femei, iar singurul bărbat apare doar într-o fotografie. De fapt, toate celalte personaje sunt versiuni din trecut ale eroinei principale, care e designer vestimentar în viața reală și moda Pin-Up este un punct referință la care se raportează permanent și ceva ce îi place. Așa s-a născut titlul.”
Secretul Insulei Pin-Up este un film SF despre o fată închisă într-o fabrică abandonată din care încearcă să evadeze rezolvând puzzle-uri și enigme, dar și un film despre sănătatea mintală, despre oamenii care suferă de anxietate și depresie, despre posibile soluțiile pentru a le depăși.
Regizorul Alecs Năstoiu consideră că: „Este un mix de genuri, pe care noi îl numim „basm psihologic”. Nu e cazul să ne imaginăm că e un SF gen Star Wars, dar subiectul nu e unul realist, iar acțiunea se întâmplă într-un spațiu imaginar, deci putem spune că e SF. Un SF în genul serialului Black Mirror. Are un subiect legat de tehnologie, care după părerea mea, în câțiva ani, poate să ajungă ceva ce nu mai e SF. Și este și un film experimental.”
Secretul Insulei Pin-Up este un film independent de nișă, dar care abordează o temă de tot mai mare actualitate – singurătatea – în zilele noastre existând deja în unele țări există ministere ale singurătății.
Alexc Năstoiu mai spune că „De obicei, înainte să începi un film știi ce vrei: dacă vrei să fie un film de festival sau de public sau un film de autor care poate merge la festivaluri, dar e mai mult pentru critici etc. Eu nu mi-am propus ceva anume când am început să lucrez la acest film, iar acum, după șapte ani, pentru mine, succesul filmului ar însemna să fie văzut de cât mai mulți oameni și să-i ajute cât de puțin legat de tema asta a singurătății. Însă e nevoie ca oamenii să fie deschiși pentru a fi ajutați. Dacă o mie de oameni, care au suferit sau suferă de singurătate, văd filmul și fac un pas spre a-și rezolva această problemă, să se ducă la un terapeut, să vorbească poate și în familie despre asta, dacă îi ajută cumva, în orice fel ar fi, atunci aș considera că e un succes.”
Secretul Insulei Pin-Up / The Secret of Pin-Up Island va avea premiera mondială în cadrul celei de a 49-a ediții a Boston SciFi / Festivalul de Film SF de la Boston, sâmbătă, 17 februarie 2024, la ora 15:00, la Somerville Theatre. A doua proiecție este programată duminică, 18 februarie 2024, de la ora 17:00, la Embassy Theater Waltham.
Premiera filmului în România este preconizată pentru noiembrie 2024, iar producătorul filmului, Ovidiu Vasu spune că „și-ar dori ca filmul să participe cel puțin la câte un festival pe fiecare continent”.
Secretul Insulei Pin-Up / The Secret of Pin-Up Island
Scenariul: Alecs Năstoiu, Patrik Hurtupan
Regie: Alecs Năstoiu
Imagine: Lulu de Hillerin
Distribuție: Rina Gri, Beatrice Rubică , Ioana Cheregi, Theodora Popa, Anca Loghin, Larisa Dobrin, Ivy Chumley, Lora Djurovic, Carina Sămărtean, Cosmina Lircă, Oana Maria Dragne, Georgiana Teleman.
Decoruri: Corina Florescu, Joszef Moldovan, Ioan Todoran
Costume: Agatha Vornicu
Machiaj: Larisa Man
Muzică: Marco Fregonese, Manuel Gereon
Animație: Bogdan Orcula
Efecte VFX: Alexandru Baltă
Producător: GAT Transilvania Films / Ovidiu Vasu, Rina Gri, Alecs Năstoiu
Coproducător: Studioset Production / Sorin Baican
Durată: 107 minuteWebsite: thesecretofpinupisland.com
IMDB: imdb.com/title/tt21949976/
Trailer: youtube.com/watch?v=nS4Sm4GNJ0
Facebook: facebook.com/thesecretofpinupisland/
Instagram: instagram.com/thesecretofpinupisland/
Raluca Rădulescu, jurnalistă, realizatoare a emisiunii Scena și ecranul de la Radio România Cultural. Traducătoare și curator teatral.