NeoStil din Chicago aduce spirit de viață, culoare și buna dispoziție la orice evenment din comunitate

318

Mulți cetățeni moldoveni din America ne uimesc prin diversitatea profesiilor pe care o dețin: doctori și surori medicale, ingineri de software, bancheri. O bună parte din diasporă preferă să deschidă mici afaceri în SUA, transformând pasiunea lor într-o profesie de lungă durată. Azi discutăm cu Doina Calcea, o moldoveancă din comuna Durlești, care s-a stabilit în SUA de șase ani, locuiește în Plainfield, Illinois, o suburbie din Chicago. 

A fondat compania NeoStil, un business în sfera de servicii, event planning, organizarea și planificarea evenimentelor în zona Chicago. La moment, Doina se isprăvește cu evenimentele mici, dar speră să crească această afacere în timp.

Hora in America: De ce ați hotărât să deschideți această afacere?   

Doina Calcea: Cred că vine de la pasiunea mea pentru artă pe care o am din copilărie. am făcut școala de pictură din Chișinău, pe lângă studiile în Jurnalism. Creativitatea mă definește, mereu am fost înconjurată de frumos. Am avut mai multe încercări de a mă cunoaște , dar nu știam de unde să încep. În concediul de maternitate mă gândeam ce aș putea face cu toate aceste idei? Așa a apărut NeoStil. În ultima perioadă, tot mai mulți oameni preferă să apeleze la serviciile unui event planner, sunt solicitate pe piața americană. Planificarea unui eveniment este o adevărată provocare, iar mie îmi plac provocările.

Hora in America: Ce servicii acordați? Cine este clientela? 

D.C: Timp de doi ani am avut clienți de diferite naționalități. Majoritatea apelează pentru sărbătorile copiilor mici. Planific și organizez toate tipurile de evenimente, atât personale: nuntă, botez, aniversare, cerere în căsătorie, zi de naștere; cât și corporative: petrecere de firmă, petrecere pentru lansarea unui produs nou. Fiecare eveniment pe care îl pregătesc are un farmec aparte, deoarece optez pe personalizare în funcție de clienți sau tematică.

Hora in America: Modelul dvs de business s-ar putea numi „the business of good time” (un business de atmosferă bună ori de petrecere). Este un business în mișcare. Moda se schimbă. Cum vă adaptați?

D.C: Aveți dreptate, totul se schimbă, inclusiv și decorul. Mă adaptez după dorințele și viziunea clienților. Iau ore de la specialiștii în domeniu atât din America cât și din Europa, urmăresc noile tendințe și încerc să găsesc care este stilul meu unic. Oamenii cu care interacționez, Pinterest, călătoriile, fotografiile, revistele sunt surse de inspirație. În toate evenimentele pe care le organizez încerc să aduc semnătura NeoStil prin atenția la detalii, adaptat la preferințele clienților.

NeoStil events by Doina Calcea

Hora in America: Care sunt provocările de a conduce o mică afacere, mai ales în domeniul evenimentelor? 

D.C: Factorul uman are un rol deosebit. Cea mai mare provocare este de a aduce la realitate ce își dorește clientul, sa fie calitativ și efectuat la timp. În funcție de tipul evenimentului, pregătirea poate să dureze de la câteva săptămâni la un an. Primul pas este să încerc să cunosc cât mai bine clientul, așteptările lui față de eveniment, dar și bugetul alocat. Relația organizatorului de evenimente cu fiecare client presupune o mare doză de încredere și deschidere reciprocă, mai ales când vorbim de evenimente personale. Mă bucur când transform visurile clientului în realitate, iar clientul este satisfăcut.

Hora in America: Ați spus că puneți accent pe personalizarea evenimentelor. Ne puteți oferi câteva exemple?

D.C: Mulți clienți vin cu o idee ori cu o temă preferată pentru eveniment. De exemplu, ultimul eveniment pe care l-am organizat a fost „pădurea”. Am găsit animale specifice temei, culori pentru baloane și am confecționat o arcă de intrare în pădure. Se întâmplă că clienții solicită un model de decor pe care deja l-am implementat. Ca să ofer ceva deosebit și unic, adaug elemente noi, o nuanță nouă, o compoziție de flori sau un alt personaj, ca să aduc unicitate. 

NeoStil events by Doina Calcea

Hora in America: Ce ați învățat de când ați început businessul în privința serviciului cu clienții, despre concurenți, din punct de vedere financiar și organizatoric?

D.C: Am învățat ce presupune un bussiness in SUA, mai ales că fără oameni buni, lucrurile nu sunt posibile. Am învățat să fiu mai răbdătoare, să-mi organizez corect timpul, să mă adaptez fiecărui nivel financiar și să găsesc soluții personalizate, să mă încadrez în timp rapid, să fiu atentă la toate detaliile menționate de client și să-mi apreciez creația. Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o e să mă simt utilă, iar locul de munca să fie pasiunea mea.
La fel, e nevoie de un plan de lungă durată. Primul an a fost foarte dificil, fără a avea o bază de clienți. Eram încă în căutarea unui stil și făceam decorații doar pentru prieteni. A fost și dificil din punct de vedere financiar, pentru că fiecare eveniment presupune o nouă investiție. În zona Chicago concurența este foarte aprigă atât în comunitate, cât și printre americani. Eu văd în concurenți o sursă de inspirație, nici de cum un rival, pentru că este loc pentru fiecare în acest domeniu.
Comentează