New York-ul le-a adus pe surorile Budeanu mai aproape de visul american

1872

Tatiana Budeanu, o moldoveancă născută în raionul Ialoveni, de mică visa să ajungă în America, dar niciodată nu și-a imaginat că se va stabili în New York. De 12 ani a devenit și cetățeană americană. Astăzi activează în domeniul asigurărilor la World Financial Group. Acasă nu prea știa de asigurări, așa cum mama ei a încurajat-o să devină soră medicală, activând la rândul ei în calitate de soră medicală 37 de ani. 

Un timp o interesa să devină polițist, căci cum spune ea “mie îmi place să fac dreptate”. Dar din păcate, când a apelat la Academia de Poliție, i s-a spus că în acel an nu primeau aplicații din partea femeilor. Nu s-a dat bătută și a aplicat la Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova, unde a absolvit Facultatea Relații Vamale. Dar, până la urmă, soarta a avut alte planuri și a adus-o în America.

Irina VanPatten: Ce este World Financial Group? Ce fel de servicii acordați? 

Tatiana Budeanu: World Financial Group este o companie de asigurări care are misiunea până în 2030 de a educa 30 milioane de persoane în domeniul independenței financiare. Mergem la fiecare prieten, membru de familie, cunoscuți și încercăm să le explicăm cum ar trebui să se protejeze financiar ca să aibă un viitor mai bun. Investițiile de acest gen le-ar asigura o bătrânețe mai bună, le-ar garanta beneficii de trai de lungă durată, cum se zice aici “long term care” (îngrijire profesională de lungă durată). Asta în ce privește asigurările de viață (life insurance). 

Îi putem ajuta să deschidă un trust și să scrie un testament (will) sau” estate planning”, despre care mulți nu au auzit. Ce înseamnă asta? Educăm persoanele cum să transfere copiilor ori altor mostenitori averea, proprietatea imobiliară și alte bunuri, pentru care au muncit pe parcursul vieții lor fără ca ei să piardă mii de dolari pentru a trece prin judecate. 

Mesajul este îndeosebi important pentru comunitatea noastră, deoarece mulți au impresia că aici e ca la noi acasă, când bunurile automat rămân copiilor, ori frații și surorile se împart între ei fără ca să meargă la judecată. În SUA nu este la fel. Din aceasta cauză recomandăm un să se consulte în privința “estate planning” în prealabil. 

Convenția Moldo-Americană din Las Vegas, 2021

Diaspora noastră a auzit de planul 401K, care este un plan privat de pensii scutit de taxe (până oamenii se pensionează). Chiar și cei care au companii mai mari din diaspora noastră ar putea oferi opțiunea 401K pentru lucrătorii lor. Foarte mulți cred că dacă plătesc contribuțiile socialele la Social Security, asta e de ajuns ca să primească o pensie mai târziu. După câte știu eu, în 20-30 de ani fondurile sociale guvernamentale nu vor avea de ajuns bani pentru toți pensionarii. Din aceasta cauză, trebuie să ne asigurăm cu fonduri personale adăugătoare, astfel încât când vom ajunge la pensie, să avem un venit suficient cu care să putem acoperi costurile de viață.

Avem și alte servicii pe care le oferim. Spre exemplu, dacă cineva are foarte multe datorii la cărțile de credit, facturi medicale și alte datorii, care îi stopează în plan financiar, îi ajutăm prin a reduce datoria și stopa interesul băncii, nu neapărat prin a se declara în colaps financiar.

Cel mai mult vreau să-i ajut în alegerea asigurărilor de viață pentru că, din păcate, am avut foarte multe cazuri când moldovenii, chiar și cei tineri, s-au stins din viață pe neașteptate de la un atac de cord, cancer sau accidente, iar familiile lor au rămas fără surse de existență și cu datorii colosale. De aia îmi place să vorbesc mai mult despre asigurările de viață căci vreau să-i protejez pe cei care suntem aici.

Irina VanPatten: Bine, asta este despre business. Dar ce faceți în SUA în afara lucrului?

Tatiana Budeanu: Îmi place foarte mult să călătoresc, mai ales în ultimii 2-3 ani. Recent m-am întors de la Convenția 7-a Moldo-Americană, care a avut loc în Las Vegas, și a fost o surpriză foarte plăcută, mai ales când am aflat cât de mulți moldoveni avem în Las Vegas. Am întâlnit acolo și moldoveni veniți din New York pe care nu-i cunoșteam. Și m-am întors la New York cu o listă de prieteni și invitații la casele lor. 

Iar în rest, aici sunt cu toată familia mea: mama, tata și surorile. Apropo, ambele sunt surori medicale, ca și mama noastră. Când avem timp liber încercăm să ne strângem împreună. Viața este scurtă și trebuie să ne bucurăm de ea la maxim.

Irina VanPatten: Vorbind de Convenția Moldo-Americană din Las Vegas, ce impresii generale ați avut? Are sens să facem o convenție de tipul ăsta în fiecare an?

Tatiana Budeanu: Când mi-a spus Eugenia Berzan că avem o convenție, am acceptat imediat și nu am fost dezamăgită. Neapărat, se merită de reunit și la anul viitor. Suntem puțini moldoveni în SUA (comparativ cu Europa), dar dacă ne strângem împreună și facem schimb de experiențe, ne inspirăm, ne ajutăm între noi cu idei, cum să ne dezvoltăm, cum să realizam planuri noi. 

Irina VanPatten: Spuneți că surorile dvs sunt surori medicale. Au lucrat aici de la începutul epidemiei?

Tatiana Budeanu: Sora mea mijlocie Liudmila a venit și ea în America de vreo 12 ani, și a mers aici la școală ca să devină soră medicală. Tot acest răstimp a lucrat în Spitalul Bellevue din New York. Încă de acasă își dorea să devină doctoreasă și iată că acum visul ei s-a împlinit. După Crăciun pleacă în Erie, Pennsylvania pentru a continua studiile ca să devină anesteziolog. 

Sora mea mai mică Olga a făcut studiile medicale acasă și și-a transferat toate creditele medicale aici. Acum muncește tot la Spitalul Bellevue cu sora cea mijlocie. A fost foarte norocoasă că au luat-o la același spital, pentru că cei care vin cu diplome străine, de obicei, sunt angajați la azil de bătrâni pentru a obține experiență de muncă, iar acolo situația era și mai dificilă.

Perioada asta a fost foarte dură pentru familia noastră, aproape un an nu am  văzut-o pe Ludmila, deși locuia doar două blocuri alături. Se temea să vină din cauză că avem părinți în vârstă și riscul era foarte mare de a transmite COVID. Vorbeam doar la telefon și pe videochat.

Irina VanPatten: Spuneți că Olga a fost norocoasă, dar Spitalul Bellevue în New York a fost în epicentrul pandemiei. Cum de au reușit surorile să îndure timpul ăsta așa de crud?

Tatiana Budeanu: Le-a fost foarte greu. Ziceau, și asta e fără exagerare, că aduceau tiruri cu frigidere pentru ca să păstreze corpurile celor morți, căci nu mai aveau loc la morgă. Iar o săptămâna după asta nu mai aveau locuri nici în frigidere. Unde am mai văzut noi așa ceva? 

Lucra șapte zile pe săptămână. Dar știți cum lucrează surorile medicale lucrează, câte 12-13 ore. O trimiteau și la alte spitale că nu aveau cadre medicale suficiente, dar a reușit. Deși a fost o experiență extraordinară, spunea că parcă au fost la război.

Irina VanPatten: Să vă dea Domnul sănătate familiei voastre pentru munca pe care ați depus-o anul ăsta. Ce faceți la Crăciun? 

Tatiana Budeanu: Crăciunul îl facem în familie pentru că e ultima zi cu sora noastră Liudmila, care după aia pleacă la școală ei în Pennsylvania. Va avea un studiu intensiv de doi ani și jumătate și nu cred să găsească vreo săptămână liberă ca să vină acasă pe timpul ăsta.

Comentează