Un reprezentant al diasporei din SUA candidează la funcția de Avocat al Poporului

453
Violeta Gașițoi, avocată, candidată la funcția de Avocat al Poporului
Violeta Gașițoi, avocată, candidată la funcția de Avocat al Poporului
9 candidați  au fost selectați la proba interviului pentru funcția de Avocat al Poporului în Republica Moldova, printre aceștia este avocata Violeta Gașițoi, cunoscută pentru excelența sa în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale Omului atât la nivel național cât și la nivel internațional. A fost premiată de către ONU pentru excelența sa în apărarea drepturilor victimelor violenței.
Aceasta a luptat pentru mai multe cauze răsunătoare printre care cazul medicului care a violat 18 paciente în internatul psiho-neurologic din Bălți. Este cunoscută pentru lupta sa împotriva actelor de corupție, trafic de ființe umane, violență domestică, discriminare și altele. Are mai multe cauze câștigate la CEDO prin care a restabilit drepturile fundamentale ale oamenilor care nu au putut obține dreptate în Moldova.
N.G: Dna Gașițoi, am văzut că sunteți una din candidații la funcția de Ombudsman (Avocat al Poporului). Credeți că aveți șanse?
Violeta Gașițoi: Dacă o să analizați lista candidaților, absolut toți sunt calificați și corespund cerințelor legale pentru a-și depune candidatura, cu alte cuvinte, toți candidații au șanse, iar eu nu sunt o excepție. Nu avem șanse doar dacă nu încercăm. Dacă lupți, ai șanse să câștigi, dacă nu lupți deja ai pierdut. 
N.G. Care a fost motivația să vă înaintați candidatura? Ați fost cumva motivată de mesajul actualei guvernări prin care au invitat Diaspora să candideze la funcții publice?
Violeta Gașițoi: După cum am mai răspuns anterior, nu are nimic mesajul guvernării cu intenția mea de a candida la această funcție, eu dosarul meu nu l-am depus acum. Dosarul meu a fost depus în aprilie 2021 doar că atunci nu a avut loc concursul deoarece imediat ce s-a încheiat data limită de a depune dosarele, Moldova a intrat în alegeri anticipate, astfel concursul nu a mai avut loc. După alegeri anticipate, deja a fost formată o nouă comisie specială, un nou regulament iar candidații care și-au depus dosarele la primul concurs urmau doar să completeze dosarul după regulamentul nou.
Am decis să particip exclusiv din considerații profesionale pe care le dețin și din dorința de a contribui la dezvoltarea acestei Instituții. Eu sunt născută în Moldova, părinții mei locuiesc în Moldova, iar eu îmi doresc să contribui la democratizarea ei. Îmi doresc ca respectarea drepturilor omului să fie pentru toți cetățenii în egală măsură.  Cum credeți, ce fel de viață vor avea copiii, nepoții, strănepoții noștri fără respectarea Drepturilor Omului? Nu vom avea Drepturi nu vom avea Pace. 
N.G. Din CV-ul dumneavoastră reiese că nu ați deținut niciodată funcții publice, unica funcție deținută este de avocată, apărătoare a drepturilor Omului din 2003 până în prezent, de ce? 
Violeta Gașițoi, avocată
Violeta Gașițoi: Aveți dreptate, nu am deținut funcții publice. După absolvirea facultății, eu mi-am depus CV-ul meu la mai multe instituții ale statului cum ar fi Judecătorie, Procuratură, Poliție pentru ca să mă angajez, dar nu a fost nici o reacție. Probabil că în acea perioadă era imposibil fără rude să obții o funcție în aceste instituții și am renunțat. Am activat ca juristă la biroul de avocați și am reprezentat cetățenii pe cauze civile în instanțele naționale și la CEDO, ulterior am înțeles că aceasta îmi acordă libertatea deplină și am susținut examenul în avocatură astfel am început să lucrezi și pe cauze penale. Anume această funcție îmi acorda libertatea de acțiune, îmi acorda deplina putere să-mi depun tot efortul pentru a restabili drepturile și libertățile cetățenilor fără ca să mi se impună soluții. Am fost liberă să vorbesc despre orice încălcare și ilegalitate fără ca să-mi fie frică că cineva mă va demite pentru opiniile expuse.
La întrebarea de ce? Cunoaștem că Moldova este un stat unde fiecare guvernare a pledat pentru ca doar candidații afiliați politici, ori care sunt cu viziunile politice a majorității să acceadă în funcții, eu nu am fost niciodată afiliată politic pentru că aceasta m-ar limita din libertatea mea de exprimare și acțiune în ce privește apărarea Drepturilor Omului. Atunci când ești afiliată politic nu poți să te expui dacă nu ai acordul partidului; iar eu m-aș sufoca, dacă nu aș fi de acord cu deciziile politicului iar opinia mea ar fi ignorată. Eu țin foarte mult la legalitate, iar legea trebuie să fie respectată nu doar de cetățeni, dar și de guvernanți, funcționari publici, în egală măsură. Fără protejarea și fără respectarea Drepturilor Omului noi nu putem crea un stat de drept, un stat democratic, nu vom avea economie, medicină, ecologie, justiție. Moldova nu se va putea dezvolta.
N.G Credeți că aceasta vă avantajează față de candidații care au activat în funcții publice?
Violeta Gașițoi: Nu cred că aceasta mă avantajează dar nici nu cred că mă dezavantajează. Afilierea politică nu a fost inclusă drept criteriu pentru candidați, și nici nu putea fi, legea îi obligă pe candidații care vor trece concursul să se retragă din orice funcții incompatibile cu funcția de Avocat al Poporului.  Cu toate acestea, dacă ne dorim un/o candidat/ă independentă și imparțială ace(a)sta nu ar trebui să fie afiliată politic pentru că chiar dacă își suspendă activitatea după numirea în funcție, loialitatea față de partid direct ori indirect va rămâne cu siguranță și atunci ne pierdem din acea independență fermă care trebuie să le posede un/o Avocat/ă a Poporului. 
N.G. Ce abilități vă diferențiază de ceilalți candidați? 
Violeta Gașițoi: Eu nu cunosc toți candidații și nici abilitățile acestora motiv pentru care nu pot să fac o comparație. Cît mă privește pe mine, despre abilitățile mele, pot să vă spun că pregătirea mea profesională corespunde cu cerințele acestei funcții. În rest, consider că cel mai bine vor vorbi rezultate pe care le voi obține în caz că voi fi selectată și numită în funcție. Scopul meu în această funcție este de a promova și proteja drepturile și libertățile fundamentale ale omului, de a mobiliza și dezvolta o comunicare eficientă, de a crește autoritatea și credibilitatea instituției pe plan național și internațional, de a aduce Dreptul Acasă și în fiecare casă. Oamenii trebuie să se simtă în siguranță în propria țară.
N.G. Ce credeți că ar trebui implementat pentru ca să obțineți rezultatele dorite? Care este rolul Avocatului Poporului?
Violeta Gașițoi:  Avem nevoie de o strategie care să aibă un impact pozitiv suplimentar cu toate instituțiile statului. E nevoie să  protejăm mai insistent drepturile  fundamentale ale oamenilor. Drepturi  care le sunt acordate de Constituție, tratatele internaționale, a cartei drepturilor fundamentale ale omului etc. Cu siguranță, trebuie ridicat nivelul de profesionalism astfel ca activitatea instituției să corespundă total față de standardele minime necesare pentru funcționarea eficientă a Instituțiilor naționale de protecție a drepturilor omului stabilite conform principiului de la Paris.
Rolul principal al AP este de a asigura ca drepturile cetățenilor să fie pe deplin respectate de către toate instituțiile naționale.  Este esențial ca Avocatul Poporului să ajute mai activ instituțiile statului să-și îmbunătățească deschiderea, eficacitatea și apropierea de cetățeni în vederea consolidării încrederii. E nevoie ca Ombudsmanul să vină cu soluții reale pentru a preveni unele încălcări, dar aceasta ar putea avea loc doar dacă Ombudsmanul va veni cu proiecte de legi bune care să îmbunătățească cadrul legislativ și va insista și convinge legislativul ca acestea să fie votate iar executivul să le pună  în aplicare.  Acestea sunt doar puținele necesități. Eu tare îmi doresc o educație juridică obligatorie în toate instituțiile școlare după exemplul României și Americii. Educația juridică îi va permite generației viitoare să schimbe lumea.
Până acum își îndeplineau obligațiunile ombudsmanii?
VG: Păi, haideți împreună să analizăm. Această instituție are 23 de ani, a trecut prin mai multe reformări, și a avut mai mulți conducători, s-a schimbat ceva la nivel național în domeniul respectării Drepturilor Omului? Instituția a trecut mai multe evaluări din partea organizațiilor internaționale la prima evaluare am avut peste 160 de recomandări, la a doua evaluare peste 230 de recomandări, ceea ce ne arată că încălcările în domeniul Drepturilor Omului pe teritoriul Republicii Moldova nu au dispărut, dar au devenit și mai multe. În evaluarea a treia, la fel, avem foarte multe recomandări din partea instituțiilor internaționale prin care ni se spune exact ce trebuie să îmbunătățim, iar aceasta trebuie să ne pună pe gânduri. Nu neapărat că este vina Ombudsmanilor, problema este una de sistem. Trebuie să înțelegem că nu e suficient să scriem rapoarte despre încălcările Drepturilor Omului, este nevoie să venim cu soluții reale și practice către autorități, de insistat ca Legislativul, Guvernul, Președinția să audă mesajul și să aplice toate recomandările.
Vă întoarceți în țară indiferent de rezultatele concursului?
VG: Da, sigur, am mai spus aceasta, o să ne întoarcem indiferent de rezultatele concursului. Eu consider că pot să contribui la schimbare și din funcția mea de bază pe care o am, ce-i drept, nu am și nu voi avea aceleași pârghii pe care le are Avocatul Poporului pentru a aduce o schimbare reală la nivel național, dar măcar voi aduce o schimbare la nivel individual pe cauze individuale, așa cum am făcut până acum. Eu încă mai cred în schimbare.
Comentează