Celebrități din California: TOPAN-FODOREANU ELEONORA, cântăreață de operă

441
Eleonora Topan la lansarea Enciclopediei Romani în California
Eleonora Topan la lansarea Enciclopediei Romani în California

S-a născut în 2 aprilie 1940, la Cluj, fiica lui Andrei și Ecaterina Fodoreanu. În 1947, tatăl sopranei, Andrei Fodoreanu, a fost arestat și dus la închisoarea de la Gherla pentru convingerile sale politice (a fost candidat al Partidului Național Țărănesc din Cluj). În 1952 a fost trimis la canalul Dunărea, pentru doi ani. După aceste arestări, întreaga familie a fost afectată și a avut foarte mult de suferit. 

Studii: A absolvit Liceul “George Coșbuc”, Facultatea de Filologie Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj (1959); a studiat în paralel la Conservatorul de Artă Populară din Cluj, secția canto, avându-i ca profesori pe maieştrii Szigmond și D’Andre.

Activitate în România: Solistă a ansamblului artistic al universității clujene. În anul 1960 a fost angajată soprană la Opera Română din Cluj, unde și-a desfășurat activitatea artistică până la plecarea definitivă din ţară. În anul 1983 a părăsit România. A emigrat în Statele Unite cu azil politic, stabilindu-se la Los Angeles în februarie 1984. Dirijorii emeriți Eugen Lazăr și Alexandru Taban, și regizorul Viorel Gombosiu au contribuit la evoluția artistică a sopranei. Progresul vocal al cântăreței a fost urmărit și îndrumat de artista emerită Livia Liseanu.

Calitățile artistice native au reușit în scurt timp s-o impună, primind roluri de mare răspundere artistică: Violeta în Traviata de Verdi, Butterfly în Madama Butterfly de Puccini, Mimi în Boema de Puccini, Margareta în Faust de Gounod, Lucia în Lucia de Lamermoor de Donizetti, Michaela și Frasquitta în Carmen de Bizet, Ana în Ana Lugojana de Filaret și altele. 

Activitatea din California: A a fost solistă și dirijoare a corului de la biserica ortodoxă română “Sfânta Treime” din Los Angeles din 1985 până în 2000. A făcut două spectacole de operă cu comunitatea italiană din Los Angeles, la Casa Italiană, a cântat rolul Butterfly din opera Madama Butterfly de Puccini în 1987 și rolul Violetta din opera Traviata de Verdi în 1988. S-a pensionat împreună cu soțul și cu doi pisici, la Palm Springs unde este alături de copiii ei, Joana Ciurash și Radu Topan, și de fratele Zorel Fodoreanu. Pe youtube.com puteti gasi videouri cu soprana Eleonora Topan.

Informațiile au fost preluate din Enciclopedia „Români în California”

Comentează