Știi ce să faci dacă ești victimă a violenței în familie în SUA?

434
imagine simbol

VIOLETA GAȘIȚOI | CA| A reprezentat multe victime a violenței în famile din Moldova, victime a abuzului sexual, violurilor și alte infracțiuni similare. Astăzi, însă, avocata Violeta Gașițoi va atrage atenția asupra femeilor din SUA, unde există democrație, o lege și un mecanism de protecție funcțional. 

„Nu contează faptul că ești funcționar public, ori altă persoană publică, dacă se constată că ești agresor, vei fi sancționat și victimele vor fi protejate de instituțiile de drept. Cu toate acestea, comunitățile moldovenilor nu au atras atenție sporită acestei probleme, considerând că ea nu există.

Chiar dacă există o lege funcțională în SUA, iar donatorii ONG-lor sunt scutiți de plata taxelor pentru suma care au donat-o, se pare că nu deținem suficiente cunoștințe și educație în acest domeniu. Am încercat să elaborez din proprie inițiativă un ghid pentru informarea victimelor violenței în familie, într-un limbaj cât de simplu posibil, care explică pas cu pas ce trebuie să întreprindă victima, cum trebuie să actioneze când se află în pericol. Pe zi ce trece, constat că prea multe victime ajung să ne ceară ajutorul și nu doar din California, dar și din alte state.

De asemenea, unele femei emigrante din Republica Moldova sunt și aici supuse violenței în familie, nu contează locul de trai, fie că locuiești în țară sau într-o țară străină, în orice circumstanță poți deveni victimă a unei infracțiuni. Veți crede că în America e suficient să telefonezi la serviciul 911 și vei primi ajutor. Poliția, în câteva minute, va fi la fața locului, victima nici nu va reuși să pună receptorul că ajutorul solicitat îi va fi acordat. La fel de repede, o victimă a violenței în familie poate obține ordonanță de protecție, care se aliberează în câteva ore.

Instanța, bazându-se pe probe și argumente, decide prelungirea ordonanței de protecție, care variază de la 1 la 5 ani în funcție de gravitatea cazului. Există multe servicii gratuite de protectie a victimei violenței în familie, multe organizații unde se pot adresa ca să solicite ajutor. Cu toate aceste, având atâtea posibilități, constatăm că aceste victime nu se folosesc de ele, iar motivele constatate sunt foarte diferite.

Am aflat și motivul de ce refuză să vorbească, de ce nu solicită ajutor, de ce sufera atât de mult și nu pleacă din această relație toxică? Violența în familie poate apărea oricând oricui. Ar putea fi prietenul dumneavoastră, un membru al familiei, un coleg de serviciu. Violența în familie nu face discriminare împotriva vârstei, sexului sau statutului economic, victima poate fi oricine.

Într-o țară străina unde legile îți sunt necunoscute și nu ai pe nimeni alături din rudele apropiate, oamenii nu știu cum să se apere. Acestea au nevoie de ajutor, au nevoie de informație pentru a se putea apăra. Multe victime nici nu conștientizează ceea ce li se întâmplă, clipele de violență psihologică, fizică, economică, hărțuirea supusă zilnic sunt privite drept un comportament normal.

Potrivit rapoartelor Departamentului de Justiție din SUA și Coaliției Naționale împotriva Violenței în Familie, una din trei femei și unul din patru bărbați au fost victime ale unei forme de violență în familie de către un partener intim în timpul vieții lor.

Violența în familie este cea mai frecvent întâlnită în rândul femeilor cu virste cuprinse între 18 și 24 ani. Situația este destul de alarmantă, deoarece tot mai multe victime ajung cu
leziuni corporale, dar în multe cazuri se ajunge și la suicid sau agresorul își omoară
victima fie din imprudență, fie din intenție.

Sursele mele ezită să apeleze la ajutor din cauza fricii față de agresorul care o amenință cu moartea dacă va afla că depune plângeri, altele declară că nu pot să solicite ajutor deoarece locuiesc prizoniere, unde fiecare pas le este verificat, li se instalează pe telefon diverse aplicații de către soți sau concubini, identifică locul aflării, află tot traseul zilnic, vizitele sau întâlnirile efectuate. Este verificată fiecare sumă bănească cheltuită, verifica ce apeluri a primit, cu cine a vorbit.

Această situație provoacă un stres psihologic emoțional încât le este frică și de propria lor umbră, le este frică să înițieze vreo mișcare și să solicite ajutor, astfel, rămân victime mulți ani, trăiesc cu această frică emoțională alături de copii. Deseori, sunt dependente financiar, le este frică să piardă accesul la propriul copil.

Acestea nu pot căuta nici informațiile necesare, calculatoarele sunt verificate. Moldovenii nu dețin o educație juridică, trebuie să recunoaștem că statul de unde venim niciodata nu și-a dat interesul să introducă educație bună în școli, grădinițe, iar oamenii, plecând departe de casă, devin și mai confuzi.

Unele victime, chiar dacă declară informații prietenilor, conaționalilor, deseori dau din umeri, motivând că se vor clarifica de unii singuri, sau că nu vor să se implice în conflinte străine. Trebuie să recunoaștem că există mulți cetățeni pe teritoriul SUA fără acte în
regulă, fapt ce îi face și mai vulnerabilie. Multora le este frica și din acest considerent să
apeleze la organele de drept.

Acest motiv încă o dată ne demonstrează slaba informare, deoarece fără acte in regula, victima va fi protejată, iar autoritățile, de obicei, nu examinează actele în baza cărora se află victima pe teritoriul SUA, ci examinează faptul acțiunilor ilegale la care a fost supusă victima.

Comunitatea noastră din America este destul de numeroasă, sunt înregistrate foarte multe ONG-uri, care se implică să ofere ajutor emigranților în diferite domenii, inclusiv și cel de protecție a femeilor abuzate. Cu regret, am constatat că în cele mai multe cazuri, ONG-urile gestionate de către moldoveni nu ia în calcul asistența de care au nevoie aceste persoane. De obicei, asemenea asociații urmăresc doar scopuri culturale, cum ar fi menținerea tradițiilor, organizarea concertelor, șezătorilor, ca să mențină atmosfera de acasă peste hotare.

La fel, am observat că unele organizații sunt implicate activ în domeniul politic din
Moldova, altele colectează donații pentru diverse cauze nobile din Moldova, ajută persoanele vulnerabile de acasă. Rolul lor de a oferi ajutor moldovenilor aflați în SUA este foarte minim, chiar și sprijinul informațional, ajutor de integrare. Majorittatea noilor imigranți se integreaza anevoios în cultura americană, cu greu își găsesc un loc de muncă, o chirie, nu dețin informațiile cele mai elimentare.

Astfel de ajutor nu este rentabil din punct de vedere financiar, nu aduce organizatorilor venituri, însă această susținere este foarte importantă. Deseori am comunicat cu persoane din comunitățile românești, ucrainești, rusești etc. Am constatat că sunt mult mai uniți atunci când se solicită un sprijin din partea cetățenilor care provin din aceste culturi.

Deseori am întâlnit comunități străine care se mobilizau să ajute victime ale violenței în familie, cum ar putea să-și găsească o locuință la un preț rezonabil, etc. Fiind membră la Moldovan Community in California, organizație non-profit, am încercat să acumulăm donații pentru susținerea acestei institutii, ca să reușim să organizăm evenimente utile pentru moldovenii din California. Nu a fost deloc simplu, iar banii acumulați ne ajungeau doar ca să acoperim cheltuieli minore.

Mi-aș dori să unim eforturile juriștilor din SUA ca să elaborăm împreună un ghid informativ, pe înțelesul fiecărei persoane, ce pași să întreprindă pentru a se proteja în situații de pericol. Așa cum fiecare stat american are specificul său legislativ, instituțiile și organizațiile locale pot fi o sursă potrivită victimelor din fiecare stat”.

Dacă sunteți interesați să contribuiți la realizarea unui ghid sau să sprijiniți financiar un proiect social dedicat protejării victimelor violenței în SUA, puteți apela la redacția HORA in America, care și-a oferit sprijinul informațional în această privință! [email protected]

Vă mulțumim!

Violeta Gașițoi

Comentează