La oricare târg sau festival din Chicago ai merge, păpușile Elenei Zghibarța sunt la mare căutare. Totul a început de la dorința de a arăta fiicei sale tradițiile și portul național. Așa a apărut prima păpușă autentică. Lucrurile create manual au avut mereu un rol deosebit, dar ceea ce crează Elena e mai mult decât o păpușă, e o reflecție a poporului român, relatează HORA in America.
Toate păpușile Elenei amintesc de tradițiile din Republica Moldova și au la brâu un tricolor, simbol pe care, spune creatoarea, moldovenii de peste ocean îl poartă cu mândrie.
Mereu s-a deosebit și și-a pus în valoare lucrările la majoritatea evenimentelor organizate de diaspora moldovenească și cea română. Cu fiecare an, acestea devin din ce în ce mai deosebite și adună talente din tot mai multe colțuri ale Americii. Așa a făcut cunoștință cu numeroși oameni talentați din domeniul artelor și nu numai, care au motivat-o să-și continue visul și să-și realizeze acele idei care le credea imposibile.
“Am avut fericita ocazie să particip la expoziții și să văd lucrările mele ca parte a decorului, a fost un start pentru noi idei care urmează să le dezvolt”, ne spune Elena.
Niciodată nu ar fi crezut că va crea păpuși sau prosoape naționale. Acest hobby a apărut din simpla dorință de a-i arăta micuței sale de unde provenim, precum și de a crea un colțișor moldovenesc departe de casă.
“Păpușile nu sunt doar un element de decor, ele sunt și un simbol al neamului nostru, pentru că încerc să redau anumite trăsături sau culori specifice nouă, precum și elemente cât se poate de apropiate costumului tradițional. Aceste păpuși vor rămâne autentice și peste ani și vor putea transmite și altor generații simbolica tradițiilor noastre”. Elena reușește să personalizeze păpușile, poartă culoarea ochilor și a părului persoanei căreia îi aparține, adaugă și anumite elemente din portul popular care i se solicită să le realizeze.
“Prima păpușă a fost un cadou fetiței mele, care privea curioasă portul nostru popular în cadrul unui eveniment. Astfel, am încercat a-i arăta ce înseamnă o catrință sau o ie și de ce ne reprezintă. Fetița mea a îndrăgit păpușa, în special pentru că-i poartă numele brodat pe catrință. Ideea le-a plăcut multora și am avut solicitări de a crea ceva similar pentru alți copii”, ne explică Elena. Astfel, aceste păpuși s-au dovedit a fi un cadou perfect în cadrul evenimentelor tematice, cumetrii, nunți sau zile de naștere.
Nici nu am realizat cum s-a transformat acest hobby într-o pasiune pe care mi-aș dori să o dezvolt la o nouă etapă, o mică afacere. Acum caut modalități și noi tehnici de a coase, încerc să o creez astfel încât să pară cât mai autentică: de la stofele pe care le folosesc, până la tehnica de ambalare”. Elena ne-a mai explicat despre procesul de a coase o păpușă, care este foarte complex și durează de la câteva zile până la două săptămâni.
“Este complicat să găsești stofa potrivită, precum și procesul de brodare a elementelor pe ie, a trăsăturilor feței, care necesită dedicație maximă. Totuși, am o deosebită plăcere să văd produsul final și, în special, bucuria de pe fața celui căruia îi este destinată”, mai remarcă Elena.
Acest traseu a determinat-o să devină mai curioasă în a descoperi detalii ale portului nostru, să afle istoria, să descopere tradițiile populare. Potrivit Elenei, fiecare ie cusută manual ascunde o poveste și, doar privind-o, poți să-ți dai seama din ce regiune sau cărei clase sociale aparținea. Fiecare culoare sau element de pe o ie are o simbolistică aparte.
“Acum privesc cu nesaț fiecare costum și visez să-l pot reda și eu într-o bună zi. Tezaurul nostru popular este imens și nespus de vast: de la olărit, până la țesut, croșetat. Nu realizam frumusețea și importanța cunoașterii și învățării acestor tehnici, decât atunci când suntem departe de casă. Un lucru este cert, doresc să aduc un pic de Moldova în casele celor din diasporă”.
Fiecare păpușă este inspirată de persoana căreia îi este dedicată. Elena coase cu mare drag detalii și trăsături, elemente în culorile solicitate. Mai nou, acum lucrează la păpuși care poartă straie ucrainene și poloneze. Cel mai greu este să găsească stofa potrivită modelului de păpușă pe care o coase. “Sunt mereu în căutarea unei stofe mai potrivite pentru brâu sau pentru catrință, totul pentru a avea un produs final, care să rămână autentic peste ani”.
În viitorul apropiat, își propune să diversifice stocul de prosoape. Așa că veți putea comanda și prosoape de orice dimensiune, pentru fiecare eveniment. Săculețele cu lavandă naturală cât și alte mici accesorii din partea Elenei vă stau la dispoziție. Le crează cu drag și nostalgie de Moldova. O găsiți pe pagina de Facebook @artycraftymd sau Gift Shop MD.
Doina Calcea