Statele Unite ia în considerare adăugarea a patru ţări, între care și România, în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver) care permite deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile, a anunțat secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas.

Noul Ambasador al României în SUA, Andrei Muraru, a discutat azi la o întrevedere online cu liderii organizațiilor româno-americane pentru a susține o campanie de informare privind Programul de scutire de viză pentru România. Potrivit statisticilor, rata de ședere după termenul legal printre români în SUA este de 1%, adică unul din o sută români, iar 70% dintre români susți parteneriatul strategic România-SUA.

Cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborarea strânsă cu autorităţile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, potrivit unor precizări făcut luna trecută de Departamentul american pentru securitate internă.

Consulul Onorific, Dana Bucin, se arată mirată că rata de refuz pentru obținerea vizelor ar trebui să fie de cca 10% la moment. Marea problemă este că nu se cunoaște motivul respingerii, fie a unui om de afacere, fie a unui cetățean de rând, până la moment, nu se oferă nicio explicație din partea autorătăților americane.

Victor Alistar susține că românilor le este frică ca imaginea României să fie deteriorată și că trebuie să arătăm în continuare ce poate face România pentru SUA. „Trebuie să vedem care sunt avantajele unui astfel de parteneriat și de ce ar trebui România să fie acceptată în acest Program, a afirmat Alistar.

Ambasadorul României afirmă că teama tuturor ar fi că imaginea României să nu mai fie una excelentă, comunitățile românești trebuie să fie foarte bine integrate, similar ca și celor italiene, spaniole, poloneze, etc. La moment este necesară acumularea statisticilor despre toți românii care locuiesc pe teritorul SUA, un proiect de cartografie care ar ajuta enorm să convingă autoritățile americane de a ilustra existența și prezența diasporei americane-românești. Un rol important la cartografiere l-ar putea avea bisericile românești, unde românii pot să-și prezinte identitatea.

Polonezii și croaţii pot călători de-acum în SUA fără viză. Patru candidaţi sunt acum în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România, a declarat Alejandro Mayorkas la un eveniment din industria turismului.

„Suntem foarte, foarte concentraţi pe program”, a adăugat oficialul american, care a precizat că acest program oferă beneficii economice şi de securitate semnificative.

În luna septembrie, Statele Unite au adăugat Croaţia în programul de scutire de vize. Directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, a declarat marţi că adăugarea Croaţiei reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA. „De fiecare dată când sunt adăugate ţări, călătoriile pur şi simplu cresc”, a spus Dow.

În prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări, mai scrie Reuters. Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

Comentează