Câștig de cauză pentru reținerile din depozitul pentru chirie în California

667
imagine simbol
imagine simbol

Chiria unui apartament în SUA, mai ales pentru primii ani de trai, când nu aveți surse suficiente de a investi în propria casă, poate deveni pentru unii o adevărată povară. În acest articol vom vorbi despre depozitul care ți se cere pentru prima plată în avans și care se restituie abia la plecare, doar dacă ai respectat toate condițiile semnate în contractul de închiriere.  

Mulți imigranți au trecut prin acest calvar, când trebuia să demonstrezi veniturile din ultimele trei luni, acestea trebuie să depășească de trei ori plata pentru chirie, să deții un scor bancar de minimum 650 de puncte și alte condiții cărora trebuie să le faci față. 

Avocații de la HORA in America vă sfătuiesc să nu vă lăsați bătut dacă apar conflicte financiare dintre proprietarii apartamentului și chiriași, mai ales dacă aveți semnat un contract de chirie, unde sunt menționate regulile pe care ambii trebuie să le respecte. De ceva timp, avocatul Roman Zadoinov studiază specificul relațiilor dintre proprietarii imobilelor și chiriașii din Statele Unite ale Americii și a decis să vă împărtășească această experiență.

“Deși legislația în acest domeniu este foarte complexă, este suficient de clară și explicită. Relațiile dintre proprietarii de imobile și arendași sau chiriași sunt reglementate de legislația civilă. În aceste afaceri se aplică regulile generale, care fac referință la contracte. Fiecare persoană este obligată să-și respecte promisiunile. Totodată, ceea ce nu este prevazut în contract de către părți se prezumă că este prevăzut în lege.

Când  încheiați un contract de închiriere al apartamentului sau a unei case, proprietarul imobilului, ca regulă, prevede necesitatea achitării de către chiriaș a unui depozit. Această plată îl asigură că arendașul va respecta promisiunile prevăzute în contract. De obicei, aceste promisiuni se referă la achitarea chiriei, păstrarea imobilului în aceleași condiții inițiale, achitarea serviciilor comunale etc.

Roman Zadoinov, avocat, CA

Doar în cazul în care chiriașul nu respectă aceste reguli prevăzute în contract, potrivit legii, proprietarul imobilului are dreptul să rețină banii cuveniți din depozitul achitat. Cu toate acestea, trebuie să fiți precauți, pentru că unii proprietari ai imobilelor pot abuza de drepturile lor și rețin banii din depozit pe motiv neîntemeiat.

Vă explic un caz care i s-a întâmplat unui client V.Z. din Los Angeles. Tânăra a închiriat un apartament cu două dormitoare la un preț de 1500 dolari pe lună. Contractul prevedea un termen de un an, cu posibilitatea de a extinde plata pentru chirie peste termen, conform regulilor stabilite pentru fiecare lună. După un an și jumătate ea a găsit un alt apartament cu condiții mai favorabile.

Astfel, a informat proprietarul printr-o notă despre dorința de a încheia relațiile contractuale cu 30 de zile înainte de plecare, așa cum prevede și legea. Cu 15 zile înainte de expirarea termenului, proprietarul apartamentului a venit cu o propunere de a părăsi locuința mai devreme, deoarece alți chiriași pretindeau să se mute în apartament. Fata a fost de acord și ei au semnat un document despre această înțelegere.

După aproximativ 25 de zile V.Z. primește de la proprietarul apartamentului un cec cu suma de 1500 de dolari, mai puțin decât trebuia să primească. Cu alte cuvinte, proprietarul apartamentului a reținut 1500 de dolari din depozitul plătit. Proprietarul a indicat că a majorat plata pentru chirie, iar V.Z nu a achitat chiria după prețul majorat timp de 6 luni. În afară de aceasta, el a mai motivat că a efectuat curățenie în apartament și a reținut și pentru aceasta o parte din bani.

V.Z a depus proprietarului o pretenție prin care și-a  exprimat dezacordul cu reținerile arbitrare. Cu părere de rău, proprietarul a refuzat să se conformeze pretențiilor, iar chiriașa a decis să meargă în instanța de judecată.

imagine simbol

În urma procesului judiciar, noi am reușit să demonstrăm că reținerile din depozit au fost ilegale. Legislația în vigoare prevede că pentru a modifica prețul la chiria apartamentului este nevoie să semnezi la fel un contract bilateral, care presupune acordul ambelor părți. Proprietarul apartamentului nu poate de unul singur să mărească costul chiriei stabilit în contract.

De asemenea, reținerea banilor din depozit pentru curățenia apartamentului nu poate fi efectuată înainte de a prezenta chiriașului o pretenție în acest sens și de a-l obliga să curețe locuința. Chiriașul are dreptul să facă tot ce e posibil ca să nu i se rețină nicio sumă din depozitul său. În cele din urmă, proprietarul apartamentului a căzut de acord cu pretențiile înaintate și i-a întors chiriașei toată suma pentru depozitul reținut, cât și cheltuielile de judecată”.

Roman Zadoinov

Comentează