Summitul Comunității Românilor din Chicago a adunat idei și oameni excepționali

Summitul Comunitatii Romanesti din Chicago, 25 mai, 2024

Summitul Comunității Românilor din Chicago a fost un eveniment important pentru a consolida relațiile dintre România și diaspora sa. Summitul a oferit o platformă unde românii din diferite regiuni ale Statelor Unite au putut să se unească și să își exprime solidaritatea față de valorile și cultura românească. Participarea la acest summit a încurajat implicarea civică și politică a românilor din diaspora, oferindu-le o oportunitatea de a-și exprima opiniile și preocupările în legătură cu diverse aspecte ale vieții sociale și politice, atât în Statele Unite, cât și în România.

Discuțiile pe care le-au avut romanii la Summitul din Chicago din 25 mai, inclusiv cu demnitari precum Ambasadorul Andrei Muraru, Consulul Onorific al României în Connecticut, Dana Bucin, fostul ambasador James Rosapepe și Consulul General adjunct, Robert Dumitrescu, au fost cu adevărat pline de inspirație.

Prezența acestor personalități a adus un plus de valoare evenimentului, oferind perspective valoroase și expertiză în diverse domenii. Ambasadorul Andrei Muraru a discutat despre relațiile bilaterale dintre România și Statele Unite, evidențiind importanța colaborării în domenii precum educația, tehnologia și securitatea.

Dana Bucin, Consulul Onorific al României în Connecticut, a pus accent pe importanța implicării civice și a participării comunității românești în viața publică americană. Ea a subliniat modul în care românii din diaspora pot contribui la dezvoltarea unor proiecte de impact atât în SUA, cât și în România.

Fostul ambasador James Rosapepe a împărtășit din experiența sa diplomatică și a discutat despre rolul esențial al diplomației culturale în promovarea imaginii României în străinătate. El a subliniat importanța consolidării relațiilor culturale și educaționale între cele două țări.

Consulul General adjunct, Robert Dumitrescu, a vorbit despre serviciile consulare și despre eforturile depuse pentru a îmbunătăți sprijinul oferit cetățenilor români din diaspora. El a încurajat participanții să își împărtășească ideile și să colaboreze pentru a crea soluții inovatoare pentru problemele comune.

In acest an, românii au lucrat pe diverse grupuri de interese, reunindu-se pentru a se susține reciproc și a lucra la obiective comune, precum Programul de Scutire a Vizelor, înființarea unei bănci românești, a unui consiliu românesc în chicago. Sentimentul de solidaritate și colaborare dintre participanți a fost cu adevărat încântător. 

Dana Bucin a accentuat despre importanța comunității românești din Chicago, care nu este doar una dintre cele mai mari din SUA, ci și una dintre cele mai puternice în a-și manifesta unitatea prin diversitate. “Sunt onorat să fiu parte la acest eveniment și aștept cu nerăbdare să continui să lucrez pentru o comunitate românească mai puternică și mai unită, atât în ​​SUA, cât și la nivel global”.

Consulul Onorific a remarcat ca este recunoscătoare pentru oportunitatea de a împărtăși cunoștințele despre construirea comunității, în special în fața provocărilor impuse de politicile de imigrație. “Am speranța că discuțiile și eforturile noastre vor duce la schimbări și progrese pozitive pentru imigranții români care doresc să se integreze în societatea americană”. 

Mihai Lehene, fondatorul ROCO si președintele Romanian United Fund, care a organizat aceasta reuniune, a subliniat cu entuziasm succesul remarcabil al celei de-a doua ediții a acestui eveniment, descriindu-l drept „un succes de la A la Z”. Acest summit a reunit peste 250 de participanți, o creștere semnificativă față de anul trecut, și a adus laolaltă 45 de parteneri înregistrați, dintr-un total de 90 de entități invitate sau potențial participante.

Summitul Comunitatii Romanesti din Chicago, 25 mai, 2024

Scopul principal al Summit-ului este de a stabili o platformă de dialog în cadrul comunității românești din Chicago. Evenimentul, organizat anual, facilitează întâlnirea și comunicarea între diverse entități care, deși reprezintă mici comunități, au un impact semnificativ când sunt unite. Aceasta este o oportunitate unică pentru aceste organizații de a-și sincroniza eforturile și de a colabora în vederea atingerii unor obiective comune.

“Importanța acestui Summit este aceea de a încerca să creăm o platformă de dialog in comunitata romaneasca din Chicago. Este vorba de a pune niște baze, de a construi, de a forma niște cărămizi. Și ceea ce vedem noi, sunt lucrurile care se vor întâmpla peste 5 -10 ani de zile. Ceea ce ne propunem noi să construim este efortul de a pune, cărămidă cu cărămidă, si să ajungem la o construcție care va dura foarte mult timp. Ne dorim o comunicare dintre comunitatea moldovenească și cea românească. Nu există o linie care să zică suntem apolitici sau politici, religiosi sau fara religie, noi tragem linia dincolo de toți românii. 

Și atunci nu contează de unde ești român, nu contează din ce țara vii, inclusiv dacă avem prietenii americani, care vorbesc românește și sunt cu inima pentru România. Cred că relevanța acestei comunități este sa avem una de succes. Sunt doua lucruri paralele care ar trebui să se întâmple: să întindem mâinile și să lucrăm împreună. Am un singur mesaj pentru astăzi, ceea ce ne dorim noi este să întindem mâna și să zicem, suntem aici, hai să creăm acest dialog. Cred că în urma acestor evenimente trebuie să încercăm să ne concentrăm pe proiecte concrete”, a afirmat Mihai Lehene pentru platforma online HORAinAmerica. 

Școlile românești din SUA

Unul dintre punctele centrale ale discuțiilor a fost educația și inovarea. Participanții au discutat despre modalitățile prin care școlile românești din diaspora pot beneficia de parteneriate cu instituții educaționale americane, pentru a îmbunătăți calitatea educației și a facilita schimbul de cunoștințe.

80% de oameni care s-au intalnit la Summit n-au fost niciodată să vadă cea mai mare școală românească din afară a teritoriului României, care este aici la Logos. Christian Logos Academy reprezintă un exemplu de dedicare și excelență în educație, un veritabil pilon al comunității românești din Niles. Prin evenimente precum Summit-ul Comunității Românilor din Chicago, liderii acestei școli demonstrează nu doar competență organizatorică, ci și o profundă preocupare pentru menținerea și întărirea valorilor și tradițiilor care ne definesc.

Summitul Comunitatii Romanesti din Chicago, 25 mai, 2024

În calitate de gazdă a Summit-ului Comunității Românilor din Chicago din 25 mai, Christian Logos Academy și-a demonstrat încă o dată angajamentul față de unitatea și coeziunea comunității românești. Evenimentul, organizat de ROCO cu o meticulozitate și ospitalitate exemplară, a adus împreună lideri comunitari, profesioniști, și familii, creând o platformă pentru dialog, colaborare și schimb de idei.

Planificarea și desfășurarea summit-ului au implicat eforturi considerabile din partea echipei Christian Logos Academy. De la selectarea locației și până la coordonarea logisticii, fiecare detaliu a fost gândit pentru a asigura o experiență plăcută și fructuoasă pentru toți participanții.

Summitul Comunității Românilor din Chicago

LOGOS este o școală românească fondată în 1994, de la bun început am avut viziunea asta, să îi ajutăm comunitatea de români să-și cască copiii în valorile creștine. În același timp, viziunea noastră a fost să dezvoltăm un centru care sa unească pe toți membrii comunității românești. De exemplu, am contribuit la efortul care s-a făcut pentru intrarea României în NATO sau ca R.Moldova sa aibă un consulat aici in Chicago, am contribuit și primul Summit al ROCO, unde am participat in calitate de panelist, tot pe educație. 

Cel mai important este fenomenul în sine de a cunoaște, de a ști că românii și moldovenii au valori în comunitate la care se poate apelat, care pot contribui la binele comunității. Există diverse resurse în comunitate și poți și tu să participi ca să ajuti comunitatea să devină mai puternică și recunoscută în Statele Unite ale Americii. Și bineînțeles, putem ajuta țara noastra, ca noua generatie să iubească țara de unde a pornit și să ajute acest stat dincolo de hotarele sale”, a afirmat Laurentiu Murg, directorul Școlii LOGOS.

De mai bine de trei decenii, această instituție nu doar că asigură o educație de înaltă calitate copiilor din comunitatea românească, dar și înrădăcinează în aceștia valorile moral creștine care stau la baza formării caracterului și a integrității personale.

Summitul Comunitatii Romanesti din Chicago, 25 mai, 2024

Întrebat despre ce idei interesante l-au remarcat la panelul educație din acest an, Laurentiu Murg a rămas profund emoționat că organizatorii au pus un accent important pe mostenirea limbii și culturii țării din care vin noile generații în Statele Unite. 

“Noi avem anul acesta în jur de 320 de elevi care învață obiectele în engleză, incepand cu gradinita de la varsta de 3 ani pană la clasa 12, inclusiv. Majoritatea profesorilor sunt români, ocazional mai avem și de alte naționalități. Avem o profesoara din Colombia, Polonia, Philippines. Limba română se predă odată pe săptămână și avem diverse activități în română, orele de muzica, de exemplu. Elevii sunt pregătiți pentru a merge mai departe la facultate, colegii si universitati”.

Misiunea Christian Logos Academy este de a forma tineri bine pregătiți academic, dar și profund ancorati la valorile morale creștine și tradițiile românești. Aceasta școală creează un mediu educațional care promovează excelența academică, respectul reciproc, și responsabilitatea socială, într-un context multicultural și divers.

Faptul că am educat multe generații aici și am văzut că au reușit în viață. Așa cum ați auzit, am un absolvent care este chirurg și care m-a operat personal. Avem un alt absolvent care a pornit o școală paralelă de muzică și care merge foarte bine. Exista mulți care sunt în comunitate și au devenit oameni importanți. Satisfacția noastră este cand credem și îi vedem că reușesc în viață, alții sunt credincioși și trăiesc o viață frumoasă”, a mai adaugat Laurentiu Murg. 

Summitul Comunitatii Romanesti din Chicago, 25 mai, 2024

Initiative de afaceri si Real Estate

Participanții au discutat despre organizarea de evenimente culturale, expoziții și festivaluri care să celebreze patrimoniul românesc și să îl facă cunoscut comunității internaționale. Acest eveniment a avut un impact profund asupra comunității, întărind legăturile între membrii acesteia și subliniind importanța colaborării și sprijinului reciproc. Participanții au avut ocazia să participe la ateliere și discuții pe teme variate, de la educație și cultură, la inovație și antreprenoriat, toate având ca scop promovarea și dezvoltarea comunității românești din Chicago. 

Peste 20 de sponsori au contribuit la Summit-ul romanilor din Chicago in acest an. Continuitatea ideilor discutate de la un eveniment la altul este primordială. Mihai Lehene se uita la ce s-a întâmplat anul trecut pentru că era prima dată când romanii din Chicago s-au întâlnit la Summit cu scopul de a se cunoaște. Atunci s-a discutat despre posibilitatea de a se construi o instituție financiara, un credit union sau bancă. Nu e o chestie care o se face rapid, zice el. 

“În primul rând, trebuie să vezi cine sunt oamenii care ar vrea să fie implicați, care sunt riscurile. Anul acesta am invitat pe cineva de la un credit union, ucrainean, de exemplu care să vină să ne povestească. Deci continuăm să învățăm, facem progres, am avut trei întâlniri cu ei în timpul anului. Un alt proiect pe care l-am continuat de anul trecut a fost formarea unui Consiliu al comunității. Astăzi vom avea, în urma propunerii de anul trecut, o masa rotundă unde vor fi propuse idei concrete pentru structura acestui în consiliu”, a mai adaugat Mihai Lehene. 

Summitul Comunitatii Romanesti din Chicago, 25 mai, 2024

Păstrarea și promovarea culturii și tradițiilor românești. 

Printre prezentările pline de inspirație a fost și Teodor Stan, Președintele Immigration Research Forum și actualmente Președintele Federației Organizații Româno-Americane. El consideră că Summitul din acest an este un exercițiu extrem de important, așa cum diaspora este o atomizare în mici entități foarte personalizate, care reflectă o experiență socială traumatizantă, legată de solidaritate și asociere și rețele de încredere între mici comunități. 

“Acest eveniment aduce oameni din diferite grupuri confesionale, îi aduce împreună pentru a identifica modul în care poate fi definită solidaritatea și identitatea de români americani, bagajul cultural și cel etnic. Asta înseamnă identificarea unor proiecte de numitor comun în care pot fi realizate împreună, dacă este de succes într-o comunitate precum cea din Chicago, poate fi adusă și mobilizată pentru realizarea unor proiecte palpabile. Cât de mici, cât de umile la început, acest lucru poate fi replicat în alte comunități și poate fi un imbold de solidarizare”, explica Președintele Immigration Research Forum.

Sintetizarea este cu adevărat identitatea de român american, un concept construit de noi. Avem o doza de responsabilitate, pentru că dacă noi nu ne putem defini, ne vor defini alții, dacă noi nu ne spunem poveștile noastre despre cine suntem noi, atunci altcineva ne va spune cine suntem și astfel, vom deveni o victimă. Trebuie să spui tu cum te percepi a fi și cum vrei să te prezinti în societatea gazda, afirma Teodor Stan. 

“Ceea încerc să încurajez pe cei noi veniți este să planteze un copac acolo unde ajuns. Ce înseamnă asta? E copacul sub care vei sta 10 de ani, să ai prezența fizică îndeajuns, să cunoști comunitatea unde a ajuns, să înțelegi cum povestea ta este asocia cu această comunitate, ce impact vei avea tu personal și ce poți învăța de la această comunitate”. 

Trebuie să învățăm să plantam un copac în mai multe locuri, ne explica Teodor Stan. Sociologul Dana Diminescu vorbește despre migrantul conectat la viața transnationala în care rămâi prezent în comunitatea de origine, dar ești prezent și în comunitatea în care te integrezi sau trăiești în prezent. În acest fel, trăiești și contribui la două lumi simultan, imbogatindu-si viața și cariera prin aceste conexiuni multiple.

Summitul Comunitatii Romanesti din Chicago, 25 mai, 2024

Aceasta nu înseamnă să ne pierdem identitatea, ci să ne extindem și să ne îmbogățim experiențele. Plantarea unui copac simbolic în fiecare comunitate în care ajungem ne ajută să creăm legături profunde și durabile, să avem un impact pozitiv și să creștem ca indivizi. Aceasta este cheia unei vieți trăite pe deplin, conectată și semnificativă, considera Teodor Stan.

“Asta îți va da acea autenticitate, asta îți va oferi acel factor protectiv de a ști cine ești și cu ce contribui în societatea gazdă. Și ce aduci este tocmai ce este valoros, tocmai ce este o perspectivă diferită și motivul pentru care imigrantii sunt în mare parte cei care au cele mai multe patente și cele mai multe inovații în societatea gazdă”.

Implicare Civică și Politică

Summitul Comunității Românilor din Chicago a adunat idei și oameni excepționali

La fel s-a promovat și colaborarea dintre state, unde romanii pot sa aduca proiectele de succes din alte orașe pentru a fi multiplicate. De exemplu, Dana Bucin spera că Global Entrepreneur in Residence Program, o legislație pro imigrantă pe care a consultat-o recent în Connecticut, va găsi, de asemenea, un teren fertil în Chicago/Illinois prin campionii locali, astfel încât să îmbunătățească vizele de scutire de plafon H-1B, opțiuni disponibile pentru profesioniști și antreprenori români și internaționali. 

“De asemenea, mi-a făcut plăcere să sensibilizez publicul cu privire la disponibilitatea vizei E-2 pentru antreprenorii români care au în vedere o investiție substanțială de cel puțin 100.000 USD în S.U.A”. 

Toți trebuie sa joace în hora, ne indeamna Dana Bucin. Trebuie să ne facem și noi datoria să reducem rata de refuz a vizelor pentru români. Cam asa merge principiul: “Guvernul se prinde în horă cu comunitatea. Ne prindem în hora cu comunitățile din Europa. Dacă toți suntem în aceeași hora și o jucăm bine, vom avea mult succes si in Programul Waiver. Sa nu existe opinia că tu ești un observator pasiv în afara horei. Am mai fost prin chicago, dar acum este prima dată când, efectiv, văd cu ochii mei efectele beneficie ale comunității românești, văd cât de unită este, văd cât de multă energie productivă este în jur și mă surprinde foarte mult ca multi au lăsat diferențele la o parte și se concentrează pe obiectivele comune”, a conchis Dana Bucin. 

Summit-ul Comunității Românești din Chicago din 25 mai a fost nu doar un eveniment de networking, ci și o ocazie de a contura viziuni și proiecte de viitor. Discuțiile pline de inspirație au evidențiat potențialul imens al comunității românești din diaspora și dorința de a contribui la dezvoltarea unei societăți mai bune, atât în Statele Unite, cât și în România.

Summitul Comunității Românilor din Chicago

Participanții și demnitarii prezenți și-au exprimat angajamentul de a continua dialogul și de a colabora pentru a transforma ideile discutate în proiecte concrete. Scopul este de a construi o comunitate românească unită, prosperă și influentă, capabilă să își valorifice potențialul maxim în beneficiul ambelor țări.

Summit-ul din Chicago a demonstrat că, prin eforturi comune și implicare activă, românii din diaspora pot avea un impact semnificativ, contribuind la crearea unui viitor mai bun pentru generațiile viitoare.

Răspunde

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

More like this

„Inima mea e Moldova” 2024: Nunta Tradițională și Vinurile...

La cea de-a 7-a ediție a festivalului „Inima mea e Moldova”, între 13 și 15 septembrie 2024,...

Dialogul Diasporei cu Autoritățile din R. Moldova la Restaurantul...

Comunitatea moldovenească din Chicago avut parte de un eveniment deosebit de important, destinat întăririi legăturilor dintre diaspora...

Poiectul educațional „Școala Noastră” din Chicago a fost înalt...

O femeie de afaceri din Chicago, Diana Tipa Lușciov, a fost premiata la Conventia Moldo-Americana, editia X...