Copiii din diaspora Americii și Canadei vor avea o revistă inedită – “Pici Voinici”

237
Liuba Sârbu, editor revista “Pici Voinici”

Convenția Moldo-Americană este un hub pentru diaspora moldovenească din America de Nord (SUA și Canada), unde ne adunăm să discutăm despre situația din Moldova, ne inspirăm despre activitățile din comunitatea noastră. Astăzi discutăm cu Liuba Sârbu, care a participat la Convenția (MAC7) din Las Vegas la ediția precedentă. este pasionată să editeze o revistă adresează pentru copiii din diaspora moldovenească din Canada și SUA.

Este originară din Hâncești, care la moment locuiește în Montreal, a început un proiect frumos, plin de culori și viață care, fără îndoială, va ajuta la promovarea și menținerea tradițiilor romînești, chiar și când suntem departe de casă. Mai ales că proiectul ei este o revistă literară – distractivă “Pici Voinici”, desemnată pentru generația nouă – copiii diasporei.  

Irina VanPatten: Suntem foarte curioși să auzim despre concursul pe care l-ați câștigat anul curent în cadrul Programului „Diaspora Engagement Hub”, oferit de Cancelaria de Stat pentru a finanțarea proiectul “Pici Voinici”.

Liuba Sârbu: Sunt una dintre câștigătoarele Subprogramului “Susținerea activităților culturale în Diasporă” din cadrul Programului de Granturi DEH susținut de Guvernul Republicii Moldova și organizat de BRD (Biroul Relațiilor cu Diaspora). Suntem la etapa de desfășurare a proiectului. Muncim la crearea revistei “Pici Voinici”, revista literar – distractivă, alături de Marele pictor Lică Sainciuc și Doctorul în Filologie Iulian Filip.

Revista va avea conținut de proză, poezie scrisă pentru copii, ghicitori, jocuri distractive și ilustrații atractive realizate de Lică Sainciuc. Vom distribui revista în bibliotecile locale din regiunea insulei Montreal. În SUA o vom oferi gratis copiilor în cadrul activităților de voluntariat din comunitate. Sper că revista va ajunge și la Convenția Moldo – Americană de anul ăsta (MAC8) la Seattle.

Irina VanPatten: De ce ați hotărât să aplicați pentru Concursul de Granturi organizat de BRD? Ați recomanda și altora să aplice la aceste concursuri?

Liuba Sârbu: Am aplicat pentru acest grant care va acoperi cheltuielile de machetare, redactare, ilustrare și tipărire în Republica Moldova, deoarece a apărut această ocazie în cadrul programului de Granturi DEH. Revista va avea un rol important în promovarea limbii și a literaturii în rândurile tinerei generații care creste departe de plaiul natal, ceea ce constituie o bază importantă în formarea lor. 

Recomand cu încredere și altor entuziaști să-și încerce forțele aplicând la programul organizat de BRD, deoarece este o șansă majoră de a finanța nerambursabil niște idei de pe urma cărora ar putea profita mulți conaționali de acasă sau din străinătate.

Irina VanPatten: Care au fost dificultățile pentru a realiza această publicație? (Legile, taxele, documentația necesară, transportarea, forțele de muncă.)

Liuba Sârbu: Scopul și rezultatul final justifică orice dificultate. În plus, echipa BRD a depus efort maxim să ajute fiecare aplicant în parte cu sfaturi și recomandări. Proiectul nu este finalizat, de aceea nu pot să mă exprim ferm asupra dificultăților legate de legi, taxe și alte subiecte. Abia la finele drumului de care ne-am planificat să-l parcurgem, îmi voi exprima părerea mai detaliat.

Irina VanPatten: De ce trebuie să se pregătească cei care vor să aplice pentru asemenea granturi? (Financiar, moral, logistică.)

Liuba Sârbu: În primul rând, trebuie să pornească de la o idee realizabilă și necesară unui număr mai mare de populație. Apoi, trebuie să fie capabili să scrie un proiect, să transmită un mesaj convingător către cei care vor lua decizii. Trebuie să fie pregătiți cu răbdare, putere de analiză, de redactare, de reinventare, dacă vreți. Trebuie să aibă simțul voluntariatului. Aceste granturi nu oferă beneficii financiare aplicantului.

Irina VanPatten: Care a fost satisfacția după obținerea grantului, ori poate ați descoperit ceva nou despre ce n-ați știut înainte?

Liuba Sârbu: Satisfacția cea mai mare a fost să descopăr oameni amabili, care îți dau un sfat util și în ziua lor de odihnă. O altă bucurie este că Republica Moldova oferă acest program care susține și finanțează diferite idei salutabile pe orice doemniu îl alegeți. am multe de învățat.

Irina VanPatten: Spor la muncă, echipei creative din Montreal. Sperăm să auzim și despre alte proiecte care vor aduce multă inspirație Convenției Moldo-Americană MAC8 care se va petrece la Seattle între 30 septembrie și 2 octombrie.

Comentează