Welcome to Seattle la Convenția Moldo-Americană! Ediția MAC-8: O țară mică, dar cu o inimă mare!

526

În acest an, sute de moldoveni talentați și oameni de afaceri din SUA își vor da întâlnire în Seattle, în orașulul de Smarald de pe malul Pacificului, în statul verdeții veșnice – Washington. Cea de-a VIII-a ediție a Convenției Moldo-Americane este una specială, care ne reamintește despre meleagurile și tradițiile de acasă. Suntem așteptați între 30 septembrie și 2 octombrie 2022, la Seattle Conventional Center. 

Scriitoarea Irina VanPatten, care locuiește în acest stat, vă aduce la cunoștință un detaliu puțin cunoscut de noi. Statul Washington se află pe locul doi în producerea vinului și a berii artizane, avansată de California. În Washington, viile și livezile de mere și pere vor reaminti tuturor participnaților din acest an despre meșteșugarii din Moldova. Aici veți găsi vinării cu butoaie de lemn ca la bunelul acasă. You are welcome!

Astăzi vorbim cu trei membri a echipei din Seattle, care organizează evenimentul anului curent. Natalia Stadnicenco, fondatoarea Comunității Moldovenilor din statul Washington, Nicolae Leva, agent imobiliar și Denis Necula, specialist din domeniul auto. Ei s-au strâns la o clacă, când virtuală, când la telefon, când în persoană, pentru a pregăti evenimentul mult așteptat de mulți moldoveni. 

Irina VanPatten: De ce MAC-8 se va organiza în Seattle?

Nicolae Leva: Fiecare comunitate ar spune că statul ori orașul lor este cel mai frumos, fiindcă ei locuiesc acolo. Statul Washington, în special orașul Seattle, este într-adevăr foarte frumos și verde. Aici s-au fondat companii mari, filme celebre, dar și o comunitate moldovenească mare si frumoasă.

Natalia Stadnicenco: Seattle este orașul cel mai mare din regiunea Pacificului de Nord din SUA. O metropolă verde care, nu numai că își cultivă spațiile verzi, dar și trăiește verde, implementând tot mai multe tehnologii ecologice. Orașul atrage prin diversitatea sa etnică și culturală, prin oportunitățile oferite de zeci de mega-corporații ca Microsoft, Amazon, Boeing, Starbucks. La fel și prin galeriile de arta, muzeele, sălile de concerte. Atracția principală, fără îndoială, este Space Needle, care poate fi identificat cu ușurință pe orice imagine a orașului sau carte poștală. La fel, plaja Alki Beach, care deschide o imagine panoramică a orașului de seara. Motivul principal pentru care ar trebui să vizitați Seattle este că are cel mai bun tur culinar. Zeci de restaurante și cafenele care oferă savorile bucătăriei locale, mai ales a celor de mare. O plăcere pentru orice amator de delicii gastronomice.

Denis Necula: Pe lingă aspectul afacerilor, eu cred că un motiv perfect este să vizitați un oraș nou. Nemaivorbind de faptul, că veți avea ocazia să vă întâlniți dimineața, să discutați ziua și să vă distrați seara cu semenii voștri.

Familia Stadnicenco în Washington, SUA

Irina VanPatten: De ce participați la MAC-8 în calitate de organizator?

Nicolae Leva: Voluntariatul mi-a întrat în sânge încă din timpul studenției. După ce m-am stabilit în SUA și am aflat despre comunitatea din Washington, m-am oferit să ajut și să mă implic în proiectele comunității. Organizatorii MAC-ului au hotărât să organizeze convenția în Seattle și ne-au contactat pentru a ajuta și a face parte din echipa organizatorică. Consider că dacă poți și dorești, indiferent de vârstă și ocupație, trebuie să te implici în dezvoltarea societății în care trăiești.

Natalia Stadnicenco: Am luat decizia să participăm la MAC-8 pentru că am fost invitată cu mult timp în urmă, dar din anumite circumstanțe, nu am avut posibilitate să ofer acest timp. Dar când s-a decis organizarea ediției noi în Seattle, eu, în calitate de fondatoare a Comunității Moldovenilor din Statul Washington, am decis să particip ca să reprezentăm comunitatea noastră de aici cât mai frumos.

Denis Necula: Eu am decis să fac parte din echipa organizatorică imediat după ce m-am relocat din Hawaii în statul Washington, fiindcă am înțeles că vreau să continui să fiu o parte a comunității noastre și să contribui absolut la toate evenimentele din diaspora moldo-americană. Proiectul MAC este exact acel proiect în care mă regăsesc.

Irina VanPatten: Cum s-a format echipa de la Seattle? Cu cine vă cunoașteți din organizatori?

Natalia Stadnicenco: Crearea comunității moldovenești, pe baza căreia s-a format echipa de la Seattle, a durat ceva vreme, dar s-a pronunțat mai mult cu ocazia organizării primei ediții “Toamna de Aur” în 2015.

Denis Necula: În momentul în care m-am alăturat, echipa era deja formată de câțiva anișori. Eu sunt nou-venit în statul Washington, dar membrii echipei au devenit primii mei prieteni pe care i-am cunoscut aici. Oameni minunați și devotați ca Vadim și Natalia Stadnicenco, Nicolae Leva, Nicolae Bairactari, Mihai Belivov, Viorel Tomuz.

Irina VanPatten: Cât de mare și cât de activă este comunitatea moldovenească din Seattle? 

Nicolae Leva: Dacă nu greșesc, comunitatea din Washington este printre cele mai mari din SUA. În ultimii doi ani nu a fost foarte activă din cauza COVID-ului. Dar urmează să-și reia proiectele tradiționale și să pună pe foaie altele noi.

Natalia Stadnicenco: E greu de estimat un număr exact de moldoveni, dar considerăm că avem o comunitate relativ mare și activă. Activitatea comunității se accelerează cu ocazia organizării evenimentelor pentru diasporă. Oamenii sunt predispuși și bucuroși să fie prezenți la orice evenimente organizate în cadrul comunității și să participe la consolidarea ei.

Denis Necula: Mă mândresc cu comunitatea noastră. Până a începe pandemia, organizam diverse manifestații, de câteva ori pe an și de fiecare dată veneau între 100-300 de persoane. Iar când se organizau show-uri, se vindeau toate biletele. Ceva incredibil de frumos.

Irina VanPatten: Care este specificul comunității noastre în Seattle? 

Natalia Stadnicenco: Ca și majoritatea moldovenilor din diaspora Americii de Nord, oamenii de aici lucrează, în mare parte, în domeniul transportului cu camioanele. Există un număr impunător de oameni în domeniul IT și construcție. Avem și talente multe: artiști, muzicieni, pictori.

Nicolae Leva, WA

Nicolae Leva: Suntem o comunitate diversificată. Pe lângă sfera de transport, avem specialiști în diferite domenii: marketing, construcție, real estate, management, IT, inginerie, sfera medicală. Poporul nostru este muncitor și dacă ne dorim ceva, atunci depunem efort maxim ca să obținem ceea ce ne dorim.

Denis Necula: Moldovenii au companii puternice de trucking (companii de camioane) și telecomunicații. Avem fete ca Anastasia Ambrosi, tanti Iulia și tanti Irina, care au deschis patiserii și promovează valorile moldovenești, avem plăcinte și colaci mereu pe masă. Avem persoane talentate, care cântă cântece patriotice, printre ei sunt Tatiana Olăraș, Valentin Butnaru și mulți alții.

Irina VanPatten: Ce evenimente și proiecte din diasporă au avut succes în Seattle? 

Natalia Stadnicenco: O activitate mai pronunțată a comunității din statul Washington a început cu organizarea primei ediții “Toamna de Aur”. De atunci au fost organizate 6 ediții în total. În cadrul comunității s-au organizat sărbători de Paști, de Ziua Internațională a Copiilor, Ziua Independenței. Perioada de pandemie a afectat enorm activitățile noastre, dar facem tot posibilul să ne recuperăm. La fel, s-au desfășurat concerte cu artiștii noștri din Moldova: Nicolae Glib, Pașa Parfeni, Cătălin Josan, Guz, Diana Stoica, Kapushon, Nicolae Botgros și Lăutarii, Zinaida Julea, Emilian Crețu, Pavel Stratan. 

Avem talente extraordinar și un artist local Valentin Butnaru, care a participat la toate evenimentele organizate de comunitate cu cel mai mare entuziasm și bunăvoință. Grație susținerii lui, a fost posibilă crearea și consolidarea comunității noastre. Ne bucurăm și de alte talente ca Tatiana Olăraș cu o voce cristalină, artista și pictorița Zina Știrbu.

Nicolae Leva: Venim dintr-o societate post comunista unde am fost învățați să stăm cu capul plecat, că trebuie să ascultăm și să fim executanți. E ușor să scoți moldoveanul din Moldova, dar e greu să scoți Moldova din moldovean. Expresia respectiva poate fi interpretată atât în sens pozitiv cât și negativ.

Pentru a schimba o societate ai nevoie de trei generații. Noi deja suntem la a treia generație și e timpul să se schimbe și la noi situația. Aceasta se poate întâmpla numai prin contribuția fiecăruia dintre noi, prin a face lucrurile mai bune și de a avea coloana vertebrală pentru a lua decizii corecte. Suntem o țară mica, dar cu o inimă mare. Să nu uităm că suntem ceea ce facem.

Irina VanPatten

Comentează