Violeta Gașițoi își dorește ca activitatea instituției Avocatului Poporului să ajungă la nivelul standardelor internaționale

373
Violeta Gașițoi, avocată, candidată la funcția Avocat al Poporului
Violeta Gașițoi, avocată, candidată la funcția Avocat al Poporului

Una din membrii diasporei, Gașițoi Violeta din California, candidează la funția de Ombudsman în R. Moldova. Doi dintre cei mai buni candidați preselectați de o Comisia specială, vor fi prezentați Parlamentului în luna februarie. Candidatul, care va obține votul majorității deputaților aleși, va fi numit în funcția de Avocat al Poporului. Are o experiență vastă de reprezentare a cetățenilor în fața instanțelor naționale și internaționale la CEDO, inclusiv în fața Comitetelor ONU. Este expertă în apărarea victimelor violenței în familie, traficului de ființe umane, discriminare etc. 

A reușit să soluționeze cu succes cele mai dificile cauze prin încetarea încălcării drepturilor și restabilirea Drepturilor cetățenilor. Printre cele mai elocvente cazuri se referă la cele 18 victime de la internatul psihoneurologic din Bălți care au fost violate de medicul instituției.

A demonstrat în activitatea sa că este o persoană dinamică și hotărâtă, poate activa în echipă și poate face față oricărei provocări. În 2014, a fost premiată de Organizația Națiunilor Unite pentru excelență în apărarea victimelor violenței bazate pe gen.

Reaminitm că la proba interviului din 31 ianuarie au fost admiși șapte candidați la funcția de Avocat al Poporului. Printre aceștia se numără: Violeta Gașițoi, Teodor Cârnaț, Ilie Rotaru, Emanoil Ploșnița, Ceslav Panico, Alexandru Zubco și Evghenii Goloșceapov.

Natalia Ghilașcu: Stimată Violeta Gășițoi, ați rămas dezamăgită de rezultatele concursului precedent pentru ocuparea funcției de Ombudsman, după ce Avocatul Poporului a ajuns fosta avocată a președintei Maia Sandu?

Violeta Gașițoi: De fapt, nu este dezamăgirea mea, probabil că a fost și este mai mult dezamăgirea Legislativului și a societății. Cu toate acestea, mereu există posibilitatea de a corecta erorile și e aplaudabil că Parlamentul a găsit curaj să-și corecteze propriile greșeli.  Până la urmă, atunci când greșim e sănătos să recunoaștem la timpul potrivit. Eu niciodată nu am mari așteptări iar aceasta îmi permite să nu am dezamăgiri. 

Natalia Ghilașcu: La concursul precedent ați acumulat 8 puncte din 10 și ați ajuns pe locul III în lista candidaților pentru această funcție. De această dată ce șanse credeți că veți avea, odată ce și concurenții Dvs sunt alții? 

Violeta Gașițoi: Practicile precedente ne arată că acest gen de concursuri au fost câștigate de persoane cărora li s-a promis câștigul, e o promisiune, o înțelegere, care se face departe de ochii societății. În opinia mea, această practică nu este corectă și nu trebuie să fie așa. Totuși, am hotărât să particip la acest concurs încă odată, pentru a obține încă o experiență și în speranța că de data aceasta, Comisia și Legislativul va avea o altă poziție, vor analiza mult mai atent candidații și se vor baza pe principiul transparenței, egalității și competenței.

Am făcut acest pas nu pentru mine, dar pentru societate, pentru oameni, anume ei sunt acea categorie de persoane cu care am lucrat și care mereu m-au motivat. Recunosc, m-am gândit foarte mult dacă se merită efortul. În ultimele zile, pe data de 20-21 ianuarie, mai mulți activiști civici mi-au scris și m-au rugat să-mi depun dosarul. Mesajele lor m-au motivat iar unul din acestea a fost, citez “Înțeleg dezamăgirea, înțeleg că poate dvs. nu aveți nevoie de această funcție, dar noi, societatea, avem nevoie de dvs. ” 

Natalia Ghilașcu: Dacă veți fi aleasă în această funcție, ce priorități aveți pe agendă în primele 6 luni de activitate a oficiului Avocatului Poporului?

Violeta Gașițoi: Va trebui să  elaborăm cu echipa un plan de promovare a drepturilor omului prin comunicare și încheierea parteneriatelor la nivel național, regional și internațional. E nevoie de identificat viziunea, misiunea și principiile de lucru pe termen lung, mediu și scurt a sistemului Ombudsmanului. Trebuie de pregătit un plan de lucru pentru a implementa recomandările care ne-au fost impuse de Alianța Globală în cadrul ciclului periodic de evaluare ca să implementăm recomandările rămase. Voi identifica problemele și soluțiile pentru determinarea schimbărilor care urmează a fi aplicate. Cu alte cuvinte, voi explora pe deplin mandatul aplicând toate remediile legale. 

Nu în ultimul rând, monitorizarea actelor publice și verificarea corespunderii acestora cu tratatele internaționale privind respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Voi avea și câteva propuneri de modificare a legislației pentru a facilita accesul liber la justiție ai cetățenilor în mai multe litigii. E nevoie de atras o atenție deosebită asupra problemelor de drept cu care se confruntă categoriile vulnerabile și care nu au acces la informație, nu au posibilitate să își apere drepturile făcând uz de instituțiile abilitate să-și stabilească drepturile încălcate etc. Sunt foarte multe probleme pe care trebuie să le rezolvăm.

Natalia Ghilașcu: După 7 ani de activitate în această instituție, unde și cum vedeți R. Moldova pe tărâmul justiției?  

Violeta Gașițoi: Justiția echitabilă într-o societate democratică presupune în primul rând încrederea oamenilor că justiția este corectă și echitabilă. Această corectitudine și echitate a justiției sunt elemente obiective, care pot fi observate de un observator străin, adică de societatea civilă.  Ca să avem o justiție  echitabilă, aceasta trebuie să fie independentă de celelalte două puteri. Mă refer la puterea executivă și legislativă, iar judecătorii să nu aibă frică să refuze și să raporteze amestecul acestor puteri în exercitarea actului de justiție. Hotărârile instanțelor de judecată trebuie să fie publice și accesibile societății pentru a verifica elementul indicat mai sus, cum este echitatea. În afară de aceasta, nu trebuie să uităm că tratatele internaționale la care Moldova este parte obligă ca hotărârile instanțelor de judecată să fie previzibile și stabile, iar procedura de soluționare a litigiilor să fie obiectivă.  Îmi doresc să ajungem la acest nivel. 

Violeta Gașițoi, avocată, candidată la funcția Avocat al Poporului

Îmi doresc ca cetățenii să aibă încredere în justiție, să își cunoască drepturile și să nu le fie frică să lupte pentru restabilirea lor atunci când le sunt încălcate. Îmi doresc mult o stabilitate  și securitate juridică, îmi doresc o educație juridică. O societate educată este o societate înarmată. 

Natalia Ghilașcu: Cum veți reuși să gestionați această echipă din oficiu pentru a oferi rezultate maxime în exercitarea atribuțiilor Dvs?

Violeta Gașițoi: Avînd o experiență vastă în domeniu Apărării Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale omului de circa 18 ani în funcția de avocată, iar de circa 9 ani sunt și  formatoare în acest domeniu, am abilitățile necesare de a transmite informațiile cunoscute de mine echipei. Aceasta îmi va permite să formez o echipă bună ca să ne atingem obiectivele. În afară de faptul că lucrătorii oficiului ombudsmanului sunt obligați să cunoască sursa Drepturilor Fundamentale ale Omului ei trebuie să posede și abilitățile necesare pentru a aplica aceste cunoștințe la cazuri concrete. 

Practica ne arată că aceste abilități pot fi obținute numai în urma dezvoltării practicii profesionale a fiecărui specialist în parte. Anume cu aceasta intenționez să încep să mă ocup ca manager principal a acestui oficiu, în cazul în care voi fi selectată. Cunoștințele în aplicarea corectă a legii, cunoștințele în investigarea plângerilor și luarea deciziilor corecte vor oferi cu siguranță posibilitatea de a obține rezultate pozitive la cel mai înalt nivel. 

Natalia Ghilașcu: Ce măsuri veți întreprinde pentru a realiza o reformă în sistemul de detenție? Multe din cauzele pe care le-ați apărat la CEDO s-au referit la condițiile inumane din penitenciarele moldovenești. 

Violeta Gașițoi: Prima sarcină a oficiului Ombudsmanului este protecția Drepturilor Fundamentale ale Omului la Nivel Global și pe țară. Aceasta înseamnă că așa probleme cum sunt condițiile de detenție în penitenciarele din Republica Moldova trebuie rezolvate în primul rând și în regim de urgență. Aceasta  poate fi rezolvată doar prin comunicare și un acord comun cu Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova. Ombudsmanul poate veni doar cu propuneri de soluționare a problemei, iar autoritățile au puterea legală dar și obligația să le implementeze. Trebuie să înțelegem că o comunicare și o colaborare cu instituțiile statului este necesară pentru a putea obține rezultatele necesare de îmbunătățire pe teritoriul Republicii Moldova a respectării Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului. În viziunea mea, dacă va exista și voința autorităților această problemă va putea fi soluționată. 

Natalia Ghilașcu: Fostul Avocat al Poporului a denunțat situația de la Penitenciarul nr.13 din Chișinău în privința suprapopulării acestei închisori. Cum veți încerca să redresați această problemă?

Violeta Gașițoi: Problema penitenciarului nr. 13 poate fi soluționată aplicând standardele oficiale CPT astfel încât ca fiecare deținut să fie asigurat cu un spațiu de nu mai puțin de 4.5 metri pătrați. Acesta trebuie să aibă un loc de dormit amenajat, hrană adecvată și sănătoasă, wc-uri separate, baie caldă nu mai puțin de 2-3 ori pe săptămână, acces la medicină și posibilitatea recreării în fiecare zi la aer liber. În afară de aceasta, deținuții trebuie să aibă acces la sală de sport, mass-media, bibliotecă și alte activități pentru dezvoltarea intelectuală și socială. Cu alte cuvinte, deținutul nu trebuie să sufere din cauza condițiilor grele de detenție, deoarece detenția trebuie să se concentreze numai la privațiune de libertate și să nu afecteze demnitatea umană a persoanei. Problema suprapopulării poate fi  rezolvată prin colaborarea, comunicarea cu Parlamentul și Guvernul RM înaintând în acest sens politici de reformare. 

Natalia Ghilașcu: Am observat că ați luat atitudine în presă în privința cauzelor de adopție a copiilor, atât internaționale, cât și naționale, unde părinții sunt supuși unor reguli foarte aspre și îndelungate de a se vedea cu un copil adoptat în familie. Credeți că veți putea să îmbunătățiți acest proces?  

Violeta Gașițoi: Toate problemele ce țin de copii minori se află în atribuțiile Avocatului Copilului. Cu toate acestea, cu siguranță voi putea să intervin și să facem o analiză în primul rând a acestei probleme care este vociferată în ultimul timp de societate. Trebuie să înțelegem, înainte de a interveni și a soluționa o problemă în domeniul Dreptului, trebuie de analizat de ce apar acestea? În cazul în care legea nu este una echitabilă, trebuie de venit cu modificări. În cazul în care legea este interpretată eronat, e nevoie de explicat cum autoritățile trebuie să aplice corect legea. Deseori avem legi bune dar se aplică greșit. 

Violeta Gașițoi, avocată, candidată la funcția Avocat al Poporului

Natalia Ghilașcu: Aflarea Dvs. în SUA în ultimii cinci ani poate fi privită ca pe un avantaj sau dezavantaj în obținerea punctelor necesare acumulate pentru deținerea funcției de Ombudsman?

Violeta Gașițoi: Eu personal le văd ca un avantaj deoarece am acumulat o experiență suplimentară în Domeniul Apărării Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului. Am putut să fac și studii în acest domeniu. Am fost implicată în mai multe proiecte, unde am reușit să  ajut mai multe victime a violenței domestice aflate pe teritoriul SUA să primească asistență și protecție din partea Statului, astfel ca drepturile lor să fie restabilite și să fie în siguranță. Am obținut o experiență și am avut ocazia să văd cum lucrează în SUA Uniunea Avocaților și cum e să te înregistrezi ca avocat străin în SUA, care este standardul etic pentru avocați, cum activează instituția Ombudsmanului în SUA etc. Această experiență nu ar fi fost posibilă dacă nu eram aici. 

Pe de altă parte, poate fi și un dezavantaj, dacă e să analizăm atitudinea Moldovenilor față de persoanele care se află temporar în diasporă este una sceptică. Deși am menționat de multe ori că sunt plecată din țară temporar, societatea și mai mulți politicieni consideră că am plecat definitiv. Mai există acest mit că intenționez să conduc această instituție din SUA, ceea ce este un fals.Totul depinde de Comisie și de Legislativ când vor ajunge să  evalueze candidații, va prevala avantajul ori va prevala mitul care se vehiculează în societate și printre unii politicieni. 

Natalia Ghilașcu: Ce practici și reforme credeți că puteți să promovați pe agenda justiției din Moldova din experiența acumulată sau din observațiile pe care le-ați acumulat în SUA? 

Violeta Gașițoi: O practică bună din SUA este faptul că orice lege care există este implementată în practică prin formarea unei agenții care se ocupă de implementarea legislației. În afară de aceasta, Agenția este asigurată cu tot necesarul pentru a primi cetățenii și a le examina felul în care legea trebuie să fie aplicată. Spre exemplu, pentru a implementa legislația privind asigurarea cetățenilor cu un ajutor social, persoanele vulnerabile pot să se deplaseze într-o instituție specială amenajată în acest scop, unde va fi deservit și va beneficia de acces la informație, consultanță și li se vor respecta drepturile. Aici toate legile sunt practice și nu există legi teoretice și iluzorii. Executarea legii la nivelul practic este asigurată din partea Guvernului atât financiar, cât și logistic. Cu alte cuvinte, cetățenii trebuie să aibă acces la serviciile statului privind implementarea drepturilor garantate de acesta. 

O practică bună este și în domeniul examinării și investigării plângerilor depuse în adresa Ombudsmanului. Absolut toate investigațiile care sunt efectuate de această instituție sunt transparente și lunar există rapoarte publice care reflectă domeniul încălcărilor, soluțiile care au fost luate, rezultatele și finalitatea acestora. 

Natalia Ghilașcu: Din experiența pe care a avut-o 23 ani la rând Instituția Ombudsmanului din R. Moldova, ce aveți de spus despre profesionalismul și eficiența acestei instituții? Ce credeți că se merită de schimbat și ce măsuri credeți că au fost de succes până acum? 

Violeta Gașițoi: În 23 de ani, această instituție a trecut prin mai multe reforme. Într-un final, instituția cu siguranță a creat în ultimii ani o echipă bună și mai profesionistă doar că, mereu există loc de îmbunătățire a calității serviciilor acordate. Cu toate acestea, instituția are nevoie de o comunicare mai bună cu societatea și cu partenerii internaționali. 

Pagina instituției trebuie să conțină informație nu doar în limba română, dar și în engleză, rusă, astfel ca toți partenerii care nu cunosc limba romana să aibă acces la informație. Trebuie să atragem atenția asupra comunicării între Oficiul Ombudsmanului și beneficiarii care primesc informația.  E necesar de consolidat capacitățile subdiviziunilor Avocatului Poporului pentru a ajunge la nivelul de perfecțiune necesară în realizarea mandatului său. 

Ridicarea standardelor de activitate ar permite să ajungem efectiv la standardele minime necesare prevăzute de recomandările instituțiilor internaționale. E nevoie de investit mai mult în resurse de informare a societății despre serviciile instituției și în comunicarea activă cu cetățenii, ceea ce ar ajuta să identificăm toate problemele în domeniul încălcării Drepturilor Omului precum și soluțiile, propunerile pentru înlăturarea acestora.

NOTĂ: În contextul desfășurării concursului pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului, reprezentanții Parlamentului au venit cu o solicitare către  persoanele interesate, inclusiv reprezentanți ai societății civile, mass-mediei să-și expedieze opiniile despre persoanele admise la proba interviului.

Opiniile despre orice candidat pot fi expediate la adresele electronice: [email protected] și [email protected], până la data de 30 ianuarie 2022, ora 18:00. Totodată, în nota emisă de instituție scrie că opiniile anonime nu vor fi examinate.

Proba interviului va avea loc la data de 31 ianuarie 2022, la ora 09:30. Potrivit Regulamentului de desfășurare a concursului, Secretariatul Parlamentului va asigura înregistrarea video a interviurilor, care va fi publicată după finalizarea probei.

Ulterior, candidații vor fi evaluați de toți membrii Comisiei speciale. Doi dintre ei, care vor obține cel mai mare punctaj, vor fi prezentați plenului Parlamentului. Candidatul, care va obține votul majorității deputaților aleși, va fi numit în funcția de Avocat al Poporului.

Natalia Ghilașcu  

Comentează