Ala Mîndîcanu, președintele Comunității Moldovenilor din regiunea Quebec în Canada, (Communauté Moldave du Québec), decorată cu Medalia de Argint a Guvernatorului Quebecului pentru implicarea remarcabilă în activitatea de voluntariat în beneficiul comunității, are un doctorat în studii economice și a fost și deputat în parlament, și decan la facultatea de jurnalistică ULIM. Are o perspectivă unică în ce privește analiza situației în Republica Moldova. Ea ține mâna pe puls la orice schimbare ce se face acasă, în Canada și în Statele Unite.
Irina VanPatten: De ce credeți că generația tânără este speranța țării noastre? Ce vă inspiră acest optimism?
Ala Mîndîcanu: Cine altcineva poate fi? Timpuri noi cu oameni noi. Progresul nu poate fi oprit, mai ales acum, când tehnologiile moderne propulsează economia globală, gândirea și circulația informației cu ritmuri inimaginabile. Omenirea progresează, odată cu ea progresăm și noi. Tinerii sunt mai receptivi la schimbări, sunt mai informați și acest flux de informație le dă oportunități noi pentru dezvoltare. Eu cred în înțelepciunea umanității și cred în tineri, inclusiv în tineretul nostru care face parte intrinsecă din generația modernă globală care va guverna lumea în următorii 10-20 de ani.
Irina VanPatten: Cum dezvoltăm relațiile dintre generații, diferite pături sociale și economice pentru a elimina diviziunile în societatea noastră?
Ala Mîndîcanu: Relația dintre generații trebuie privită sub două aspecte: cel general și cel particular. Tranziția de la o generație la alta face parte dintr-un proces unic de dezvoltare. Aici nimic nu depinde de noi, oamenii se nasc, îmbătrânesc și mor, o generație pleacă, alta vine. Când vorbim de aspectul particular al relațiilor dintre generații, apar caracteristici suplimentare, precum educația, tradiția, conjunctura economică, socială și politică în fiecare caz aparte. Nu putem utiliza combinația „cum dezvoltăm relațiile dintre generații” pentru că nu noi o facem, procesul acesta are loc firesc, obiectiv.
O societate sau alta poate contribui la progresul general prin elitele sale, propulsate la guvernare de către alegător. Cum suntem, așa votăm. Cum votăm, așa trăim. Ultimele alegeri din 2019 și 2020 ne arată clar că societatea de azi își dorește schimbarea, că „întinerește”, rupându-se psihologic și mental de trecut. Este un semn al progresului firesc, și aici fiecare individ și societatea în ansamblu, indiferent de opinia anumitor pături sociale, decide că timpul schimbărilor a venit. Multe depind și de voința politică a elitelor.
O altă întrebare este dacă aceste schimbări sunt ireversibile și benefice pentru societate și pentru viitorul său. Greu de spus. Trecutul nu se lasă ușor învins, lupta contrariilor intră în faza decisivă și nimeni nu poate ști cum vor evolua lucrurile. Așa că până la victorie mai este.
Irina VanPatten: Ce efect are dezinformarea (informația falsă) asupra populației? Cum combatem dezinformarea în media, inclusiv în rețelele sociale în ceea ce privește medicina și politica?
Ala Mîndîcanu: E un subiect deosebit de important, după mine. Fluxul de informație astăzi este enorm, rețelele de socializare, motoarele de căutare a informației, circulația știrilor și dezvoltarea tehnologiilor moderne au creat o realitate nouă, nemaivăzută până acum. Dezinformarea a apărut pe fundalul dezvoltării tehnologice ca soluție firească pentru atingerea unor ținte economice și politice, utilizată de către „partea întunecată” a civilizației. Orice fenomen are părțile sale pozitive și negative.
Dezvoltarea tehnologică are și ea slăbiciunile ei care ies la suprafață astăzi. Civilizația umană trece printr-un experiment inedit al tehnologizării generale. Partea bună a acestuia este progresul tehnico-științific, globalizarea, circulația liberă a informației. Partea negativă este utilizarea acestor beneficii în scopuri meschine, hibride, criminale. Informația este o armă puternică și benefică dacă nimerește pe mâini bune. Dacă însă nimerește pe mâna unor criminali, devine extrem de periculoasă.
Dezvoltarea rapidă a corupției la nivel global, a atacurilor cibernetice, a teoriilor conspiraționiste, anti-vaccin etc, a fraudelor de tot felul, a „pandemiei dezinformării” conduc la deteriorarea sistemului democratic internațional. Unele state autoritare, precum Rusia, au dezvoltat un mecanism perfid, eficient și omniprezent, de control asupra societății civile în interior, și, în același timp, de creare a unei atmosfere confuze, de neîncredere în ziua de mâine în țări civilizate precum SUA, statele UE etc. Astăzi, trăind în Rusia, poți face 3 ani de închisoare pentru o simplă repostare a unui mesaj pe rețelele de socializare. În același timp, posturile TV și agenții rusești, precum RT, Sputnik etc, acționează nestingherit în lume, inclusiv în Republica Moldova, distribuind falsuri, atacând valorile umane, deteriorând sistemul democratic.
În cadrul Republicii Moldova putem opune rezistență fluxului nemaivăzut de dezinformare și de război hibrid informațional numai dacă statul va promova hotărât și rapid politici clare de transparență, demonopolizare, nediscriminare și colaborare cu mass-media bazate pe principiul de libertate a circulației informației și control eficient asupra proprietarilor reali ai mediilor naționale și străine care acționează pe teritoriul Republicii Moldova.
O reformă majoră a Consiliului Audiovizualului, a legislației în domeniul mass-media și în domeniul circulației informației pe teritoriul Republicii Moldova se impune pregnant. Speram că guvernarea va reuși să facă față provocărilor. Noua componență a Audiovizualului inspiră încredere. De eficienta acțiunilor noii echipe, susținute de modificările legislative și de mecanismele concrete de implementare a noii politici privind circulația informației și transparența resurselor de finanțare a mediilor, depinde succesul întregii guvernări în proporție de 50%. Astăzi instituțiile statului – președinția, parlamentul și guvernul – sunt supuse unor atacuri de dezinformare nemaivăzute. Dacă nu se vor autosesiza și vor lăsa atacurile să continue ca și până acum, peste câteva luni vom fi martorii unei deteriorări irecuperabile a imaginii actualei guvernări.
După mine, noua conducere, tânără și temerară, dar în unele privințe lipsită de experiență și supusă eroziunii din toate părțile, de la corupere personală până la manipulare de grup, are de rezolvat două sarcini majore: să promoveze rapid, energic și implacabil, reformele promise, și să oprească atacul masiv de dezinformare și de creare a imaginii negative din partea dușmanilor progresului. Menționez, că nu criticile obiective aduse oficialităților trebuie oprite, acestea sunt benefice pentru orice guvernare, ci anume dezinformarea și manipularea, plătite de cercuri mafiote și străine, interesate de eșuarea noii guvernări. Grea sarcină, dar cine a spus că guvernarea democratică este o sarcină ușoară?
Nu degeaba Premiul Nobel pentru Pace- 2021 i-a fost conferit unui duet de jurnaliști de investigație , Maria Ressa din Filipine și Dmitri Muratov din Rusia, redactor-șef al publicației Novaya Gazeta. Este un semnal clar că mediile joacă un rol crucial în apărarea valorilor democratice oriunde în lume.
Irina VanPatten: Felicitările noastre cu ocazia decernării Medaliei de Argint a Locotenentului Guvernator al Quebecului pentru acțiunile de voluntariat în beneficiul comunității! Ce impact ați avut asupra comunității în Quebec? Ce sfat le puteți oferi celor care consideră să devină voluntari?
Ala Mîndîcanu: Societatea civilă este dezvoltată atunci când acționează la toate nivelurile vieții sociale prin voluntariat. Atunci când toată societatea și fiecare cetățean în parte ține la mediul ambiant și are grijă să nu polueze atmosfera, pământul, pădurile, apele, atunci avem un model de societate civilă. Dacă pădurile se taie, apele se poluează, iar străzile, curțile și scările blocurilor sunt pline de mizerie, iar despre acest fenomen vorbesc doar reprezentanții unor ONG-uri cu granturi frumoase din Occident, înseamnă că nu avem societate civilă adevărată.
Voluntariatul este un principiu ce ține de civilizație. Nu treci pe lângă un vecin bătrân și bolnav fără să-i acorzi ajutor, nu lași un copil al străzii să cerșească, fără să te interesezi de soarta lui, nu treci pe lângă un caz de corupție, de violență, de agresivitate, fără să încerci să te implici pentru a opri fărădelegea. Nu urci la volan băut, nu iei și nu dai mită. Toate aceste manifestări civice constituie adevăratul voluntariat, după mine.
În cadrul CMQ, alături de alți colegi din Montreal, precum Nicolae Mărgineanu, Angela Corcode, Dana Groza, Speranța Ichim, Oleg Pacaleu și mulți alții, am ajutat și continuăm să ajutăm noii veniți în Canada. Până în 2008 nu au existat, din câte știu, asociații de cetățeni originari din Republica Moldova care să ofere servicii de informare și să organizeze evenimente culturale și comunitare la Montreal.
Asociația „Comunitatea Moldovenilor din Quebec”, CMQ, a desfășurat și desfășoară majoritatea proiectelor în bază de voluntariat. Puteți vedea mai multe pe pagina noastră web, www.moldovaquebec.ca. Din 2008 și până acum CMQ a susținut crearea organizațiilor neguvernamentale în Canada, ajutând cu sfaturi concrete tineri din orașele canadiene care doreau să creeze asociații, dar nu aveau experiența necesară. Astfel, acum în Canada acționează peste 20 de asociații ale originarilor din Republica Moldova care colaborează cu succes. În 2018 la Montreal a fost creat Consiliul Național al Diasporei din Canada care întrunește majoritatea asociațiilor neguvernamentale ale conaționalilor. Colaborăm între noi și cu echipa ambasadei Republicii Moldova în Canada.
Anul trecut am câștigat un proiect de cooperare intergenerațională, „Uniți pentru artă și prietenie”, finanțat de guvernul provincial. Medalia primită de la reprezentantul Reginei în Quebec este o mare onoare pentru mine și sper că va constitui un exemplu și un motiv de inspirație pentru alți lideri comunitari din Diasporă. Nu e doar meritul meu, e meritul întregii echipe și al comunității noastre care are o reputație bună și o imagine frumoasă de comunitate unită. Zilele trecute Guvernatorul Quebecului, Onorabilul Michel Doyon, mi-a dat un telefon sa mă felicite personal cu ocazia înaltei distincții, menționând că apreciază contribuția mea, dar și a întregii comunități, la dezvoltarea economică și culturală a societății.
Irina VanPatten: Ce mesaj aveți pentru generația următoare pentru a păstra țara pe calea reformelor?
Ala Mîndîcanu: Cred că le pot sugera tinerilor să meargă înainte fără frică, să-și pună scopuri ambițioase și să aleagă mecanisme oneste pentru a obține rezultatul dorit. Unui tânăr (tânără) care citește aceste rânduri îi spun, ca o bunică: să nu ai frică pentru viitor, să nu te uiți în urmă, să mergi înainte, să fii mereu în echilibru cu tine însuți (însăți) și cu lumea înconjurătoare. Învață limbi străine, fă studii de calitate, citește cărți bune, manifestă empatie față de cei din jurul tău, iartă și iartă-te pentru greșeli și nu le repeta, nu ceda presiunilor ilegale, nu accepta violența, ascultă-ți intuiția, nu crede și nu transmite mai departe informația care nu are cel puțin trei surse credibile diferite, nu da și nu lua mită, nu minți și nu te lăsa purtat (purtată) de furie și răzbunare. Fă-ți un plan pe cel puțin 5 ani înainte și urmează-l metodic.
Dacă tinerii, inclusiv cei de la guvernare, vor urma măcar unele din aceste sfaturi, cred că Republica Moldova are șanse în 5-6 ani să devină un stat european cu acte în regulă, cu o societate dezvoltată și democratică, fără sărăcie și corupție generalizată.
Continuare în următoarea ediție online