Alexandru Madan este un om tânăr de afaceri originar din Chișinău, iar din 2010 locuiește în Las Vegas. În cei zece ani a învățat cum să gestioneze capitalul financiar și uman. A început de la șofer de camion până a ajuns proprietarul a două companii alături de partenerul său, Alexandru Danilcenco. Dreamworks Carrier, are la moment 50 de camioane care transportă marfă, iar Pro Fleet Repair, este o companie de reparație a camioanelor, fondată recent în 2021.
Deși Las Vegas este orașul plin de distracții și fără griji, în spatele splendoarei și luminilor, întotdeauna întâlnești imigranți care au început de la zero și care și-au construit visul american. Ei are un mesaj simplu pentru toți moldovenii din SUA care vor veni la cea de a VII-a Convenție Moldo-Americană din 3-5 decembrie: “Welcome to Las Vegas! Let’s have fun!”
Irina VanPatten: “De ce două companii? Sunt două modele de business diferite. Cum le conduceți pe ambele?”
Alexandru Madan: Una derivă din alta. Aveam nevoie de servicii de reparație a camioanelor noastre și am angajat un mecanic cu care am lucrat timp de patru ani. Apoi am început să ajutăm și alți oamenii cu reparații de înaltă calitate: de la o întreținere generală până la un motor. În Las Vegas (comparativ cu Chicago și Washington) nu sunt multe shopuri specializate în camioane. Deși am deschis shopul doar șase luni în urmă, acum avem opt mecanici și suntem foarte ocupați. Ziua de așteptare este de la 3-4 zile.
I.V: Ce greșeli ați făcut când ați început afacerea și ce sfaturi le-ați oferi celorlalți din domeniul transportului?
A.M: Mulți șoferi observă că băieții noștri cumpătă camioane și se învârtesc mai cu una, mai cu alta și li se pare că este floare la ureche. Mulți se aruncă în afacere fără să analizeze bine capitalul și atunci se confruntă cu niște dificultăți financiare pe care nu le-au așteptat.
Eu așa am ars la început. De la cinci camioane am ajuns la unu și am fost nevoit să fac totul din nou. Nu m-am lăsat bătut. Dar m-am pornit din nou cu mintea limpede, căci știam ce greșeală am făcut: am pornit un business despre care puțin știam, doar din auzite.
Dacă totul e calculat, gândit și analizat: “Just do it!” Înțeleg că nu fiecare poate fi un antreprenor. Aici este nevoie de personalitate, căci este un risc enorm, este nevoie de muncă zi și noapte, de suflet. Dacă ești ambițios și vrei să construiești ceva nou, atunci vei reuși. Dacă nu ai dorință, nici creditul de la bancă nu te mai salvează.
Eu am observat că este și o diferență de mentalitate în ceea ce privește creditarea celor de aici și emigranții proaspăt ajunși în SUA, care se tem de împrumuturi. Lor li se pare că condițiile de creditare sunt la fel cum erau acasă. Nu știu dacă s-a mai schimbat situația, poate au rate mai bune acum, dar dacă luai un credit în Moldova, te împovărează cei de la bancă. Eu încerc să le dovedesc că în America e altfel. Dacă te împrumuți și depui multă muncă, îți dezvolți o istorie de credit și poți obține un credit cu o rată mai bună. Dacă ai un capital la mână, nu trebuie să-l cheltui. Caută un credit cu o rată mai bună și păstrează banii gheață pentru urgențe.
Trebuie să ai un backup plan, căci azi poți avea rezultat, mâine se poate risipi. Atrage atenție ce fel de reclamă faci, pe cine contactezi? Poate semnezi cu cineva un contract. Noi, de exemplu, avem un contract cu o companie de leasing care se cheamă Penske Truck Leasing. Noi reparăm camioanele lor.
Mulți din diaspora noastră se descurajează la început. “Eu în Moldova făceam mai mulți bani”, zic ei.
Nu se face totul peste noapte. Unii aici realizează că au venit mai mult pentru viitorul copiilor decât pentru beneficiul lor, ca noua generație să aibă un viitor mai stabil și un trai mai decent. Sfatul meu ar fi: să fii ambițios și să muncești.
I.V: Dacă ați compara condițiile de acasă și cele din America, ați deschide un business de transport acasă?
A.M: Nu se merită acest serviciu de transport acasă și cred că mulți vor fi de acord cu mine. Eu m-aș apuca de servicii de reparații. Să am un shop bun la Chișinău, cu condiția să găsesc mecanici care știu ce fac, că dacă n-are cine repara, atunci e jale mare. Sunt mai mulți specialiști mecanici în Moldova decât în America. Aici e cam deficit de găsit mecanici. Oamenii care au lucrat în Uniunea Sovietică la reparat kamazuri sunt deprinși să repare propriile lor mașini.
I.V: Cum ați aflat despre Convenția Moldo-Americană din Las Vegas?
A.M: Eu m-am mirat foarte mult că se petrece deja a șaptea convenție a moldovenilor din America, nu auzisem mai înainte despre acest forum. Am aflat despre ea de la Sandu Sârbu, Papionul Călător, care două săptămâni în urmă a condus cumătria fatei mele. Ce mică e lumea, când te gândești…
I.V: Ce așteptări aveți de la Convenție?
A.M: Chiar și dacă nu eram sponsor, eu veneam cu cea mai mare plăcere, fiindcă convenția se face pentru moldoveni și vreau să susțin această cauză. Vreau să am o experiență nouă și sunt foarte curios să fac cunoștință cu oameni noi și să ne întâlnim cu oaspeții dragi din Moldova. Probabil că voi întâlni și oameni de afaceri, putem face schimb de experiență. Dacă am posibilitate să ajut, de ce să nu o facem? E la fel cum m-aș pregăti de o sărbătoare.
Convenţie Moldo-Americană, organizată de diaspora R. Moldova din SUA. Este o acţiune anuală, planificată în prealabil şi desfăşurată cu eforturile organizatorilor. Scopul convenției este de a consolida diaspora spre beneficiul membrilor comunităților moldovenești din America de Nord și co-naționalilor din Republica Moldova. La eveniment participă lideri ai comunităților moldovenești și organizațiilor diasporei din America de Nord, reprezentanți ai sectorului privat și academic care provin din Republica Moldova, reprezentanți ai companiilor private și persoane interesate în mediul de afaceri din Moldova.
Irina VanPatten, Natalia Ghilascu