Diaspora din SUA despre cei 30 ani de Independență la DOR de Moldova, ARCA TV

94
Colac moldovenesc din Montreal, 2021
Festivalul Inima Mea e Moldova, la cea de a IV-a ediție în Chicago

Ce au însemnat cei 30 de ani care au trecut de la declararea independenței Republicii Moldova pentru cei care au părăsit țara? Cum văd și cum sărbătoresc moldovenii din diasporă Ziua Independenței? Urmăriți emisiunea DOR de Moldova începând cu ora 6 PM din Chicago la ARCA TV. 

Reprezentanții disaporei americane au vorbit cu mult drag despre păstrarea tradițiilor pe continentul Nord American, despre viața celor care trăiesc în diaspora, despre iubirea de țară și cât de mult își doresc moldovenii să se întoarcă în țară.

Din New York, Silvia Solonari, Președinta Fundației Solonari Family ne vorbește cu mândrie desespre implicarea sa în proiectele din țară și își aduce aminte de Marile Adunări Naționale din 1991 încă din copilărie. „Atunci se cântau câtece glorioase pentru un viiotr mai bun! Din păcate, Rm Moldova nu a reușit să-și atingă acele idealuri. A fost un început bun, dar nu am ajuns la rezultatele pe care ni le dorim, însă sper că situația din R. Moldova se va schimba”, afirmă, Silvia Solonari.

Silvia rămâne optimistă, totuși, pentru că avem un nou Guvern, oameni noi în funcții de stat, va fi nevoie de timp și de multe resurse umane ca toate aceste proiecte să fie implementate, iar corupția, lacunele din sistemul politic să fie eliminate. Potrivit ei, nu trebuie să uităm că aceste schimbări necesită timp, e nevoie de multă muncă. „Cerințele și aștepările vor fi foarte înalte pentru acest Guvern. Dacă reformele nu s-au realizat în cei 30 de ani, atunci nu se vor realiza atât de repede în următorii doi ani”.

Silvia Solonari a mai adăugat că diaspora a plecat, dar rămâne implicată nu doar din SUA, dar și din UE, există oameni deosebiți pretutindeni și jumătate din ei îi vede implicați, fie la nivel local, fie la nivel național. „Mă voi impica personal în programe de mentorat. Dacă ar fi dorință de lucru, se vor găsi multe resurse pentru a fi alături de conaționalii noștri”.

Ala Mîndîcanu, președinta comunității Moldovenilor din Quebec, ne vorbește în mijlocul sărbătorii prilejuite de împlinirea celor 30 de ani de Independență, împreună cu Dl. Petru Alexei, Consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Canada.

„30 ani de independență înseamnă că suntem pe un drum bun, avem un stat înfloritor, iar azi, la acest festival, ne dorim să resimțim aceste sentimente de dragoste pentru țara noastră. Este primul an când sărbătoresc această zi cu inima împlinită, pentru că suntem matorii schimbării unei noi elite din R. Moldova. Alături de diasporă, Guvernul și Președinția va avea toate șansele să scape de corupție, ne dorim acele reforme, să vedem că potențialul uman din diasporă este căutat și își găsește locul potrivit acasă. Este vorba de sentimentul poporului de a-și alege soarta, electoratul se coace pe drumul progresului și demnității. Nu putem conduce locomotiva uitându-ne mereu în retrovizor, afirmă Ala Mîndîcanu.

Petru Alexei, consilierul Ambasadei R. Moldova în Canada vede un interes major în diasporă, unde există un potențial enorm, fiecare în domeniul său de activitate, putem construi o țară mai prosperă și mai frumoasă. „Suntem la început de cale, suntem atenți la toate inițiativele diasporei și suntem dispuși să le discutăm. Trebuie să găsim soluțiile cele mai potrivite”, afirmă Petru Alexei.

„Inima mea e Moldova”, un festival organizat de Ion Roga, în Chicago, a adus împreună moldovenii din Chicago și nu numai. Aici peste o mie de conaționali s-au adunat pentru a savura muzică populară, dansuri și bucate tradiționale.

„La această ediție părinții își aduc copii să învețe despre tradițiile noastre. În inima mea sunt prietenii mei, familia, cei din diasporă vor reveni mereu acasă, e păcat să nu ne întoarcem și să construim ceva frumos în Moldova”, ne explică Ion Roga.

Ion Roga, organizatorul Festivalului din Chicago alături de Natalia Ghilașcu, realizatoarea emisiunii DOR de Moldova.

Orchestra „Doina Basarabiei”, condusă de Victor Dubencu a încins atmosfera, povestind ce înseamnă pentru el Moldova, să păstrezi tradițiile și limba și cum au trecut cei 30 de ani de la declararea Independenței.

„Tinerii din America nu uită de tradiții. Artiștii vor fi mereu prezenți, ar fi un păcat să nu transmitem mai departe bogăția țării noastre, sunt dornici să cântăm și să păstrăm tradițiile noastre. A fost o perioadă de tăcere, însă în pofida pandemiei, parcul din Chicago a fost plin de oameni și am fost foarte bucuroși să învățăm copiii la o horă. Fizic ne aflăm în SUA, dar inima mea este mereu pentru Moldova. De la renașterea țării noastre, îmi aduc aminte de manifestațiile noastre dragi, cu toții ne-am dorim să devenim liberi. Au fost multe lupte, însă mulți și-au pus interele personale mai presus de ceea ce noi cu toții am militat”, spune Victor Dubencu.

Festival moldovenesc în Montreal, 2021, foto: Svetlana Cernețchi

O radiografie reală a societății din Republica Moldova de la Violeta Gașițoi, o avocată a drepturilor omului din California. Cât de mult se respectă drepturile omului, ce a însemnat corupția și dorința de schimbare și aducerea de practici bune în societate? Cine a avut acces la justiție în toți acești ani, cum s-au păstrat valorile de bază ale societății?

O ediție extraordinară a emisiunii Dor de Moldova, moderată de Natalia Ghilașcu, Duminică 29 August la ora 6 PM ora centrală a Americii exclusiv pe canalul de Youtube al Arca TV.

 

Comentează