La alegerile parlamentare din R. Moldova au votat peste 200 mii de moldoveni din diasporă

161
Diaspora a încins o horă în orașul Bremen, Germania ăn ziua alegerilor
Diaspora a încins o horă în orașul Bremen, Germania ăn ziua alegerilor

Prezența de azi la vot a Diasporei este un record absolut pentru alegerile Parlamentare din Moldova” apreciază în blogul său analistul Veacelsal Ioniță, de la IDIS „Viitorul”. Potrivit CEC, 200 506 cetățeni ai R. Moldova au votat în diasporă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În total, pentru scrutinul alegerilor parlamentare din R.Moldova au fost deschise 150 de secții de votare peste hotare, iar funcționarea fiecăreia a fost reglementată de măsurile sanitare luate de țară gazdă. 

Rezultatele alegerilor au indicat vădit simpatia diasporei pentru Partidul PAS, susținut de Maia Sandu și care a acumulat 63 de mandate în viitorul Parlament. Partidul Maiei Sandu a câștigat detașat alegerile și poate forma singur Guvernul. Lupta s-a dat între pro-europeni și pro-ruși. La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupție, sărăcia și amenințările cu dezintegrarea statului au fost leitmotivele dezbaterilor.

În România au fost organizate 12 secții de votare. Violeta Drăguță a votat în primele ore ale dimineții la una din cele două secții de votare deschise pentru cetățenii moldoveni la București, de altfel, aproape același număr de secții a fost și pe teritoriul SUA.

Violeta Drăguță, citată de Radio Europa Liberă, spune că miza acestor acestor alegeri este una foarte mare: „Va fi nevoie să se rezolve foarte multe probleme, probleme de ordin politic, probleme de ordin economic, probleme de natură culturală, deci problemele sunt foarte multe și ele trebuie rezolvate. Va depinde foarte mult de această nouă majoritate parlamentară, va depinde foarte mult de noul guvern care va fi format, va depinde foarte mult de acei deputați care vor veni în noul legislativ”.

În acest an, în Irlanda s-au deschis patru puncte de votare pentru alegători. Tudor Cojocariu locuiește cu familia de peste doi ani în Irlanda, la Dublin. Spune că deși oamenii s-au prezentat în număr mare la secțiile de votare, procesul a decurs rapid.

„Speranța mea este ca să putem spune după acest vot că Moldova mai are o șansă de a deveni un stat democratic veritabil, de a deveni un stat așezat pe calea dezvoltării în stil european, nu a subdezvoltării în stil eurasiatic, un stat în care se respectă drepturile omului, un stat în care se respectă inclusiv drepturile salariale. Vedem că există foarte mari probleme economice în Republica Moldova, respectiv, să devină un stat în care statul de drept să triumfe și corupții să întoarcă bunurile furate de la cetățeni.”

La Strasbourg, Franța, oamenii au stat în rând ca să voteze, însă procesul a decurs rapid. Svetlana Spoială a votat la Strasbourg, în primele ore ale dimineții: „Starea de spirit este foarte prietenoasă, e a sărbătoare. Au fost atâția moldoveni cu flagurile Moldovei și cu imnul pe buze. E foarte frumos, e o dispoziție de sărbătoare și foarte optimistă. La moment sunt cozi, dar e destul de fluent. Votul meu contează fix atât cât și votul oricărui alt cetățean moldovean. Speranța ne este comună, dorim o cale mai încrezută spre viitor.”

Ziarul de Gardă a analizat mai multe opinii parvenite de la cetățenii moldoveni din Europa.

Anastasia Parvan, Elveția: „Am mers mai mult de 600 de km pentru a vota”:

Alegeri la secție de vot din Chicago.

„Sunt stabilită în Elveția și sunt plecată din R. Moldova de patru ani. La alegerile din 2020 am fost și am votat la singura secție din Elveția, la misiunea diplomatică a R. Moldova din Geneva – pentru asta am parcurs 600 de km și am stat în rând timp de 3 ore. Nu a fost simplu, cu trei copii, dar ne bucurăm mult că am reușit să ne exercităm dreptul la vot. La alegerile din 11 iulie vom parcurge și mai mult, pentru că ne propunem să votăm acasă. Îmi doresc din toată inima să votez la Sadova, în satul meu de baștină. Îmi propun să-mi reușească acest lucru și îndemn și pe alții să o facă, pentru că miza cea mai mare e să curățim țara de corupți. Acest lucru e posibil doar prin a aduce în Parlament deputați onești și cinstiți. Îndemn pe toți să fim responsabili și să mergem la vot. Diaspora deja a înțeles ce are de făcut”.

Mariana Plămădeală, Marea Britanie: „Un vot poate face diferența” 

„Mă aflu la Birmingham, Marea Britanie, de șapte ani. Anterior, am stat în Franța, unde mi-am făcut studiile, iar de fiecare dată când erau alegeri, eu mergeam la vot. De ce vă încurajez să faceți și voi asta? În primul rând, pentru că este dreptul vostru fundamental și este momentul în care putem face o schimbare. Un vot poate face diferența, chiar dacă tu îți dai seama. Alegerile parlamentare sunt foarte importante pentru R. Moldova – Parlamentul face legi, aduce investiții, de aceea vă încurajez să ieșiți la vot. Data trecută, am fost președintă de secție aici, la Birmingham. Voi fi și acum președintă de secție și mă bucur să regăsesc aceeași echipă. Ieșiți la vot pentru că e dreptul vostru și pentru că voi puteți face schimbarea”.

Tatiana Frunze, Spania: „Parcurg 450 km până la cea mai apropiată secție”

„Mă aflu în Spania și merg la vot de fiecare dată când e nevoie, indiferent de cum mă simt, de cum e timpul afară, de faptul că în acea zi se întâmplă cel mai fericit eveniment din viața mea. Iar dacă la prezidențialele din 2020 am fost unul dintre puținii norocoși care au putut vota în orașul unde locuiesc, fără a sta la coadă și fără prea multe bătăi de cap, de această dată, norocul nu-mi prea surâde și sunt nevoită să parcurg 450 km până la cea mai apropiată secție de votare, care se află în Santander. Îmi voi lua și prietenii, vom conduce patru ore, dar ne vom exercita dreptul la vot, pentru că nouă ne place să ne fie respectate drepturile. Noi nu vom vota pentru a fi în trend, ci pentru că ne dorim o schimbare în actuala clasă politică. Mergi și tu la vot, să demonstrăm că vrem și putem să facem o schimbare”.

Alegeri la secția de vot din Chicago

Ruslan Eșanu, Germania: „Așteptăm de la aceste alegeri o nouă viziune pentru Moldova”

„Mă aflu în Germania de opt ani, activez în calitate de medic. Suntem aici cu familia din 2015. Mergem la toate scrutinele, la ultimele alegeri am fost la 350 km de casă, am stat cu toată familia în ploaie câteva ore. Pe 11 iulie, mergem neapărat la vot, cu siguranță vom lua încă prieteni cu noi, care locuiesc în preajmă. Mergem, de data aceasta la Leipzig, la aproximativ 50 km depărtare de casă și așteptăm de la aceste alegeri o nouă perspectivă și o nouă viziune pentru țara noastră”

Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă ONU, New York City

Cătălina Brunchi, SUA: „Moldova, diaspora te iubește” 

„Sunt în SUA de cinci ani. Pe data de 11 iulie, la fel ca și în noiembrie 2020, voi parcurge 1200 km dus-întors, până la Sacramento, ca să votez la alegerile parlamentare. Fac asta pentru că-mi iubesc țara, pentru că părinții, sora, verișorii, prietenii au rămas acasă și îmi pasă de viitorul țării. Sper că într-o zi lucrurile se vor schimba spre bine și o să mă întorc și eu acasă. Moldova, diaspora te iubește”.

Viorica Jabin, Franța: „Veniți la vot fiindcă numai așa veți fi auziți”

„Locuiesc în suburbia Parisului. Eu merg la vot și vă îndemn și pe voi. De ce o fac? Fiindcă îmi pasă, îmi pasă de țara mea, îmi pasă de toate persoanele rămase acolo și de aici. Mergând la vot, eu cred, eu cred că votul meu contează, eu cred că votul meu va schimba ceva pentru țara mea și va schimba spre bine. Aici, la Paris, este simplu să-mi exersez acest drept, fiindcă sunt mai multe secții. Veniți la vot, fiindcă asta contează, fiindcă este dreptul vostru și numai așa, prin vot, veți fi auziți. Iubesc țara mea, de aceea merg la vot”.

Cele mai mari cozi din diasporă de la Frankfurt

Fiecare al treilea tânăr intenționează anul acesta să plece peste hotare, tendință care rămâne neschimbată în ultimii ani, arată un sondaj CBS-AXA, realizat în iunie pentru IDIS „Viitorul”. La alegerile anticipate din 11 iulie este de așteptat ca moldovenii de peste hotare să aibă „cea mai puternică voce din istoria Republicii Moldova”, precizează Veaceslav Ioniță, expert în probleme economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDS) „Viitorul”.

„Cei din diasporă au o tendință de activism civic din ce în ce mai mare. Dacă în 2015, doar 6% din cei aflați peste hotare au mers la vot, în 2020 am avut aproape 32% dintre cetățenii noștri aflați peste hotare care și-a exprimat interesul de vot”. La rândul spu, Directorul Institutului de Politici Publice de la Chișinău, Arcadie Barbaroșie, susține că votul din diaspora a influeunțat puternic rezultatele alegerilor de duminică.

Maia Sandu consideră că energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova și pentru a o transforma într-o țară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se și revine. „Ca președinte, vreau să lucrez alături de un guvern integru și competent pentru a uni societatea și a pune interesul cetățenilor în centrul eforturilor de guvernare. Pentru că merită!”

Cel mai corupt Parlament din istoria Republicii Moldova, dizolvat în aprilie 2021 de către președinta pro-europeană Maia Sandu, este emanația sistemului electoral mixt, propus de ex-președintele pro-rus Igor Dodon și votat, în iulie 2017 de majoritatea parlamentară controlată de oligarhul acum fugar Vladimir Plahotniuc.

Comentează