O arhitectură de lemn inedită a unei biserici românești de aproape un milion USD „răsare” în New Jersey

1098
Biserica Maramureșeană de Lemn
Biserica Maramureșeană de Lemn

O antreprenoare de origine română, Juliana Pirtea, alături de alți membri din parohia „Izvorul Tamaduirii” din nordul New Jersey, au pus pe roate o construcție inedită a unui edificiu spiritual românesc. Proiectul Biserica de Lemn „Reîntreginerea Neamului” s-a înființat în Anul Centenarului, în memoria celor 100 de ani de la Marea Unire. 

Arhitectura de lemn în stil Maramureșean va fi sculptată manual de meseriași din România cu o turlă înaltă de 105 ft. Proiectul se estimează la 900 de mii de dolari. După colectarea fondurilor, românii-americani se vor bucura de o adevărată oază de spiritualitate românească și va aduna toată atenția și mândria românilor din diasporă.  

 Natalia Ghilașcu: Ați demarat de câțiva ani o arhitectură unică prin construcția unei biserici din lemn în stil Maramureșean în New Jersey. Cum s-a născut această idee și ce valoare are acest proiect pentru comunitatea de români din SUA?

Julana Pirtea: Românii din New Jersey au fost foarte entuziasmați să vină cu idea de a iniția acest proiect îndrăzneț și de suflet, de o amploare atât de măreață, care necesită multe resurse umane, putere emoțională, psihologică, dar cel mai mult o obligație financiară grandioasă. Ideea s-a născut în 2018 când am sărbătorit Anul Centenar, 100 de ani de la Unirea tuturor provinciilor românești și a creat un stat unit, modern.

Fundamentul Bisericii „Izvorul Tămăduirii”

Am ajuns la un proiect comemorativ, să construim o biserică autentică, sculptată în lemn, în stil Maramureșean în New Jersey. Această construcție va reprezenta simbolul reîntregirii neamului Românesc din 1918, iar această Biserică de Lemn va constitui simbolul etnicității noastre pe aceste meleaguri, cu speranța că va dăinui pentru sute de ani și o va moșteni următoarele generații, adică copiii noștrii născuți pe meleaguri americane. Într-un cuvânt, această Biserică de Lemn va reprezenta o bucățică de pământ din România pe meleagurile americane, un monument arhitectural tradițional și unic.

Majoritatea membrilor comunității noastre, suntem imigranți și deși suntem toți recunoscători pentru toate oportunitățile pe care le oferă SUA, ne lipsește ceva din esența etnicității noastre. Acea substanță și ingredient care este ca un lipici în identitatea noastră de a ne aduna împreună să petrecem sărbătorile religioase, să mâncăm bucatele noastre tradiționale, să ne îmbrăcăm în costume folclorice, să simțim împreună spiritualitatea și cultura românească. 

N.G: Cum au reacționat autoritățile locale și americanii din New Jersey față de această construcție? 

Inaugurarea Bisericii de Lemn, New Jersey

J.P: Pe parcursul anului 2018, când am fost în procesul de revizuire şi aprobare pentru aplicaţia şi pachetul de permise pentru construcţie,  autorităţile din Washington Township (unde se află oraşul Long Valley) au trimis un “public notice “ la toţi vecinii din împrejurimi, invitându-i la o audienţa cu autorităţile şi reprezentaţii proiectului, unde să îşi exprime părerile de aprobare sau dezaprobare a acestui proiect.

Am avut destui de mulţi vecini care s-au împotrivit cu înverşunare acestui proiect, dintr-o mulţime de motive. Persistența Consiliului Administrativ şi a unui alt grup de oameni voluntari care şi-au oferit serviciile lor pro bono, împreună cu persoana principală şi “inima” acestui proiect, preotul paroh Ionuţ Voicu, au reuşit să răspundă şi să adreseze orice piedică pusă.  

În final, după un an întreg de birocrație majoră, noi ne-am simţit destul de neîmpăcaţi şi nesatisfăcuţi cum s-a desfăşurat tot procesul, cât a durat, toate piedicile puse, toate regulile restrictive din partea autorităţilor. Primul obstacol la care a trebuit să facem o excepţie şi a trebuit să obţinem o “variantă” în construcţie a fost înălţimea Turlei care este de 105 FT, foarte lungă pentru această zonă rezidențială unde este situată biserica.

Fundamentul Bisericii Maramureșene din New Jersey

În final, când împreună am învins toate obstacolele puse în calea noastră, am fost plăcut impresionaţi să auzim de la autorităţile locale că şi ei sunt de fapt şi de drept foarte fericiţi de un monument şi construcţie cu arhitectura unică în oraşul lor, ceea ce va aduce oraşului o vizibilitate mult mai mare, beneficiind de atenţia presei,  şi în viitor de multe excursii turistice, etc.

N.G: Cine vă susține cel mai mult în realizarea cu succes a acestei idei și de ce investiție este nevoie pentru a putea ajunge la inaugurarea acestui edificiu? 

J.P: Acest proiect are un grup de oameni foarte dedicați care dedică timp și contribuie financiar, donând $5, $20, $100, $1000 sau $20,000, alții prin timpul oferit benevol. Am avut contractori, ingineri de structură, arhitecți, electricieni, instalator sanitar, avocați, web designer, şi câţi alţii care au contribuit enorm. Bineînţeles, tot efortul este depus împreună cu membrii comunităţii şi ai parohiei care ajută consistent, Avem şi un grup de Marketing şi FundRaising (din care fac şi eu parte) care a susţinut integral acest proiect cu donaţii majore financiare.

Este minunat să fiu parte din acest grup de oameni intelectuali, cu inimă şi suflet mare, care îşi dau toată silinţa, îşi sacrifică timpul personal şi de familie ca acest proiect să se împlinească cât mai repede. Printre noi sunt doctori de familie, cardiologi, chimiști, cercetători (PhD), profesori şi alţii. Am lăsat o carieră de success în IT Consulting de 26 de ani ca să-mi realizez visul de a fi business owner în Real Estate. Sunt o mamă a 3 copii (am Tripleţi care au 14 ani) pe care i-am crescut singură și trebuie să muncesc mult ca să mențin afacerea, însă am dedicat mereu timp acestui proiect măreț. 

Juliana Pirtea, antreprenoare Real Estate

Vorbind de câţi bani avem nevoie – de MULŢI!!! Până acum s-au cheltuit peste $450,000 şi sigur că mai avem nevoie încă pe atât de mult. Am estimat că ne va costa $650,000-700,000 dar dat fiind  circumstanţele actuale şi cât de afectate sunt preţurile la materialele de construcție, s-ar putea să coste construcţia în jur de $850,000-900,000.    

N.G: În ce stadiu sunt lucrările la acest moment? 

J.P: La momentul actual s-a turnat fundația, s-a completat subsolul bisericii, s-au ridicat pereții, s-a pus plafonul /tavanul și podeaua bisericii și s-a început sculptura manuală a lemnului. Deși unică, va arăta ca o oglindă a Mănăstirii Bârsana în Maramureş.

N.G: Ce acțiuni și evenimente planificați să desfășurați pe viitor la acest Centru Cultural Românesc și cine v-a vizitat până acum?

J.P: După ce noua construcție se va finaliza, locașul existent se va transforma într-un Centru Cultural Românesc pe care l-am numit DOR, unde sperăm să oferim o platformă spirituală și etnică, ce va personifica sufletul românesc ancestral. Aici, românii de pe continentul american vor avea discuții pe teme libere de literatură, muzică, film, educație și religie și își vor regăsi specificul și identitatea reflectate în cultură, credință, istorie, folclor și tradiții.

Părintele Ionuț Voicu

Dorim să avem o expoziție de costume populare din toate zonele țării – un mic Muzeu al Satului în NJ, și  cel mai important, noi am dori să oferim servicii de integrare în aceasta societate. Cum am menționat anterior, avem doctori, avocați, profesori care pot ajuta un emigrant nou venit cu un ghid rapid de integrare și orientare socială pe aceste meleaguri. 

Ne-am bucurat de prezența fostului Consul General al României la NY, Cătălin Radu Dancu și al vice-Consulului Radu Ancuta, ca de altfel și IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea, care a dus mesajul nostru și la alte parohii din America. Cu excepția anului 2020 împovărat de pandemie, grupul nostru de voluntari a oferit comunității evenimente plăcute. În același timp a fost și o ocazie de a colecta fonduri pentru proiect. 

Întotdeauna Sărbătorim Ziua României pe 1 Decembrie, l-am sărbătorit pe Mihai Eminescu cu o mică scenetă “Scrisoare a III-a”, interpretată de membri din comunitatea noastră, am avut un oaspete onorific, profesor la Columbia University, Mona Momescu. Am avut o expoziție de artă susținută de una dintre fondatoarele acestui proiect, unde toate fondurile strânse din vânzările de tablouri s-au donat pentru proiect.  În fiecare an avem un Bal de Primavară și un Bal de Toamnă, unde degustăm tradiționalul must de vin, pastramă de porc și mici la gratar, cu muzică și dans, picnicuri pe vară și multe alte evenimente.    

N.G: De unde aveți acest entuziasm și pasiune pentru a promova valorile culturale românești în SUA? 

Clădire în construcție

J.P: Ha, (zâmbet) da, într-adevăr şi eu mă întreb de unde putem găsi atâta energie să le facem pe toate, dar cumva, toţi găsim câte puţin timp de a participa. Ce ne conduce, este bineînţeles idea că am născut copii pe acest pământ american, cărora dorim să le transmitem valorile culturale şi spirituale româneşti. Prin acest Centru Cultural Românesc, pe care intenţionăm să-l ridicăm, se va păstra viu spiritul românesc pe continentul american şi va dăinui legătura între generaţii.

N.G: Cum ar putea alți Români să vă susțină în proiectul dvs? 

J.P: La momentul actual, avem două nevoi immediate:

1. Încurajăm pe toata lumea să spună la toți prietenii ce se întâmplă în New Jersey, dorim ca să se răspândească veștile în toata America și Canada că acest proiect măreț este în derulare. Speranța noastră este că va atrage și alți români din diasporă iubitori de istorie, cultură, care apreciază tradițiile noastre de “acasă”. Ne puteți urmări pe pagina noastră www.woodenchurchnj.com   

2. Apel pentru ajutor financiar: cine dorește să fie parte din această bucațică de istorie, rugăm să donați pe facebook.com/thelifegivingfountain unde se poate dona free of charge, sau să trimită un check pe adresa bisericii The Life Giving Fountain, 132 Califon Rd, Long Valley, NJ 07853. Și pentru că suntem organizație non-profit (503c corporation) toate donațiile vor fi tax deductible.  

Comentează