Bursa de la New York atinge noi recorduri după inaugurarea lui Biden

317
Source: Stock.Adobe.com
Source: Stock.Adobe.com

Wall Street a atins noi maxime miercuri la închidere, după o sesiune marcată de începutul oficial al mandatului lui Joe Biden în calitate de președinte al Statelor Unite, potrivit AFP. Dow Jones a crescut cu 0,83%.

Odată cu noua administrație americană, piața anticipează un plan ambițios de stimulare fiscală, așa cum a fost angajat de noul președinte democrat, care dorește să elibereze urgent încă 1,9 trilioane de dolari pentru a face față impactului pandemiei. Aceste măsuri, care ar trebui să stimuleze consumul și investițiile, sunt privite favorabil de cercurile financiare.

Joe Biden și Kamala Harris au depus miercuri jurământul pentru funcția de președinte, respectiv vicepreședinte SUA. Astfel, Joe Biden a devenit al 46-lea președinte american, iar Kamala Harris a devenit prima femeie vicepreședinte. Democratul în vârstă de 78 de ani a făcut apel, în primul său discurs după învestire, la „unitate” într-o țară străbătută de crize profunde la sfârșitul mandatului lui Donald Trump. La depunerea jurământului au fost prezenți foștii președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton, în timp ce Donald Trump a fost marele absent.

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a felicitat miercuri pe președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris. ”Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltăm și să aprofundăm parteneriatul strategic în beneficiul popoarelor noastre și să lucrăm în adevăratul spirit al valorilor transatlantice”.
Președintele american Donald Trump, care își încheie mandatul miercuri, 20 ianuarie, a părăsit Casa Albă, plecând spre Florida cu avionul prezidențial Air Force One, fără să aștepte inaugurarea președintelui nou, Joe Biden. Vorbind unui cerc apropiat de suporteri și membri ai familiei la trapa avionului la o bază din apropierea Washington-ului, Trump a spus că va „reveni sub o formă” și că va „lupta mereu” pentru ei. Trump este primul președinte american din ultimii peste 150 de ani care va lipsi de la inaugurarea succesorului său.

Joe Biden a depus jurământul și este cel de-al 46-lea președinte al SUA.

„Putem să ne unim forțele, să oprim strigătele și să reducem temperatura. Întrucât, fără unitate nu există pace, ci doar amărăciune și furie. Niciun progres, doar indignare istovitoare. Nicio națiune, doar o stare de haos. Acesta este momentul nostru istoric de criză și provocări, iar unitatea este drumul înainte. Trebuie să abordăm acest moment ca Statele Unite ale Americii. Dacă facem acest lucru, vă garantez că nu vom eşua. Nu am eșuat niciodată în America atunci când am acționat împreună.

Acum, în acest moment, în acest loc, să începem din nou, cu toții. Să începem să ne ascultăm din nou unii pe alții, să ne auzim unii pe alții, să ne vedem unii pe alţii, să avem respect unii faţă de ceilalţi. Politica nu trebuie să fie un foc violent care distruge totul în calea sa. Niciun dezacord nu trebuie să fie o cauză de război total. Și trebuie să respingem o cultură în care datele sunt manipulate și chiar inventate.

Dragi americani, trebuie să avem o atitudine diferită. America trebuie să fie mai bună. Și cred că America este mult mai bună decât situaţii de acest tip. Priviţi în jurul vostru: Suntem în umbra cupolei Capitoliului, așa cum a fost menționat mai devreme, finalizat în timpul Războiului Civil, când însăşi ideea de uniune era în balanță. Şi totuşi am rezistat. Am prevalat.

De aici, putem vedea Marele monument unde dr. King a evocat visul său. Ne aflăm în locul în care acum 108 ani, la o altă ceremonie de învestitură, mii de protestatari au încercat să blocheze femeile curajoase să organizeze un marş pentru dreptul la vot. Astăzi, marcăm instalarea primei femei din istorie aleasă într-o funcţie de rang naţional, vicepreședintele Kamala Harris. Să nu îmi spuneţi că lucrurile nu se pot schimba.

Ne aflăm lângă Potomac, vizavi de Cimitirul Arlington, unde eroi care au dat ultima măsură deplină a devotamentului se odihnesc în pacea eternă. Suntem la doar câteva zile de când o mulțime violentă a crezut că poate recurge la violență pentru a reduce la tăcere voința poporului, a crezut că poate opri funcţionarea democrației noastre, că ne pot alunga din acest loc sacru. Nu s-a intamplat. Nu se va întampla niciodată. Nu astăzi, nu mâine, niciodată!

Pentru toți cei care ne-au susținut campania, sunt umilit de încrederea pe care ne-aţi acordat-o. Tuturor celor care nu ne-au sprijinit, permiteți-mi să spun acest lucru: Ascultați-mă în timp ce mergem înainte. Ţineţi cont de mine și de inima mea. Dacă totuși nu sunteţi de acord cu noi, așa să fie. Aceasta este democrația. Asta e America. Dreptul de a contesta lucruri în mod pașnic, în cadrul republicii noastre, probabil că este cea mai mare forţă a naţiunii. Totuși, ascultaţi clar, dezacordurile nu trebuie să conducă la dezbinare.

Și asum acest angajament: voi fi un președinte pentru toți americanii. Şi vă promit că voi lupta la fel de mult pentru cei care nu m-au susținut ca pentru cei care m-au susţinut.

În urmă cu multe secole, Sfântul Augustin, un sfânt al Bisericii mele, a scris că un popor este o mulţime definită de obiectivele comune ale iubirii lor. Definit de obiectivele comune ale iubirii lor. Care sunt obiectivele obișnuite pe care le iubim noi, americanii? Asta ne definește ca americani? Cred că știu. Oportunitate, securitate, libertate, demnitate, respect, onoare. Și, da, adevărul.

Ultimele săptămâni și luni ne-au dat o lecție dureroasă. Există adevăr și există minciuni. Minciuni spuse pentru putere și profit. Și fiecare dintre noi avem datoria și responsabilitatea, ca cetățeni, ca americani și mai ales ca lideri, lideri care s-au angajat să onoreze Constituția noastră și să protejeze națiunea, de a apăra adevărul și a învinge minciunile.

Înţeleg că mulți dintre americani privesc viitorul cu temere şi emoţie. Înțeleg că sunt îngrijoraţi de locurile de muncă. Le înţeleg preocupările privind locurile de muncă. Înţeleg că, la fel ca tatăl meu, stau în pat noaptea privind spre tavan şi întrebându-se dacă pot să îşi păstreze asigurările medicale? Oare pot plăti rata creditului ipotecar? Se gândesc la familii, la ce urmează. Vă promit, înţeleg aceste lucruri. Dar răspunsul nu este să ne orientăm spre interior, să ne retragem în facţiuni aflate în competiție, neavând încredere în cei care nu seamănă cu noi, sau care nu aceleaşi convingeri religioase, sau care nu primesc știrile lor din aceleași surse cu noi.

Trebuie să punem capăt războiului noncivil dintre roşu şi albastru, dintre rural versus urban, dintre conservator versus liberal. Putem face acest lucru dacă ne deschidem sufletele în loc să ne împietrim inimile. Dacă arătăm puțină toleranță și modestie și dacă suntem dispuși să ne punem în locul celuilalt, așa cum ar spune mama mea, doar un moment. În viaţă se întâmplă acest lucru: nu ştim ce ne aduce soarta. În unele zile avem nevoie noi de ajutor, în altele trebuie să oferim ajutor.

Așa trebuie să fie. Asta facem unii pentru ceilalţi. Și, dacă suntem în acest fel, ţara noastră va fi mai puternică, mai prosperă, mai pregătită pentru viitor și putem să avem în continuare dezacorduri. Dragi americani, în activităţile viitoare, vom avea nevoie unii de ceilalţi. Avem nevoie de toată forţa noastră pentru a trece de această iarnă întunecată. Intrăm în ceea ce poate fi cea mai dură și mai mortală perioadă a virusului. Trebuie să lăsăm la o parte politica și să înfruntăm, în sfârşit, această pandemie ca o singură națiune. O singură naţiune.

Și vă promit acest lucru, așa cum spune Biblia, putem suporta o noapte, dar bucuria vine dimineața. Vom trece prin asta împreună! Împreună!

Oameni buni, toți colegii mei cu care am lucrat în Cameră și Senat, cu toții înțelegem că lumea ne privește, ne urmărește pe toți astăzi. Iată mesajul meu către cei de dincolo de granițele noastre: America a fost testată și am ieșit mai puternici din asta. Vom remedia alianțele și vom asuma din nou angajamente în lume. Nu pentru a face față provocărilor de ieri, ci provocărilor de astăzi și de mâine. Și vom conduce nu doar prin exemplul puterii noastre, ci prin puterea exemplului nostru.

Vom fi un partener puternic și de încredere pentru pace, progres și securitate. Ştiți cu toții că am trecut prin atât de multe în această națiune. Și, prima mea acţiune ca președinte, aș vrea să vă rog să vă alăturați într-un moment de rugăciune în tăcere, să ne amintim de toți cei pe care i-am pierdut în ultimul an din cauza pandemiei, cei 400.000 de americani, mame, tati, soți, soții, fii, fiice, prieteni, vecini și colegi.

Îi vom onora devenind poporul și națiunea despre care știm că putem și ar trebui să fim. Așadar, vă rog, să spunem o rugăciune în tăcere pentru toţi cei pierduţi, pentru cei rămaşi în urmă și pentru țara noastră.

Oameni buni, acesta este un moment de testare. Ne confruntăm cu un atac asupra democrației noastre și asupra adevărului. Un virus furios. Inegalităţi din ce în ce mai mari. Problemele rasismului sistemic. Criza climatică. Rolul Americii în lume. Oricare dintre acestea ar fi suficiente pentru a ne provoca în moduri profunde, dar adevărul este că ne confruntăm cu toate în acelaşi timp, prezentând acestei națiuni una dintre cele mai grave responsabilități pe care le-am avut. Acum vom fi testați. Ne vom mobiliza, toți? Este vremea să fim îndrăzneţi, pentru că sunt atât de multe de făcut.

Și acest lucru este sigur: vă garantez că vom fi judecați, voi și eu, în funcţie de modul în care

rezolvăm aceste crize în cascadă din epoca noastră. Întrebarea este dacă ne vom ridica la nivelul provocărilor, dacă vom controla acest moment rar și dificil? Ne vom îndeplini obligația de a transmite o lume nouă, mai bună copiilor noștri? Cred că trebuie. Sunt sigur că şi voi. Cred că vom reuşi. Și atunci când vom reuşi, vom scrie următorul capitol măreţ al istoriei Statelor Unite ale Americii, povestea americană. O poveste care ar putea suna ca un cântec care înseamnă mult pentru mine. Se numește imnul american. Și există un vers care iese în evidenţă, cel puțin pentru mine, și sună așa: „Munca și rugăciunile secolului ne-au adus până în ziua de azi, care va fi moștenirea noastră, ce vor spune copiii noștri? Să ştiu în inima mea când îmi trec zilele. America, America, ți-am dat tot ce am avut mai bun”.

Să adăugăm propria noastră lucrare și rugăciunile la povestea în desfăşurare a marii noastre națiuni. Dacă facem acest lucru, atunci când zilele noastre vor trece, ce vor spune despre noi copiii noștri şi copiii copiilor noştri: „Au dat tot ce au avut mai bun; și-au făcut datoria; au vindecat un pământ dezbinat”.

Dragi americani, închei de unde am început, cu jurământul sacru înaintea lui Dumnezeu și a tuturor: vă dau cuvântul meu, voi fi întotdeauna alături de voi. Voi apăra Constituția. Voi apăra democrația noastră. Voi apăra America. Vă voi oferi toate tuturor, voi menţine tot ce fac pentru voi, nu mă voi gândi la putere, ci la posibilități. Nu la interesul personal, ci la binele public. Și, împreună, vom scrie o poveste americană a speranței, nu a temerii, a unităţii, nu a diviziunilor. A luminii, nu a întunericului. O poveste a decenţei și demnităţii. A iubirii și vindecării. A măreției și bunătăţii.

Fie ca aceasta să fie povestea care ne îndrumă. Povestea care ne inspiră și povestea care spune veacurilor care vin că am răspuns chemării istoriei. Am înţeles momentul. Democraţia și speranța, adevărul și dreptatea nu au murit sub ochii noştri, ci au prosperat. Că America și-a asigurat libertatea acasă și a fost încă o dată un far pentru lume. Este ceea ce le datorăm înaintașilor noștri, unii altora și generațiilor care urmează.

Deci, cu scop și determinare, ne îndreptăm către acele sarcini ale timpului nostru, susținuţi de credință, conduşi de convingeri și devotaţi unii altora și țării pe care o iubim din toata inima noastră. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze America și Dumnezeu să ne protejeze trupele! Mulțumesc, America!”

Comentează