Designul interior și estetica casei reflectă mereu starea interioară pe care o trăiești

327
Design de Doina Saharnean
Design de Doina Saharneanu

Pasiunea pentru artă și desen și profilul real de la școală au pus bazele viitoarei profesii. A aplicat cu un portofoliu bogat la un job din Chicago, iar de 3 ani lucrează în calitate de project manager în compania Change Design Group. Indiferent de dimensiuni sau formă, Doina știe cum să amenajeze o bucătărie modernă, crează o armonie între decor și practicabilitatea încăperii. Să-i cunoaștem povestea dar și noile tendințele în materie de mobilă de bucătarie pentru că bucătăria este întotdeauna un punct central al interiorului. 

Doina Calcea: Bună, Doina. Vrem să te cunoaștem mai bine, unde te-ai nascut, cum a fost copilăria ta? 

Doina Saharneanu: M-am născut în Chișinău în aprilie 1989. Copilăria mea a fost una fericită, cu părinți iubitori și cu sora mai mare Ana, mă jucam dar mă și certam câteodată. Ea a fost mereu cea mai bună prietenă. 12 ani de școală i-am făcut la Liceul “Prometeu” din capitală. A fost o perioadă tare frumoasă și deși ne-am împrăștiat peste tot în lume, cele mai frumoase și durabile prietenii sunt din timpul școlii. Studiile liceale și mai ales de la profilul real au constituit o bază solidă care m-a ajutat mult  și la universitate. 

D.C: De ce ai urmat studiile la urbanism și arhitectura la UTM? Cum au fost anii de studenție? 

D.S: La absolvirea liceului am hotărât să aplic la UTM Facultatea de Arhitectura și Urbanism, specialitatea Design Interior. Îmi doream o profesie legată de artă dar și care să implice abilități de inginerie și gândire matematică, iar designul de interior le combină perfect. Din totdeauna mi-a plăcut să amenajez spații și să gândesc la soluții estetice și funcționale pentru un anumit interior. 

D.C: Cum ți-ai început cariera de designer, care a fost primul job sau proiect la care ai lucrat?

D.S: Cariera de designer am început-o în cadrul unei companii care se ocupă de fabricarea de mobilier pentru domeniul Horeca; în scurt timp m-am angajat la o altă companie, fabrică de mobilier, unde am înțeles că îmi place mult domeniul rezidențial, mai ales amenajarea bucătăriilor. Ulterior am vrut să încerc un domeniu mai vast, de design interior și am activat ca designer de interior în cadrul companiei “Redeco”.

D.C: Ce te-a atras la această meserie? 

D.S: Meseria de designer m-a atras prin faptul că include multe ramuri și nu va fi niciodată plictisitoare, poți alege să fii designer de interior, de mobilier, de decor. E o meserie ce implică și o colaborare directă cu clienții și șansa de a crea o viață mai plăcută pentru aceștia. 

D.C: Cum ai ajuns să lucrezi într-o companie de design în Chicago? 

Doina Saharneanu, designer, Chicago

D.S: Am văzut anunțul că se caută project manager pentru o companie de design rezidențial pe un site de joburi și am aplicat. Aveam un portofoliu destul de bogat și am putut să le arăt practic din aptitudinile mele. Le-a plăcut ce au văzut și m-au chemat să lucrez pentru ei. 

D.C: Care sunt avantajele de a angaja un designer de mobilă versus a procura mobilă de la magazinele specializate? 

D.S: Avantajul ar fi că din start lucrezi cu un specialist care îți va recomanda un stil care ți se potrivește, care va ști cele mai noi tendințe în materie de design, de tehnică. Noi facem asta zi-de-zi și știm să îndrumăm clienții astfel încât bucătăria lor să devină așa cum și-o doresc, să aleagă materiale și finisaje care să se potrivească cu arhitectura casei, fără surprize de proiectare greșită la final. Magazinele specializate vând cabinete doar de anumite dimensiuni, fără opțiunea de a le modifica pentru ca tehnica să se încadreze perfect și atunci e foarte dificil să obții un produs cu adevărat profesionist și estetic. 

D.C: Bucătărie închisă sau bucătărie comună cu livingul, ce aleg cel mai des clienții? 

D.S: Cel mai des se modifică spațiile pentru a avea o bucătărie de tip deschis, unde toată familia și oaspeții să poată interacționa în timpul preparării mâncării. 

D.C: Cât timp poate dura un proiect de design personalizat pentru mobila de bucătărie? 

D.S: Proiectul în sine se face în etape; după ce a fost consolidată partea de proiectare, urmează alegerea finisajelor și a materialului pentru blatul de lucru, a mânerelor de mobilier, a corpurilor de iluminat. Aceasta poate dura pana la 3 luni, apoi alte 3 luni va dura fabricarea mobilierului. 

D.C: Care este proiectul tău de suflet? 

D.S: Proiectul de suflet din Moldova a fost cel al magazinului de haine Le Plus Homme de pe bulevardul Decebal. La acest proiect am lucrat la toate etapele, de la proiectarea spațiului, proiectarea mobilierului la alegerea finisajelor și a corpurilor de iluminat. În Chicago a fost cel dintr-o casa din Wilmette, de pe malul lacului Michigan. Este o casă impresionantă ca mărime și arhitectură, un monument de artă din această zonă. Bucătăria ca spațiu deschis are vederea spre apa azurie a lacului. 

D.C: Care îți sunt sursele de inspirație? 

D.S: Inspirația devine casa și spațiul propriu zis. Îmi place să urmăresc tendințele din domeniu, dar designul să fie unul care să nu se demodeze, să fie timeless. 

D.C: Cum a fost afectată piața design-ului în perioada pandemiei? 

D.S: Pot să vorbesc doar despre compania noastră care nu a fost afectată în această perioadă. Sper să fie așa și în continuare. 

D.C: Care sunt noile tendințe în materie de mobilă de bucătărie? 

D.S: Tendința actuală este folosirea metalului, combinații de metal cu textură sau lustruit, atât pentru hote, cât și pentru blaturi de lucru sau uși de mobilier. Albul continuă să fie culoarea preferată de majoritatea populației pentru bucătărie și se combină adesea având insula cu finisaj din lemn. Se practică placarea peretelui din spatele hotei sau în totalitate cu plăci de piatră sau porțelan ce imită piatra naturală. Se tinde mereu să se țină cont de stilul arhitectural al casei pentru a crea un spațiu armonios și estetic.

Comentează