Doar 2000 de cetețeni moldoveni din SUA s-au înregistrat prealabil la alegerile prezidențiale

224

34 723 de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Cei mai mulți parvin din Italia, toate solicitările fiind depuse online, informează Comisia Electorală Centrală.

După numărul de înregistrări, Italia este urmată de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu 4 675 de înregistrări. Din Federația Rusă sunt 4 663 de înregistrări, dintre care 2 377 au fost depuse în scris. Acesta este cel mai mare număr de cereri în scris parvenit de peste hotare, relatează UNIMEDIA. 

Din România au fost înaintate 3 599 de cereri, din Germania – 2 980. De asemenea, au fost depuse cereri din: Franța – 2 494, Statele Unite ale Americii – 1 968, Irlanda – 1 764, Canada – 1 182 de cereri.

Alegătorii moldoveni se pot înregistra prealabil până la data de 16 septembrie, cu 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Alegătorii sunt invitați să completeze formularul de înregistrare online, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md sau pagina web oficială a Comisiei – www.cec.md. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova urmează să aibă loc la data de 1 noiembrie 2020. Este al doilea scrutin când Președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de către cetățeni.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale, iar în cazul în care niciunul dintre candidați nu obține mai mult de 50% din voturi se organizează un al doilea tur.

Potrivit mai multor sondaje de opinii, 27,5% cele mai multe șanse le-ar avea actualul președinte, Igor Dodon, care acumuleaza 27.5% din voturi, urmat de Maia Sandu cu 18.1%, apoi Renato Usatâi cu 9.7%.

Comentează