Lumea miscroscopică, văzută de Costel Atanasiu

406
Țânțar privit în microscop
Partea dorsală a unei tenii

Vă invit în lumea mea, o lume fascinantă pe care noi, biologii, o descoperim și redescoperim în fiecare zi. Microscopul ne dă posibilitatea de a accesa frumuseți naturale nebănuite.

Veți vedea diferite tipuri de celule umane, de șoarece sau de plante, granule de polen, ochi de insecte și chiar cristale de vitamine sau fulgi de zăpadă. Fotografiile fac parte din competiția anuală organizată de Nikon, denumită “Nikon Small World”. În mod garantat fotografiile vor stârni invidia multor fotografi profesioniști.

La nivel microscopic, majoritatea celulelor și microorganismelor nu au nici culoare și nici contrast, făcând fotografiile foarte greu de realizat, dacă nu chiar imposibil. Din acest motiv se folosesc diferiți coloranți precum albastru de metilen, verde malachit sau fucsină. Acești coloranți pot avea o afinitate mai mare sau mai mică pentru diferite componente celulare, scoțându-le astfel în evidență.

 

Lacrimă umană

Majoritatea fotografiilor de aici sunt insa obținute cu o altă technica care constă în folosirea unor anticorpi specifici unei anumite componente celulare. De acești anticorpi sunt atașați diferiți fluorofori, substanțe care devin fluorescente (emit lumina de o anumită culoare) în momentul în care sunt excitate cu lumina de o o anumită lungime de undă. În concluzie, culorile pe care le vedeți mai jos nu sunt reale, dar forma și modul de organizare a componentelor celulare este cât se poate de reală.

Polen de crin
Faveola (partea centrală a retinei) de șoarece

Costel Atanasiu, virusolog, Pennsylvania

Comentează