Art by TEO: “România Mea”, pe haine și tablouri

361
Art be TEO

Teodora Strynatka, sau Teo, cum îi mai zic prietenii, este o pictoriță iscusită și pe deplin îndrăgostită de arta tradițională. Majoritatea maiourilor pe care le poartă se evidențiază prin țesături pline de culoare și originalitate. Originară din Bacău, a început a picta de la o vârstă foarte fragedă. La varsta de 7 ani a urmat cursurile de pictură de la Centrul Elevilor din Bacău iar peste doi ani a fost fericită să învețe la Liceul de Artă “George Apostu”. Tot ceea ce crează este încărcat de multă pasiune, iubire pentru frumusețile țării și datinilor românești.

După terminarea liceului am studiat Biologia la Universitatea de Stat din Bacău și după obținerea licenței am plecat în Atlanta, Statele Unite ale Americii unde am locuit timp de 4 ani. Acum locuiesc între Canada și Statele Unite, dar revin în fiecare an cu drag în țara mea natală, România.

Mulți ani nu am pictat. În 2007, la insistențele soțului meu, am reluat activitățile artistice. Stilul meu s-a schimbat de-a lungul anilor, însă la un moment dat, am început să fiu foarte pasionată de Istoria Medievală, în special a Angliei, și în același timp, de rădăcinile mele românești, de tradițiile românești, de portul românesc și de trecutul României…într-un cuvânt de viața la țară.

Art by TEO

Prima mea cusătură a fost pe o pânză de tablou, o broderie de mărime mică. De multă vreme eram fascinată de cusătura manuală, de simțul tactil și mi-am spus că ar trebui să încerc să creez și eu astfel de lucruri. Discutand acest aspect cu mama mea, a început să râdă și să îmi spună că nu am cusut nici măcar un nasture la viața mea. Mi-am dorit să-i demonstrez că pot să încep lucruri noi și așa am reușit, nu a ieșit perfect, dar a ieșit, o emblemă, Trandafirul Familiei Tudor a Angliei. Apoi am realizat și alte cusături de dimensiuni mici, stema Moldovei și câteva alte embleme englezești. 

După o călătorie în Islanda, aducând lâna islandeză după mine în Canada, mi-a venit ideea să cos un mic covoraș pe pânză de sac cu lână Islandeză, o cusătura în cruce. În 2017 am dezvoltat cu ajutorul unui ONG din Canada un program în care aducem voluntari din America de Nord să lucreze cu tineri și copii orfani din Baia Mare, România, fapt pentru care am cusut semne de carte cu motive tradiționale românești pe care le-am dăruit celor care au avut bunătatea să zboare mii de km ca să petreacă puțin timp cu tinerii din Baia Mare.

Începutul anului 2020 a adus o schimbare în viața mea, faptul că a trebuit să mă mut din nou în Statele Unite. Mi-am spus că am să profit de acest nou început ca să mă dedic full time artei mele. De mulți ani picturile mele realizate cu ulei pe pânză sunt axate pe peisajele românești, pe viața simplă din România, pe tradițiile și viața la țară din România. Mi-am spus de ce să nu combin aceste două aspecte pe care le iubesc, cusătura și pictura. 

Art be TEO

Așa am lucrat timp de două luni la o pânză de 1 metru pătrat, pe care am numit-o “România Mea”. Aici recreez frumusețea țării noastre și frumusețea românilor, atât sub cusătura tradițional românească, mozaic pictat în acril, cât și peisaje pictate în ulei. 

Totuși, ideea de a coase direct pe tricou și a crea tradiționalismul iei pe mediul modern al tricoului nu îmi ieșea din minte. Fiind autodidact în cusătura românească în cruce, a trebuit să descopăr singură secretele acestei activități. Am analizat situația, m-am gândit cum aș putea reuși. Am căutat online, însă nu am găsit niciun manual de acest gen pe piața de cusut manual, dar am găsit soluții și m-am apucat de treabă. Am creat o colecție pe care am numit-o tot “România Mea”.  

Folosesc modele tradițional românești trimise de prieteni și familie, găsite online sau printate, fac combinații de modele și, câteodată, la cererea doritorilor, creez și design-uri separate de tradiționalismul românesc.  Tricourile le fac la comandă, pentru că îmi place să ascult clientul și să-i fac ceva unicat. Nu fac modele în serie, nu fac modele identice, fiecare tricou este semnat de către mine, are un număr și un logo.  Am avut un client care a dorit o cabană, i-am spus că nu-i cos o cabană ( nici nu doresc să trec în cusătura de goblen) însă i-am pictat pe un hanorac o cabană și i-am adaugat o cusătură românească.

Când am nevoie de puțin respiro, creez tablouri, fac numai peisaje în general, combinație de cusătură și pictat în ulei sau mozaic și pictat în ulei (cusătura și mozaicul fiind de regulă sub formă de ramă). Vreau să reamintesc românilor despre frumusețea țării, istoriei și tradițiilor lor, dar vreau să redau și să invit străinii să vadă aceste frumuseți atat prin creațiile mele, cât și călătorind în minunata noastră țară. Accesați pagina de Facebook Art by Teo sau scrieți la adresa [email protected]

Comentează