Diaspora americană despre protestele violente din SUA

487
Protestele din SUA s-au extins în peste 140 de oraşe. Diaspora stabilită în America este îngrijorată de amploarea manifestaţiilor, transmite TVR Moldova. 

Valul furiei publice împotriva rasismului, a brutalităţii Poliţiei şi a inegalităţilor sociale din Statele Unite nu s-a domolit. Protestele s-au extins în peste 140 de oraşe, iar mii de basarabeni stabiliţi peste ocean sunt îngrijoraţi de amploarea manifestaţiilor dar mai ales de cruzimea cu care protestează unii oamenii.

Ion Raţă este unul dintre basarabenii stabiliţi în SUA şi priveşte cu îngrijorare tot ce se întâmplă în aceste zile în oraşele americane. Este şofer pe camion şi fiind mereu pe drum, este martorul evenimentelor violente. Protestele îi par exagerate şi Ion Raţă crede că unii oamenii au uitat pentru ce au ieşit la proteste.

ION RAŢĂ, basarabean stabilit în SUA: „Cred că deja ei au uitat de domul Floyd cred că asta mai mult un foc. COVID-ul a  lăsat în America fără serviciu mii  de oameni, asta în primul rând dar eu cred că oamenii care protestează ei nici nu prea au lucrat la viaţa lor. Am văzut că alţii ies cu HD cu 10 perechi de adidaşi deja e exagerat”.

Ion Raţă spune că sunt foarte mulţi dintre cei care protestează agresiv sau comit acte de vandalism. În timp ce unii americani se tem şi să meargă la cumpărături.

ION RAŢĂ, basarabean stabilit în SUA: „Chiar astăzi mi-a venit un sms pe telefon de la maneger să evit două autostrăzi că protestatari azi pe la orele 4 vreau să blocheze aceste autostrăzi. Ei sunt foarte violenţi sunt foarte agresivi ei dacă sar la bătaie la poliţie ieri am văzut că au ucis doi poliţişti clar că oamenii trebuie să ia măsuri de siguranţă”.

Multe oraşe au impus restricţii de circulaţie iar şoferii de camioanele sunt nevoite să ocolească. Multe maşini pline cu marfă au fost vandalizate de aşa-zişii protestatari.

ION RAŢĂ, basarabean stabilit în SUA: „Noi trackiştii încercăm să ne parcăm doar la track stopuri în altă parte nu, nu pe marginea drumului nu prin păduri pentru siguranţa noastră am văzut că foarte multe trackuri au fost vandalizate au oprit trailerul au furat ce au avut de furat carne. Eu transport maşini,  mie tot mii frică într-o oarecare măsură să nu îmi fure maşinile de pe treiler sau asta e nu te pui cu mintea lor”.

Ion spune că valul de proteste cuprinde, rând pe rând, tot mai multe  oraşe americane. Se potolesc violenţele într-un loc, dar apare în altul.

ION RAŢĂ: „Am înţeles că acolo de unde s-a început din Minneapolis Minnesota s-au mai liniştit spiritele dar deja au început în Colorado, Denver în Atlanta, Georgia în New York  în alte oraşe mari adică nu cred că s-a ameliorat încă, dar din contra s-a majorat cred eu. Vedem deja în următoarele zile ce va urma”.

Profesorul Ion Marandici este şi el stabilit în Statele Unite ale Americii şi predă la o universitate din New Jersey. Potrivit lui, comunitatea afro-americană rămâne şi astăzi împărţită între forţele radicale şi cele non-violente. Analistul basarabean consideră că, pentru a calma spiritele, autorităţile americane ar trebui să poarte discuţii exclusiv cu cei care vor o soluţionare paşnică a crizei.

ION MARANDICI, profesor, Universitatea Rutgers, New Jersey: „Soluţia după mine, este un dialog între putere, guvernatori, poliţie şi membrii comunităţii afro-americane. În acelaşi timp, avem elementele anarhice, elementele violente în aceste proteste, care trebuie cumva izolate. Respectiv, aici ţin să dau dreptate celor care sugerează că ar trebui adusă armata şi garda naţională pentru a ajuta forţele de poliţie să calmeze spiritele.”

Armata americană este deja pe străzile marilor oraşe dar protestele sunt încă departe de a se încheia.

Comentează