Viața lui Andrei Hoarște, Episcopul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America

1363
On Saturday, February 1, 2020, clergy and faithful of the Romanian Episcopate of the Orthodox Church in America gathered at Saint George Cathedral here for the celebration of the Hierarchical Divine Liturgy, during which Bishop-elect Andrei (Hoarste) was ordained to the Episcopacy as Bishop of Cleveland, Auxiliary to His Eminence Archbishop Nathaniel.
Andrei Hoarște, Episcopul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America

Andrei Hoarște, Episcopul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America, s-a născut în anul 1982, la Făgăraș, România, într-o familie de credincioși ortodocși. La vârsta de 15 ani, părinții săi s-au mutat în Statele Unite și s-au stabilit în Dearborn Heights, Michigan.

Membrii familiei Hoarște au deveniti enoriași de încredere ai Parohiei Ortodoxe Române “Sfinții Petru și Pavel”, Dearborn Heights, o suburbie a metropolei Detroit, zonă în care s-au așezat zeci de mii de români. Tânărul Dan a fost activ în viața bisericii încă din timpul studiilor liceale. A fost președinte al celui de-al 38-lea Congres al organizației Tineretul Ortodox Româno-American (American Romanian Orthodox Youth), care face parte din Episcopia Ortodoxă Română din America. 

În septembrie 2004, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Nathaniel, Dan Hoarște a început studiile teologice la Holy Cross Greek Orthodox School of Theology din Brookline, Massachusetts, studii pe care le-a terminat în 2008. După obținerea unui  Master of Divinity, s-a înscris la un Master of Theology, iar în 2010, a început studiile doctorale la Pontifical Oriental Institute din Roma, Italia.

În iunie 2019, a obținut titlul de Doctor în Teologie, cu calificativul summa cum laude, cu o teză în Dogmatică liturgică. În toamna aceluiași an, a fost hirotonit diacon și apoi sfințit preot (decembrie 2012), de către IPS Arhiepiscop Nathaniel.  În martie 2013, Pr. Dan a fost numit în postul de Director al Departamentului de Tineret al Episcopiei și director al Taberei Vatra pentru seniori. Fiind un bun cunoscător al limbii române și al altor limbi de circulație internațională, părintele Dan s-a ocupat și de editarea revistei Solia. The Herald. 

La Congresul Anual al Episcopiei, în septembrie 2014, la recomandarea IPS Arhiepiscop Nathaniel, pr. Dan a fost confirmat de către Congres în funcția de Vicar al Arhiepiscopiei de la Vatra, cu responsabilități legate de asistența misionară și pastorală a parohiilor din Canada. În perioada 2016-2017, a slujit ca preot paroh interimar în diferite parohii din SUA și Canada: Parohia “Buna Vestire” din Grand Rapids (Mich.), Parohia “Sfânta Cruce” din London, Ont. (Canada) și Parohia “Sf. Atanasie” din Aurora, Illinois. Recent, la data de 1 februarie 2020, Părintele Arhimandrit Andrei (Hoarște) a fost hirotonit Episcop-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America. Evenimentul a avut la Catedrala Ortodoxă Română “Sf Gheorghe” din Detroit, cu participarea unui sobor de preoți și al unui mare număr de credincioși.  

On Saturday, February 1, 2020, clergy and faithful of the Romanian Episcopate of the Orthodox Church in America gathered at Saint George Cathedral here for the celebration of the Hierarchical Divine Liturgy, during which Bishop-elect Andrei (Hoarste) was ordained to the Episcopacy as Bishop of Cleveland, Auxiliary to His Eminence Archbishop Nathaniel.

Părintele Arhimandrit Andrei s-a născut în anul 1982, într-o familie creștin-ortodoxă din Făgăraș, România.  La vârsta de 15 ani, s-a mutat cu familia sa în Statele Unite, stabilindu-se în Dearborn Heights, Michigan, și devenind membri ai Bisericii Ortodoxe Române „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. 

În timpul studiilor de liceu și de licență, s-a afirmat în viața parohiei și a Episcopiei, devenind cel de-al 37-lea președinte al Tinerilor Ortodocși Români din America, o entitate internațională aparținătoare Episcopiei Ortodoxe Române din America.  În luna septembrie a anului 2004, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Nathaniel, și-a început studiile teologice în cadrul Facultății de Teologie „Sfânta Cruce” din Brookline, Massachusetts, studii finalizate în 2008. După obținerea diplomei „Master of Divinity”, a urmat si studii pentru „Master of Theology”.  

În luna octombrie a anului 2010, a început studiile de doctorat în cadrul Institutului Pontifical Oriental din Roma, Italia, în urma cărora a obținut titlul de doctor în teologie cu specializarea dogmatic liturgică.  A fost hirotonit ca diacon în luna septembrie a anului 2012, iar mai apoi ca preot, în luna decembrie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Nathaniel care, ulterior, în anul 2013, l-a numit la conducerea Departamentului Tinerilor din cadrul Episcopiei, și mai târziu, în anul 2014, Vicar al Canadei, pentru a sprijini responsabilitățile administrative și pastorale ale Episcopiei.

Dan Fornade, autor a zeci de volume despre românii din întreaga lume

Comentează