Cum pot fi atenuate stările de anxietate în perioada pandemică?

291
imagine simbol

Trăim un moment fără precedent în epoca modernă. Acest pandemic are multiple implicații asupra stării noastre psihologice cu efect imediat sau mai îndelungat. Un pandemic este un eveniment traumatic la nivel colectiv. Experiența aceasta ne poate cauza o frică neobișnuita, exagerată, si exacerbată față de necunoscut. 

Anxietatea este produsă de modul în care interpretam evenimentul și nu de eveniment în sine. Gândurile și interpretările catastrofice vor produce anxietate. Îngrijorarea este un sentiment natural, mai ales în aceste momente. La fel, de natural este să ne oferim permisiunea de a simți sentimentele pe care le trăim ca fiind sentimente umane. În același timp, este benefic să nu stăm un timp îndelungat în stare de îngrijorare deoarece amplificarea ei conduce la anxietate.

O parte din anxietate este sănătoasă (sau putem să o calificăm ca fiind productivă), deoarece ne ajută să fim pro-activi și precauți, cum ar fi să ne spălam pe mâini si să ne distanțăm social in această perioadă pandemiei. O altă parte a anxietății este dăunătoare deoarece ne atrage întru-un circuit de gânduri excesive, intrusive, si chiar catastrofice.  Anxietatea (neproductivă) ne afectează capacitatea de a ne concentra si funcționa la un nivel optim.

Îngrijorarea excesivă fiind una din manifestările anxietății ne împinge spre un cerc vicios. Cu cât ne îngrijorăm mai mult cu atât vrem să controlam gândurile care alimentează îngrijorarea cu ceva tangibil cum ar fi o informație. Dar stând in fata ecranului de exemplu pentru a căuta sau citi informație după informație nu face altceva decât să amplifice anxietatea. 

Este important sa fim informați cu ceea ce se întâmplă însă nu întru-un mod excesiv.  Este important să fim selectivi si să alegem informațiile care sânt din surse verificate. Această selecție poate fi făcută prin conștientizarea nevoii de a fi informați și in același timp a necesității de a fi ancorați in prezent.

Cum putem să fim ancorați în momentul prezent?  Avem la dispoziție tehnici ajutătoare cum ar fi: exerciții de respirație, mișcare fizică (dans, arte marțiale, yoga, alergat), meditația, activități practice care ne aduc satisfacție si plăcere.

Anxietatea poate fi controlată și prin menținerea unei balanțe între structură (rutină) și flexibilitate. Cum arată aceasta balanță? A avea o structură zilnică ne ajută sa stăm ancorați în prezent și să avem un obiectiv. În felul acesta, gândurile provocatoare care alimentează frica vor fi reduse la un nivel mai ușor de gestionat. O structură lipsită de flexibilitate (rigidă) poate însă să amplifice anxietatea. Flexibilitatea ne ajută să ne adaptăm situației prezente și să navigăm întru-un mod mai fluid. 

Mihaela Campion

Prea multă flexibilitate poate conduce la haos cea ce amplifică anxietatea. De aceea este recomandat în această perioadă să ne redefinim rutina cât mai creativ. O balanță sănătoasă între structură și flexibilitate constă în avea o rutină combinată cu libertatea de a alege activități care ne aduc plăcere.

Anxietatea poate fi redusă prin procesare, conștientizare și schimbarea modului de gândire din catastrofic în non-catastrofic. Psihoterapia individuală sau de grup facilitează acest proces. Când nu există posibilitatea sprijinului terapeutic putem să apelăm la o persoană apropiată și înțelegătoare. Este imperativ ca persoana la care apelăm pentru sprijin să fie compasională și cu un grad de empatie ridicat.

În această perioadă de izolare este recomandat să continuăm socializarea diferite modalități pe care le avem la dispoziție. Contactul uman fiind un antidot la stres împreună cu exprimarea stărilor emoționale ajută să nu ne simțim singuri in experiența pe care o trăim.

Mihaela Campion, LCPC, CCDVC
Licensed Clinical Psychotherapy
Certified Daring Way™ and Rising Strong™ Facilitator
www.revivaltherapy.com, 773.577.7840

Comentează