Românii sărbătoresc meritele în educație la Gala ARCS (Seattle)

171
ARCS Project (American Romanian Cultural Society), Seattle
Merite în educație pentru ARCS, Seattle

Dacă am face un top al asociațiilor despre care știm noi că au crescut în ultimii 2-3 ani, cât altele în zece ani, atunci American Romanian Cultural Society din Seattle, Statul WA, s-ar afla pe listă, fără doar și poate!

Pe 27 februarie 2021, va organiza prima Gală anuală marca ARCS, care celebrează această dezvoltare. Dar nu oricum, ci cu o finalitate concretă de strângere de fonduri pentru proiectele educative destinate celei de-a doua generații de tineri cu origini românești. Discutăm cu Otilia Baraboi, co-fondatoare și director executiv al organizației.

Mihaela Dincă : De asemenea, și iată că,  un nou pas înainte voi faceți, ARCS, valorificând experiența câștigată, deja, sau ce înseamnă pentru voi acest moment?

Otilia Baraboi: Este prima oară când organizăm o gală de fundraising, un eveniment foarte important pentru viața și dezvoltarea unei organizații. Aici toate asociațiile organizează gale de strângere de fonduri. Si pentru că am început să creștem, ca aluatul, nu mai încăpem în vasul inițial, dăm pe dinafară (ceea ce este un lucru pozitiv),  atunci ne trebuie și fonduri ca să putem deveni o organizație cu adevărat sustenabilă, în care lumea să vadă un partener de viitor, serios, și cu programe cu bătaie lungă, de fapt.

Din această cauză vom organiza această gală, la o locație legendară, aflată în centrul Seattle-ului, cunoscută pentru serile de de jazz și întâlniri literare. Ne-am gândit că acest loc va rezona cu comunitatea noastră care își dorește să se conecteze cultural cu România. 

M.D: Ce se va întâmpla efectiv în acea seară, pe 7 martie? 

O.B: Vom avea un program bogat și variat.  In primul rând, îi vom ura bun venit oaspetelui nostru de onoare de la Washington D.C.,  de la Ambasada României, domnului George Cristian Maior, Ambasadorul României în Statele Unite. Acesta va veni însoțit de Ana Maria Maior, soția sa. Apoi vom avea un program muzical cu Marina Albero, originară din Spania, care va interpreta un repertoriu presărat cu surprize românești,  la un instrument care precede țambalul, atât de cunoscut nouă, în zona Europa Centrală. Evenimentul va continua cu scurte prezentări ale programelor pentru care sperăm să strângem fonduri în acea seară.

Aceste programe sunt Romanian American Heritage Award, o distincție pe care o oferim tuturor studenților și elevilor care s-au implicat în comunitatea românească și au făcut muncă de voluntariat pentru a ajuta comunitatea să își păstreze legătura cu țara și cu identitatea sa.

Acest program este deja la a patra ediție și festivitatea de premiere are loc la Gala Alianța, în Washington D.C. Diplomele sunt înmânate de Domnul Ambasador George Cristian Maior. Este o competiție care a permis câștigătorilor să aibă un dosar foarte puternic pentru a putea fi admiși la universități prestigioase, cum ar fi Dartmouth College, Wesleyan Univ, Pitzer College, UC Berkeley, UCLA, UC Irvine, Whitman College, Purdue Univ, etc. 

Al doilea program pentru care strângem fonduri în acea seară este Romanian in the Sky and Outer Space, Româna in Spațiu, care urmează modelul stabilit de STARTALK la University of Washington, pentru comunitatea rusă și spaniolă. Apoi vom strânge fonduri pentru Romanian Studies Fund, de la University of Washington. Acesta este un fond care ne permite să oferim un curs de literatură română și film, pentru studenții americani, nu numai pentru studenții români americani, la nivel universitar.

ARCS Project (American Romanian Cultural Society), Seattle

De asemenea, ne dorim să adunăm fonduri pentru a dezvolta o metodă de predare a limbii române pentru copiii români americani; aceștia au nevoi deosebite, speciale pentru că sunt influențați de limba engleză în viața de zi cu zi, și din acest motiv ne trebuie niște metode care să se adreseze specific nevoilor lor. Mai avem un program de mentorat online și de schimb de experiență, care sperăm că va conecta diaspora română din Statele Unite cu România, și mai ales pe tinerii români americani, cu tinerii din România. 

M.D: Pentru aceste programe se vor face donații private în seara din 7 martie și vor fi și licitații, mai exact va fi o licitație tăcută.

O.B. Pregătim multe surprize cum ar fi: cursuri la Alianța franceză, acces la diferite concerte de muzică franceză și de jazz, călătorii în Canada,  la o stațiune de schi. Toate lucrurile au fost donate de comunitatea noastră, nu numai de comunitatea românească, dar și de partenerii noștri cu care am lucrat de la începuturile ARCS, din 2013. 

Radio România Internațional

Descarcă ediția Nr. 15 online aici sau abonează-te să o primești acasă în orice oraș din SUA! www.HORAinAmerica.com/Abonamente 

Comentează