„Odiseea Marțiană”, odă dedicată femeii de Diana Angelson 

358
Diana Angelson regizeaza filmul "Armenia, My Love"
Diana Angelson, regizoare, scriitoare, Los Angeles

Diana Angelson este actriță și scriitoare, cunoscută pentru filmele „Armenia, iubirea mea”, (2016), Auschwitz (2015) și „A doua venire a lui Hristos” (2018). Pe 8 martie, pune pe scenele americane piesa „Odiseea Marțiană”, din Trilogia “Noi”, este o odă dedicată femeii, în cea mai importantă ipostază a ei. Este căsătorită cu regizorul Daniel Anghelcev. A absolvit Academia „Stella Adler Academy of Acting”, Los Angeles, California. Vorbește româna, franceza, engleză, spaniola, italiana, portugheza, puțin armeana, rusa și greaca.

N.G: Felicitări pentru prezentarea primei piese de teatru în limba română, care va fi jucată pe scenele din California și alte state din SUA. Ce v-a inspirat  să scrieți piesa “Odiseea Marțiană” și cui i se adresează?

Diana Angelson: Vă mulțumesc pentru acest interviu la HORA în America. Am un abonament lunar și îl citesc cu mare plăcere. “Odiseea Marțiană” a venit mai degrabă ca o Revelație menită sa transmită femeilor, bărbaților,  dar mai ales tinerelor și tinerilor, un mesaj esențial al misiunii mele pe acest pământ și anume faptul că noi suntem purtătorii Luminii și dacă înțelegem cu adevărat, avem șansa de a face parte din marea Lumină, care ține pământul acesta viu. 

“Odiseea Marțiană”, prima piesă din Trilogia “Noi”, este o odă dedicată Femeii, în cea mai importantă ipostază a ei. Cele trei personaje, Maria (Diana Angelson), Ioana (Emanuela Ciucan) și Ileana, (Georgeta Marin Vilcu), se întâlnesc într-o gară spațială, într-un moment când toți oamenii au plecat pe Marte cu naveta Odiseea, despre care se spune că vine doar o dată pe an. Femeile așteaptă cu speranță, apoi cu îndoială, cu frică, mânie, tristețe și din nou cu speranță. Oare va veni naveta Odiseea și le va duce și pe ele pe Marte?

N.G: Ce așteptări aveți de la publicul româno-american care a procurat deja biletele pentru a viziona acest spectacol? 

D.A: Premiera a avut loc în Viena in Noiembrie 2019, urmând Londra. Publicul a fost foarte emoționat și numeroși spectatori au venit și mi-au spus că nu au mai avut niciodată experiența unui astfel de text, unui astfel de spectacol. Sper că și publicul din California să fie mișcat. Piesa va fi jucată în Sierra Madre pe 4 martie și în Las Vegas pe 6 martie. Viziunea mea este simplă: dacă un singur om va simți ceva, totul a meritat!

N.G: Acum câțiva ani ați fondat compania de Teatru „Maria”, ale cărei spectacole se joacă în turnee internaționale – „Dor”, “Alexandra, mi-e dor de tine” și „Odiseea Marțiană”. Cu cine reușiți să faceți echipă și ce presupune munca de actor în SUA? 

Diana Angelson regizeaza filmul „Armenia, My Love”

D.A: Actrițele mele sunt din România și, de obicei, eu merg să repet acolo. Suntem o echipă frumoasă și ne schimbăm rolurile, după cum ni se schimbă și viața. Georgeta Marin Vilcu, Emanuela Ciucan, Julieta Georoiu, Anca Pascut (voce) și cu mine am schimbat între noi rolurile în țări diferite, astfel încât spectacolul să fie jucat. “Alexandra, mi-e dor de tine” va fi și un film, pe care îl vom filma în România în octombrie 2020, iar ca spectacol de teatru se va juca din noiembrie. “Noi” va avea premiera pe 20 Noiembrie 2020, tot la Viena.

N.G: Ați jucat în filme care au trezit o mare curiozitate: „Armenia, My Love”,  „Auschwitz”, „The Second Coming of Christ”, unul din cele trei filme binecuvântate la Vatican, “Dracula, The Impaler”. Care dintre roluri s-au potrivit cel mai mult personalității Dvs?  

D.A: Privind retrospectiv, pot spune că toate rolurile sunt o parte a personalității mele și mă regăsesc în fiecare dintre ele. Piesele scrise de mine sunt tot o proiecție a mea în această lume. Urmează ca spectatorii să decidă cât de mult m-am reflectat în oglinda sufletului lor.

N.G: Ce percepții încercați să schimbați în rândurile spectatorilor prin rolurile de teatru și film?  

D.A: Prin tot ce fac, vreau să trezesc Lumina în inima fiecăruia. Dacă toți am înțelege că suntem aceeași Ființă și că putem lumina împreună pe Pământ, atunci misiunea ar fi împlinită.

N.G: Vă considerați o femeie și o mamă împlinită? 

D.A: Da! Am cel mai minunat soț, pe Daniel Anghelcev, cel care m-a susținut ani și ani, cu iubirea și generozitatea lui infinite și care mi-a dăruit cel mai minunat copil, pe Christa. Suntem o familie foarte fericită!

N.G: Care au fost cele mai anevoioase momente pe care le-ați depășit până a vă vedea pe marile scene teatrice și regizoare?  

D.A: Am muncit mulți ani, fiind și studentă aici. Am spălat multe podele…

N.G: Credeți că femeile ar trebui să manifeste putere masculină pentru a ajunge la succes?

D.A: Cred că puterea trebuie să fie a Omului. Nu am văzut niciodată o diferență între mine și alți oameni, între mine și bărbați sau alte femei. Toți avem puterea, trebuie doar să ne trezim de dimineață și să punem un picior înaintea celuilalt, chiar dacă cineva ne-a lovit rău într-unul din ele. Trebuie să mergem înainte, oricât de mult ar durea!

N.G: Care este cea mai mare realizare de care vă mândriți cel mai mult? 

D.A: Copilul meu. Este motivul meu de a mă trezi de dimineață și de a respira viața! 

Comentează