,,Viața nu-ți oferă ceea ce ceri, dar îți dă întotdeauna ceea de ce ai nevoie!”

2328
Familia Colta; foto: arhiva personala
Familia Colta; foto: arhiva personala

Soții Alexandru și Aliona și-au unit inimile acum zece ani și sunt fericiți să-și vadă visul împlinit în America. Provocările întampinate de la imigrare încoace i-au făcut mai puternici, iar cea mai importantă lecție pe care au invățat-o pina acum este să accepți dragostea în toate ipostazele pe care ti-o prezintă viața! Am aflat de la CEO, Manager, Global Arch Construction Inc din San Francisco ce semnifică sentimentul de dragoste si familie.

Dragii Alexandru și Aliona Colța, felicitări pentru cea de-a X-a aniversare! Vă mai aduceți aminte de ziua în care v-ați conectat în mod special și v-ați zis DA unui altuia?

Alexandru Colța: Am observat-o pe Aliona din școală, fiind o fată splendidă, frumoasă și atrăgătoare. Am început să avem sentimente unul față de celălalt atunci când am frecventat împreună școala de dansuri. De acolo s-a pornint povestea minuantă de dragoste. În 2004 când am plecat la Chişinău să studiez Universitatea de Arhitectură, atunci am realizat că distanţa ne apropie şi mai mult unul de celălalt, dorul era atât de mare încât nu scăpam niciun weekend să mă văd cu Aliona. Mergeam acasă în Cimislia pentru a ne revedea. Aşa a durat doi ani de zile până când Aliona a venit şi ea la Universitate în Chişinău. Fiind aproape unul de altul, ne simţeam fericiţi.

În 2009 ne-am logodit. Pe Aliona am cerut-o în căsătorie în Turcia, ne plimbam pe un podeț care ducea în mare, era răsăritul soarelui, ora 5 dimineața. Era o privelişte atât de frumoasă, atât de unică în culori fermecătoare că a rămas în amintirea noastră, ca o poveste.  Au fost niște emoții tari, amândoi aveam lacrimi de fericire în ochi, și desigur că a acceptat. ,,Viața nu-ți oferă ceea ce ceri, dar îți dă întotdeauna ceea ce ai nevoie!”

N.G: Aliona, cum ai știut că Alexandru este bărbatul vieții tale?

Aliona Colța: L-am cunoscut pe Alexandru din școală pe vremea când eram în clasa a V-a, însă după trei ani am făcut cunoștință la lecțiile de dansuri. Era un băiat vesel, plin de energie, tot timpul cu zâmbetul pe față; alături de el, fără să vrei dispoziţia se ridica. Atunci când dansam în pereche și ne schimbam cu partenerii, simțeam niște emoții deosebite și o energie interioară.

Timp de doi ani am frecventat dansurile împreună, după care Alexandru a trebuit să plece la universitate în alt oraş. Era foarte atent, chiar dacă era pe parcursul săptămânii departe de mine, tot timpul ţineam legătura, simţeam că-mi duce dorul; aceasta m-a făcut să mă simt iubită şi stimată, şi m-a apropiat şi mai mult de Alexandru. ,,O zi fără iubire este o zi fără viață!”

N.G: Ce lecții importante ați avut de învățat în cei zece ani de căsnicie?

A.C După zece ani de căsătorie am învățat multe lucruri minunate, având o familie frumoasă. Anii au trecut atât de repede încât simt că mai ieri a fost ziua în care ne-am unit inimile, am format o familie în credință și multă dragoste. Dragostea pe parcursul vieții se schimbă. La început este înflăcărată, încât nu poți trăi unul fără celălalt nici pentru o clipă, apoi dragostea prinde contur spre mai mult respect și încredere.

N.G: Care anume a fost cel mai surprinzător lucru după ce ați ajuns în SUA și cum noul mediu v-a ajutat să mențineți spiritul de familie?

A.C: Ajunși în SUA, am simțit că familia noastră a devenit mult mai unită. Având deja o fetiță Sandra de 3 anişori, am dat naştere celui de-al doilea copil, un băiat, pe nume Leonardo. Greutățile de la începuturi te unește și mai mult, iar asta te face să devii mai puternic. În asemenea momente simţim cât suntem de luptători. Cu credință și multă energie în suflet, familia noastră a devenit mai puternică.

N.G: V-ați văzut visul american împlinit? 

Aliona si Alexandru Colta

A.C: E o metaforă la care majoritatea vizează când își pornește zborul spre America. Visurile devin realitate dacă ai visuri mari și lucrezi mult pentru a le realiza. Aici activez în domeniul arhitecturii, ceea ce mă face să mă simt împlinit. Aliona lucrează estheticiană, ceea ce a visat de mult timp să lucreze. Credem că acolo unde sufletul tău și familia ta se simt minunat, acolo este și locul tău. Sunt mândru de familia mea, fără ea lucrurile nu păreau atât de frumoase și realizabile. Avem doi copilași minunați, Sandra și Leonardo. Fiecare zi o trăim cu dăruire. 

N.G: Ce vă inspiră cel mai mult în cultura americană? Viața de familie este la fel ca și în Moldova?

A.C: Aici oamenii sunt mai prietenoși, mai zâmbitori, mai liniștiți și binevoitori. Cultura americană se deosebește de cea de acasă. Totul pare mai simplu, mentalitatea, spiritul de sărbătoare, evenimentele pe care zilnic le adaugi în agendă. 

N.G: Care a fost cea mai mare provocare căreia i-ați făcut față în SUA?

A.C: Adaptarea la cultura americană a fost cea mai anevoioasă. Trebuia să luăm viața de la capăt, să înțeleg cum funcționează legile. Cât timp eram student, a fost o aventură, după aceea, nu te mai relaxezi. Am vizitat SUA de mai multe ori, însă când te decizi să emigrezi, viața este absolut diferită. Atunci când ești alături de familie, poți ajunge împreună și la stele.

N.G: Cum te-a schimbat America, în cele din urmă? 

A.C: Din anii studenției, prin 2007, aveam o dorință mare de a locui aici, visam să-mi fac o familie, să-mi creez o stare financiară. America este țara tuturor posibilităților, ceea ce am și dorit să le transmitem noilor generații. Fără încredere în propriile puteri, nu poți reuși să iei viața de la capăt. 

N.G: În ce mod v-a ajutat SUA să vă realizați talentele?

A.C: Am început activitatea de la viața de student în cadrul programului “Work and Travel”. Datorită şansei de a vizita SUA, am cunoscut o altă lume, mai deosebită, posibilitatea de-a gândi liber şi modul de viaţă mult mai uşor m-a făcut să mă apropii de această ţară.  Dacă ești mereu muncitor, independent și prietenos cu toți, energia pozitivă te va urma mereu. Visele devin mai realizabile când ești ambițios și îți stabilești niște scopuri. ,,Când îți stăpânești mintea, îți stăpânești viața.”

Sunt un om norocos din toate punctele de vedere: am o familie frumoasă, copii minunaţi, prieteni calzi și sinceri, colegi dedicați, capabili și buni co-echipieri. Optimismul și pozitivismul sunt trăiri care mă însoțesc permanent în viața personală și în activitatea profesională, făcând din mine un om motivat și plin de speranță.

Sunt o persoană activă, îmi place să muncesc mult şi să obţin rezultatele finale cu success. Un avantaj incontestabil pentru cariera mea îl constituie faptul că am avut și am aproape oameni care m-au ajutat și mă ajută să evoluez, să-mi doresc mai mult și să nu renunț atunci când apar obstacole.

Consider că următorul motto este cel mai potrivit pentru a evidenția poziția pe care o am și o voi avea întotdeauna în fața oamenilor pe care îi întâlnesc: „Valoarea unui om rezidă în ce oferă, nu în ceea ce este capabil să primească.” (Albert Einstein) Altfel spus, vă aștept cu drag la colaborare şi implementarea proiectelor mari şi eco friendly, în scopul bine definit de a împărtăși concepte, teorii, practici și idei care să ne susțină dezvoltarea profesională a tuturor.

N.G: Unde te vezi peste zece ani? 

A.C: Ne-am dori să petrecem mai mult timp liber împreună cu familia. Vreau să învăț și să progresez în proiectele de arhitectură, să contribui la construcția școlilor și grădinițelor. Vreau să-mi ajut părinții și copiii să se dezvolte spiritual și, nu în ultimul rând, să călătoresc și să explorez în continuare lumea.

Descarcă ediția Nr. 15 online aici sau abonează-te să o primești acasă în orice oraș din SUA! www.HORAinAmerica.com/Abonamente 

Comentează