Colinde de dor și lacrimi pentru românii din America

399
Colinde romanesti cantate la Romanian Heritage Center, Chicago
Colinde romanesti cantate la Romanian Heritage Center, Chicago

COLINDE DE DOR DIN SUCEAVA

Românii din Chicago au petrecut o seară specială de Colinde românești de Crăciun, prezentate de corul „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, România la Romanian Heritage Center. Cele mai frumoase colinde românești s-au păstrat în satele din toată țara, transmițându-se din generație în generație. Chiar dacă obiceiurile nu se mai păstrează la fel de viu ca înainte, colindele tradiționale revin în diaspora americană în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Ne-au învăluit lacrimile, emoțiile, ospitalitatea și mulțumirile celor pe care i-am colindat. Nu știu de câte ori a fost nevoie ca, în timp ce colindam, să caut să schimb privirea în altă parte, pentru că văzând lacrimile și trăirile lor, mă podideau și pe mine. Mi se punea un nod în gât și era gata cântarea.

Colinde romanesti cantate la Biserica Romaneasca Philadelphia, Chicago

Am intalnit oameni primitori, calzi, activi, foarte implicați în comunitate și conștienți că au biserică și preot și “Românie” în măsura în care ei se îngrijesc de aspectul acesta. Să-i țină Dumnezeu tot așa, pt că e mare nevoie de așa oameni, peste tot!

Am rămas cu multe amintiri frumoase, de la minunatele persoane pe care le-am cunoscut, până la impresionantele orașe și peisaje pe care le-am văzut și vizitat. Parcă este o altă lume, mult diferită față de ce avem noi acasă, în țară, dar cu toate acestea, cel mai important este faptul că Hristos și mântuirea pe care El ne-a adus-o prin nașterea Sa, e aceeași oriunde.

Cu binecuvântarea Î.P.S.-lui Arhiepiscop Pimen, acum 6 ani am înființat corul psaltic al Seminarului Teologic, iar de atunci dimpreună cu elevii și colaboratorii noștrii, încercăm să readucem în bisericile noastre din Bucovina, cântarea bisericească tradițională a bisericii ortodoxe.

Constantin Dan Magdalena, preot la mănăstirea Probota din județul Suceava

Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit sa ajungem cu colindul la frații noștrii din bisericile ortodoxe românești de pe teritoriul S.U.A. Mulțumim Î.P.S. Părinte Mitropolit Nicolae pentru invitația și dragostea părintească de care a dat dovadă, găzduindu-ne la Chicago, unde am cântat la slujba Sf. Liturghii în ziua prăznuirii Sf. Nicolae, ocrotitorul părintelui Mitropolit. 

În vara acestui an, când a încolțit ideea ca noi să venim în America, la o discuție amicală cu bunul nostru prieten Dragoș Bocoioanu, erau pentru noi doar vorbe și gânduri frumoase, dar atât, nu îndrăzneam să gândim mai departe. Dragoș Boscoianu, a venit acasă în Bucovina și ne-a vizitat la noul și frumosul sediu al Seminarului Teologic din Suceava și așa s-a ajuns la gândul lui curajos. Îi mulțumim din suflet pentru tot ajutorul și bunătatea lui. 

Constantin Dan Magdalena, preot la mănăstirea Probota din județul Suceava si Steven Bonica, Director Romanian Heritage Center, Chicago

A fost o mare bucurie și o experiență unică pentru noi toți, profesori și elevi. Dacă până acum aveam doar o părere vagă despre ce înseamnă să fii departe de casă, printre străini, într-o lume cu totul alta și “nouă”, acum am simțit toate aceste trăiri.

Ceea ce le dorim românilor, e ca toate colindele noastre sa le aducă bucurii. Sunt pline de duhovnicești și trupești, toate bune și frumoase! “Slavă întru cei de sus, lui Dumnezeu, și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!”…zic preoții când se închină la începutul fiecărei dumnezeiești Liturghii. Ne dorim în anul 2020, ce-L va rândui Domnul, bucurie în suflet că se naște Mântuitorul sufletelor noastre, liniște și pace în viețile lor ca împreună cu îngerii să slăvim pe Dumnezeu pt marele dar ce ni L-a dat!”

Constantin Dan Magdalena, preot la mănăstirea Probota din județul Suceava (ctitoria și necropola domnitorului Petru Rareș), și profesor de Muzică la Seminarul Teologic Ortodox “Mitropolit Dosoftei” din Suceava.

Comentează