Sociologi români-americani de la Universitatea Chapman militează pentru diversitatea culturală

297
Foto: Chapman University

 

Georgeta Maria Bostean, profesor asistent la Universitatea Chapman, CA

Georgiana Maria Boștean a ajuns în America împreună cu familia la vârsta de un an, iar astăzi este profesor universitar de renume și ține cursuri la diverse universități din Statele Unite dar și din Australia. 

Tânăra a absolvit Facultatea de Studii Internaționale, Magna Cum Laude, deține un Master în Demografie și un doctorat în Sociologie. Și-a început cariera încă din anii adolescenței într-un birou notarial, apoi ca agent marketing pentru o companie de elicoptere unde, datorită inițiativelor și materialelor publicitare create, a mărit volumul de business al companiei.

Astăzi este asistent universitar la Catedra de Mediu Înconjurator, Sănătate și Politică, Chapman University din Los Angeles, Aici predă cursuri de GIS, Sociologie și Stratificare socială, cu accent pe influența mediului social asupra sănătății.

Anterior a predat Social Psychology la UCI, Data Analysis la Cal State Long Beach, a făcut consultanță pentru documentarul PBS “Race 2012”, a deținut postul de Postdoctoral Fellow la UCLA, Departamentul de Sănătate Publică. Este frecvent invitată să conferențieze la universități și organizații pe profil oncologic precum: University of Melbourne, University of La Trobe (Australia), UCLA, UCI.

Georgiana a publicat o serie de articole și studii în reviste de specialitate. În curs de apariție sunt lucrările: Trends in vape store landscape and tobacco retailer licensing și Developing the Sociological Imagination Using Sociological Images, ambele cu co-autori.

Foto: Chapman University

A fost invitată pentru interviuri la canale de televiziune, radio și alte mass media: KTLA (despre studiul referitor la țigările electronice); Daily Breeze – articol despre alimentație; OC Register articol despre țigările electronice; citată în Society Pages, Family Inequality blog (de Philip Cohen).

Se poate mândri cu o serie de distincții, printre care cea de la Facultatea Creative Activity (Chapman University), Pedagogical Innovation Award (Chapman University), California Center for Population Research (CCPR) grant, National Science Foundation-Dissertation Improvement Grant, etc. 

Cercetările Georgianei Boștean au examinat migrația selectivă și relațiile de familie ca contribuitori la paradoxul epidemiologic și rolul factorilor socioeconomici în explicarea diferențelor de naștere în comportamentele de sănătate. Lucrarea ei a fost susținută de granturi de la Fundația Națională de Știință, publicată în jurnale, inclusiv jurnalul imigranților și al minorității și sănătății și analize ale epidemiologiei.

Este afiliată la American Sociological Association (ASA), Pacific Sociological Association, Population Association of America, Interdisciplinary Association for Population Health Science. A deținut postul de președinte al Comitetului pentru Membrie al ASA, Gerontologie și Dezvoltare Umană (2014-2017). 

Cristian Călugărița, Enciclopedia Românii din California

Comentează