Comunitatea de români își cumpără case de milioane de dolari în SUA

1925
Case de vânzare în Washington. Sursa: www.Baltaga.com

Imediat cum a reușit să se pună bine pe picioare, cu două case de locuit procurate după venirea sa în țara de vis, Angela Baltaga a rămas frapată de posibilitățile financiare de pe piața imobiliară din SUA. Așa a decis să îmbrățișeze rolul de investitor la modul cel mai serios, până a devenit una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri cu origini românești în Real Estate din Seattle. 

Natalia Ghilașcu: Care au fost cei mai neobișnuiți clienți pe care ai avut ocazia să-i întâlnești în cariera ta de agent imobiliar și ce calități importante presupune munca ta ca să devii o femeie de afaceri de succes?

Angela Baltaga: Am întâlnit trei cupluri tinere, care își doreau să cumpere o casă împreună. Își doreau să administreze casa împreună: să împartă toate cheltuielile, să aibă grijă de copii, chiar să stabilească un program cu cine să pregătească mâncare în fiecare zi.

Trebuia să găsesc o casă cu mai mult de șapte dormitoare, cu atât de multe locuri de parcare și să se potrivească bugetului pe care îl permiteau. Era o adevărată provocare. Casele obișnuite de pe piață nu satisfac aceste cerințe, așa că a trebuit să gândesc în afara standardelor. Așadar, am început să caut case care erau renovate pentru micile afaceri, și am găsit o casă concepută pentru grija față de bătrâni. M-am bucurat că îndeplinea perfect cerințele clienților mei. Au fost foarte fericiți de oferta pe care am găsit-o. 

Deși acești clienți au fost unici prin cerințelor lor specifice, căutând o casă pentru trei familii, fiecare client are, de fapt, cerințe specifice. Oricine client, și de multe ori, membrii familiei acestuia au doleanțe specifice de la viitoarea casă, pe care trebuie să le ai în vedere. Pot spune că un agent imobiliar de succes trebuie să fie creativ și inovativ prin grija purtată clienților, dar și pasionat ca să ofere opțiuni viabile.

N.G: Care au fost cele mai scumpe tranzacții pe care le-ai acumulat în experiența de business și cât de solicitată este această meserie în Seattle?

A.B: Sunt deseori întrebată despre acest specific financiar. Cea mai scumpă tranzacție a fost puțin peste $2,000,000 și cred că cea mai ieftină casă pe care am găsit-o ajungea la $125,000. De multe ori, lucrez mai des pentru a încheia acele tranzacții cu valori mai mici, deoarece piața este mult mai limitată când vine vorba de a găsi case de vanzare care să îndeplinească și cerințele  specifice ale clienților, care se încadrează într-un buget mic. În plus, la aceste case relativ ieftine, trebuie să învingi și o competiție acerbă, mă refer la cei care cumpară case cu bani gheață, le renovează și le revând pentru profit.

Știu că mulți agenți se laudă că aleg să vândă doar case peste jumătate de milion de dolari. În opinia mea, e o alegere greșită. Acești agenți pierd o mare parte din timp căutând acești clienți. Eu aleg clienții, nu bugetul clienților. Nu am refuzat niciodată să reprezint pe cineva doar pentru că avea un buget prea mic. Succesul nu este măsurat de tranzacția cea mai mare, ci de cum reușești să satisfaci cerințele clienților și să aduni resursele pe care le deții și cunoștințele acumulate. Așa am ajuns să fiu în topul a 2% din agenții imobiliari din SUA.

N.G: Care tipuri de case sunt cele mai solicitate în Seattle? Ajung și moldovenii să locuiască în case de milioane?

A.B: Casele cu valori între 500,000 și 700,000 dolari sunt cele mai populare în zona Seattle, acestea sunt casele care se vând rapid. Sunt convinsă că sunt considerate case foarte scumpe pentru cititorii de acasă, dar aceste prețuri sunt considerate accesibile aici. Seattle este o zonă în continuă dezvoltare, cu multe locuri de muncă în domeniul IT, plătite foarte bine.

Moldovenii își cumpără case de un milion de dolari și mai mult în SUA. Cei mai mulți dintre ei lucrează pentru marile companii locale: Microsoft, Amazon, Boeing, sau pentru sediile locale ale Google, Apple sau Facebook.

Am citit că cea mai scumpă casă din Moldova este evaluată la aproape 1,500,000 USD. Glumeam cu soțul meu și spuneam că ne putem permite să cumpărăm cea mai scumpă casă din Moldova. Evident, nu este cazul, pentru că viața noastră este acum aici, în SUA. Dar valoarea este relativă.

N.G: Care vedeți a fi cele mai mari provocări cu care se confruntă cetățenii moldoveni atunci când își procură prima casă?

A.B: Printre cei mai mulți clienți care își cumpără pentru prima dată o casă sunt moldovenii, ei nu au destui bani economisiți pentru a plăti prima rată. Îmi amintesc când am cumpărat și noi prima casă, am pățit același lucru: nu am avut destule economii salvate pentru această plată de avans și nici nu cunoșteam cine poate să ne ajute să plătim acea sumă.

Colecția Angelei Baltaga, statul Washington

În schimb, ce îmi place cel mai mult în comunitatea de moldoveni este dorința lor de a cunoaște totul. Îmi ia ceva timp, dar este distractiv. Nu le este frică să pună întrebări. Am clienți care se adresează cu mulți ani înainte și cu care mă întâlnesc de multe ori înainte să începem să căutăm case. Unii doresc doar să afle cât mai multe despre întregul proces, la ce să se aștepte, cum să se pregătească.

N.G: Ce te menține cel mai mult în această meserie și ce lecții de business ai învățat în toți anii de experiență?

A.B: Ceea ce îmi place cel mai mult este că nu este un job plictisitor. Învăț mereu câte ceva nou. Fiecare tranzacție este diferită și fiecare client are o nevoie specifică. Îmi place să găsesc mereu soluții inovatoare, diferite pentru toate probleme cu care mă întâlnesc. Îmi place să am clienți fericiți care devin prieteni, este ceva de neprețuit.

Cea mai importantă lecție este să pun nevoile clienților pe primul loc. Nu înseamnă că clienții au întotdeauna dreptate, sau că știu ceea ce au nevoie în totalitate. Trebuie să pui nevoile lor înainte. E important pentru orice companie care lucrează cu clienți.

Angela Baltaga, agent imobiliar, Seattle

N.G: Tendințele din sectorul imobiliar s-au schimbat de acum 10 ani?

A.B: Piața imobiliară este foarte fluctuantă, dar sunt două tendințe relativ stabile în ultima decadă: prețurile din imobiliare cresc, dar și dezvoltarea tehnologică accelerează munca pe care o facem, astfel, durata de finalizare a tranzacțiilor a scăzut considerabil.

Acum aproape tot transferul de informații, semnături, transfer monetar se desfășoară în mediul online. E incredibil cât de rapid și de eficient devine acest proces. Dar în același timp, au apărut pericole noi, evaluate la mediul online: fraude la transfer monetar online, furt de identitate, fals și uz de fals online.

Pentru o familie, cumpărarea unei case este cea mai importantă tranzacție financiară a vieții lor. Ai fi de acord să permiți unui doctor neexperimentat să îți execute o operație critică? Desigur că nu! De asemenea, să ai un agent imobiliar experimentat și bun profesionist este cea mai bună idee când cumperi o casă, cu mult mai bună decât ideea obținerii unui bun preț de cumpărare. Un agent bun te va ajuta să rezolvi și să ieși din problemele apărute, pe când unul foarte bun te va îndruma și ajuta să le eviți înainte ca acestea să se întâmple.

Vorbind din nou de finanțe, casele sunt cele mai bune bunuri în care poți investi. Valoarea acestora crește constant pe termen lung. Astfel, cu cât îți cumperi o casă mai devreme, cu atât ai mai mult de câștigat pe termen lung. Să îți cumperi casa ta este mai mult decât să ai un loc pe care să îl numești “acasă“, de asemenea, automat devii un pic mai bogat cu fiecare noapte pe care o dormi în ea. Principalul regret al clienților mei este, de multe ori, faptul că nu au cumpărat o casă mai devreme.

La sfârșit, doresc tuturor cititorilor mult noroc pe piața imobiliară și pe drumul vieții pe care și-l doresc. De asemenea, să nu se bazeze pe noroc, ci să fie proactivi și isteți. Să colaborați mereu cu agenți de succes sau parteneri care vă vor ajuta să aveți success.

 

Comentează