“Am învățat de la părinți că investițiile imobiliare stau la baza unei fundații solide financiare”

642
Anca Savelio, agent imobiliar, San Diego
Anca Savelio, agent imobiliar, San Diego

În ultimii 15 ani, Anca Savelio a construit o afacere imobiliară de succes, ajutându-și clienții să-și asigure cele mai bune oportunități pe piața din San Diego. A crescut într-o familie de artiști, fiind expusă călătoriilor și artelor de la o vârstă fragedă, și-a dezvoltând o înțelegere variată pentru diferite culturi și stiluri de viață. Expresia “nu pot” pentru ea nu există în DEX și are convingerea că toate le poate reuși în viață dacă ai o voință de fier.

Natalia Ghilașcu: Dragă Anca Savelio, de 17 ani sunteți plecată din România, iar în SUA sunteți printre cele mai populare agente imobiliare din comunitatea de români din San Diego. Cum ați început să lucrați în acest domeniu?

Anca Savelio: La scurt timp, după terminarea facultății la Universitatea București, m-am mutat în Statele Unite. După ce am ajuns în SUA, 2003 a fost un an incredibil de favorabil pentru piața imobiliară și anul în care am decis că acesta este un domeniu în care aș putea să încep o carieră de succes. Pentru mai mult de 10 ani, am locuit și lucrat în Nevada, după care m-am mutat cu familia în San Diego, orașul unde am visat să locuim și unde să copilărească fetița mea, Maya. Este orașul pe care l-am iubit mereu si unde îmi petreceam vacanțele în fiecare vară.

Legatura mea cu America și cu diaspora română a fost influențată de mama mea, Ionela Prodan, care a ținut o legătură incredibil de strânsă cu comunitatea de aici. Ea a avut fericita ocazie să fie reprezentant special pentru românii de pretutindeni din partea Ministerului Culturii și a Afacerilor Externe. Până în ultima clipă a vieții, mama mea a luptat pentru promovarea culturii autentice românești și a tradițiilor populare, fiind în contact continuu cu comunitățile de români din diasporă. 

N.G: Cum ai reușit să te impui pe piața imobiliară americană? Care au fost urcușurile și coborâșurile acestei meserii?!

A.S: Încă din primul an de activitate, m-am bucurat de un sprijin considerabil din partea comunității de români din Nevada și California, dar și a investitorilor români de acasă în căutarea proprietăților de investiție în America. Primii cinci ani au fost o muncă continuă, cu zile de lucru care nu se terminau pâna la 10 seara și weekend-uri petrecute tot la lucru. 

Am învățat de la părinți că investițiile imobiliare stau la baza unei fundații solide financiare de viitor, așa că am decis să investesc în proprietăți imobiliare. Am început cu un apartament mic de două dormitoare când aveam numai 24 de ani, după care am cumpărat prima casă, a doua, și tot așa. Investițiile făcute de-a lungul anilor au stat la baza succesului și stabilității oricăror proiecte personale sau profesionale din ultimii 15 ani. Experiența acumulată în calitate de investitor imobiliar m-a ajutat enorm să excelez în meseria mea, datorită experienței din poziția de vânzător, de cumpărător sau proprietar în relația cu chiriașii.

N.G: Care sunt cele mai mari provocări în acest sector de afaceri?! 

A.S: Abilitatea de a negocia în favoarea clienților mei, etica profesională și dorința de a-mi proteja clienții cu orice preț și dorința constantă de a învăța mai mult în fiecare zi pentru a excela pe plan profesional, într-un domeniu care se schimbă constant în funcție de factorii economici, legislație sau rata dobânzilor sunt esențiale. 

În primii ani de afaceri, majoritatea clienților au fost români, însă, pe parcursul carierei, am avut ocazia să lucrez cu clienți din toate colțurile lumii, cum ar fi investitori din Asia, Mexic sau Europa, la care s-a mai adaugat un număr impunător de clienți locali, cu nevoi și cerințe diverse. În San Diego, spre exemplu, lucrez cu mulți ingineri, cercetători sau profesori la universitățile locale, care preferă să locuiască în North County, aproape de marile companii medicale, tehnologice și UCSD.

Îi ajut și pe tinerii profesioniști. De asemenea, lucrez cu tineri profesioniști care caută un stil de viață mai alert și divers, și preferă locuințe mai aproape de Downtown. Una dintre calitățile care m-au ajutat enorm în această meserie a fost abilitatea de a mă adapta rapid oricărei situații sau client. 

N.G: Care este natura pieței imobiliare din California?

A.S: Dinamica pieței imobiliare din California este un pic diferită de a altor state și își are propriul său puls. Datorită oportunităților economice, al climatului ideal și a deschiderii spre ocean, prețurile caselor sunt unele dintre cele mai ridicate din Statele Unite. San Diego este numit “America’s finest city” și mulți clienți sunt dispuși să plătească un preț foarte ridicat în schimbul unui stil de viață relaxat, aproape de ocean, cu oameni care își petrec majoritatea timpului în aer liber. 

N.G: Ai avut ocazia sa lucrezi cu multi clienti romani la San Diego?

A.S: Majoritatea românilor pe care i-am cunoscut sau cu care am lucrat la San Diego lucrează în domeniul tehnic sau medical, care sunt două dintre industriile principale pe plan local. Am citit despre mulți români de succes din San Diego, chirurgi, profesori universitari sau avocați. Românii în general sunt oameni frumoși și veseli, și, indiferent de meseria pe care o au sau zona geografică din care provin, mi-a făcut plăcere de fiecare dată să lucrez cu ei și să le pot fi de folos.

Lucrând cu clienții români, am înțeles că a cumpăra o casă este una dintre prioritățile de bază în cultura noastră. Nu numai că majoritatea românilor cumpară case și nu închiriază, însă cele mai longevive relații profesionale le-am avut cu investitori români care locuiesc în America și care au cumpărat mai mult de patru case de investiție de-a lungul anilor.

N.G: Ce te menține cel mai mult în această meserie și ce lecții de business ai învățat în toți anii de experiență?!

A.S: Șansa de a-i ajuta pe oameni și de a fi parte dintr-un proces extrem de important al vieții lor, într-o profesie cu un nivel ridicat de independență și creativitate, au fost pentru mine mai mult decât de ajuns să îmi țină vie curiozitatea și dorința de a profesa în această meserie. Cariera mea este bazată pe servicii pentru clienți și recomandări, așa că reputația profesională este totul în lumea mea.

Clientul este întotdeauna pe primul loc iar faptul că pentru mine cuvântul “imposibil” nu există în dicționar, a fost un mare plus într-un domeniu în care problemele apar frecvent și pot pune în pericol întreaga tranzactie, situație și finanțe ale clientului cu care lucrez. Ce am învățat este că există întotdeauna o soluție pentru orice problemă și iau ca o provocare personală să rezolv orice situație dificilă, mai ales când toți cei implicați au pierdut orice speranță. Rolul mea este de a educa, îndruma, consilia și rezolva problemele în interesul clienților mei.

www.sandiegohomesbyanca.com

N.G: Tendințele din sectorul imobiliar au rămas aceleași sau s-au schimbat de acum 10 ani?!

A.S: Am început cariera în domeniul imobiliar în anul 2003, atingând cote maxime în anii de dinaintea crizei financiare din 2008. Treptat, piața și-a revenit și a ieșit din recesiune, a acumulat valori rapide câțiva ani consecutivi, pentru ca acum să vedem o nivelare de prețuri și o schimbare de dinamică începând cu sfârșitul anului trecut. Așa că am trecut prin orice situație posibilă și am acumulat experiența necesară să fac față oricărui mediu de piață și provocări care ar putea apărea în viitor.  

N.G: În ce alte activități ești implicată în SUA?!

 A.M: Marea parte a vieții personale este axată în jurul familiei mele, a soțului și a fetiței mele, Maya. Merg în România cât pot de des, însă familia mea călătorește frecvent în America, și toți au cetățenie americană, așa că ne vedem destul de des. Familia mea a pus bazele Academiei de Fotbal Reghecampf în Las Vegas, o altă pasiune care ne ține aproape de comunitatea romană și aproape de un sport care are o importanță foarte mare pentru noi.

Comentează