Pelicula „EXPERIMENTUL PITEȘTI”, în curând pe ecranele internaționale!

415
Experimentul Pitesti, film documentar-artistic

 

Victoria Baltag, regizoare

Victoria Baltag este prima regizoare care a iniţiat realizarea unui film de lung-metraj artistic despre Experimentul Piteşti şi este singurul regizor care a reuşit să finanţeze un film de lung-metraj artistic din donaţii. 

Totul a început în 2011, când, participand la o școală de vară despre Crimele Comunismului, regizoarea Victoria Baltag, terifiată și cutremurată emoțional de cele petrecute în timpul Experimentului de la Pitești, a decis să pornească pe drumul regizării unui film. Cu o documentare amănunțită în arhive, cărți de specialitate și documentare, în 2015 a făcut publică dorința realizării filmului, și treptat, s-au adunat oamenii care au devenit parte a familiei producției acestui film. 

„Experimentul Piteşti” este un lung metraj-artistic cu Ion Caramitru în rol de suport, realizat după o documentare de peste patru ani în arhivele IICCMER, cu material din Arhivele Naţionale de Film înserate în lung-metraj, un film 100% independent, singurul film românesc finanţat din crowdsourcing şi campanii naţionale şi internaţionale de colectare de fonduri, cu o vizibilitate în presa națională şi internațională de peste 4000 de ştiri (încă înainte de lansare). Filmările au avut loc în locaţii autentice (muzee, case memoriale, forturile din Bucureşti, fosta închisoare de la Piteşti, etc.) şi au fost finalizate în 2015. În proiect sunt implicaţi peste 600 de oameni. Filmul mai are nevoie încă  de fonduri pentru finalizare.

Din păcate instituţiile statului român au refuzat să finanţeze acest proiect, filmul realizându-se din fondurile proprii ale regizoarei, ale unor membri ai echipei şi familiilor acestora, din donaţii şi crowdsourcing. Producţia s-a realizat cu peripeţii: echipei i s-a furat generatorul electric de pe platoul de filmare, li s-au distrus decorurile, în multe zile au rămas fără bani de mâncare şi transport…..dar au reuşit!

”Mă doare să știu că lumea, atunci când vorbește de Pitești asociază numele acestui oraș cu trecutul odios. M-am implicat  în acest proiect pentru că am vrut să am și eu o contribuție umilă la o muncă de Hercules. Victoria este un om extrem de riguros și exigent tocmai pentru că știe ce povară și-a asumat, aceea de a prezenta cea mai neagră perioadă din istoria comunismului. O admir și îi respect enorm munca și aștept filmul!”, ne spune Bogdan Daradan. 

Cu planuri de a ajunge la festivaluri, în cinematografe și mai ales, de a forma memoria colectivă, echipa și actorii acestui proiect doresc să aducă la cunoștința publicului fragmente importante despre trecutul relativ recent al României, ca parte importantă și răscolitoare din istoria noastră. Din lipsă de fonduri, proiectul se află în post-producție din 2016.  

Acesta este un apel la conștiința fiecăruia de a dona pentru a sprijini etapa finală de realizare a filmului, un film despre cea mai cruntă perioadă a istoriei noastre, Experimentul Pitești, despre care laureatul Premiului Nobel pentru literatură – Alexandr Soljenițîn spunea că  ”este cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, afirma, cu aceeași zguduire emoțională, că ”a fost una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”. Merităm și trebuie cu toții să ne cunoaștem istoria, mai ales acum la marcarea a 30 de ani de la căderea comunismului.        

Filme precum acesta sunt o provocare atât din pricina subiectului, dificil de abordat și care stârnesc controverse încă în mentalul colectiv, și datorită dificultăților tehnice ale genului „docu-dramă” în care se încadrează. De aceea demersul Victoriei Baltag de a realiza un film pe marginea unui subiect care concentrează și mai mult atenția asupra unei perioade și așa greu de surprins filmic este un demers care trebuie, înainte de toate, respectat și salutat.

În calitate de colaborator la realizarea filmului mi-aș dori ca toți cei care îl vor urmări să simtă provocarea ce ne-a fost lansată cu curaj de către o tânără regizoare care nu s-a ferit de greutățile amintite mai sus. Mă întreb: câți artiști s-ar înhăma azi la așa povară? Urez filmului să aibă șansă”, este de părere Sergiu Flesner.

Victoria Baltag, regizoarea filmului documentar, a absolvit Facultățile de Jurnalism și cea de Sociologie în 2008; s-a specializat în realizarea de documentare și reportaje socio-antropologice. În 2011 încheie studiile în regie film și TV (este vorba despre un MA în ‘Film, istorie și televiziune’ la Universitatea din Birmingham), unde termină cu distincția  Merit). Produce peste 20 de scurtmetraje inspirate din piese de teatru englezești, cel mai cunoscut fiind ‘The Memory of Water’ de Shelagh Stephenson, materiale de prezentare și documentare. În 2013 primește ‘Premiul de popularitate’ cu documentarul ‘Credință și foc/ Faith and Flame’ oferit de LSE Research Festival London. 

În 2014 același documentar este selectat pentru videoteca Festivalului Internațional de Filme Documentare de la Sheffield, cel mai mare festival de documentare din lume.  Pentru ”Experimentul Pitești”, Victoria s-a documentat mai bine de trei ani în arhivele I.C.C.M.E.R.-ului (Institutul de investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc). Anul trecut a mai luat un premiu: Business Excellence Award 2018, oferit de către Aquisition International. În 2019 este premiată cu The Best Independent Film Production Company in S-E Europe, tot din partea Acquisition International.

”Sunt onorat să mă aflu printre cei care au contribuit la realizarea acestui film.  Sunt student rrom și am ajutat la inserția în scenariu a unor cuvinte și expresii în limba rromani. Printre cei persecutați în centrele comuniste de „reeducare” s-au aflat  și tineri rromi. Acest film reprezintă o experiență unică pentru mine și pentru colegii mei, realizată prin eforturi supraumane din partea regizoarei și din partea echipei” – Daniel Petrila  

Prof.  Andi Daschievici este fiul lui Petru Daschievici, deținut politic care a trecut prin ororile închisorii de la Pitești, iar domnul Lucian Merisca este fiul lui Constantin Merisca, un alt tânăr închis și torturat, tot acolo. Cei doi fii ai deținuților politici au văzut pentru prima dată bucăți din varianta brută regizorală a filmului ”Experimentul Pitești”,  în urma cărora au exclamat că sunt imagini identice cu cele povestite de părinții dumnealor la ieșirea din închisoare. 

„Este cutremurător să auzi prin ce au trecut acești oameni la Pitești, astăzi am văzut și imagini, pentru prima oară. Acest film este necesar conștiinței noastre naționale. Sprijinim inițiativa și vom ajuta și noi cum putem pentru terminarea acestui film”, ne spune Dr. Daschievici. 

Reclama adusă filmului a mai atras atenția unor persoane care au descoperit, prin informațiile puse la dispoziție de către organizatorii filmului, că au avut rude (unchi, prieteni din copilărie, verișori) care au trecut prin ororile de la Pitești. Este vorba despre Doamnele Anca Negulescu, Raluca Cincu, Marta Rosu și încă un număr de persoane a căror identitate este păstrată cu discreție din dorința dumnealor.

Experimentul Pitesti, film documentar-artistic

Potrivit regizoarei, este important pentru viitorul copiilor noştri să ne cunoaştem greşelile trecutului şi să învăţăm din ele pentru a nu le mai repeta. “Să nu uităm că un popor care îşi ignoră trecutul, îşi ratează viitorul. Uitaţi-vă în ce ţară trăim şi ce inconveniente avem la tot pasul. De ce oare? Totul porneşte de la educaţie şi de la cunoaştere”, a concluzionat Victoria Baltag.

Companiile românești, cât și cele americane pot direcţiona % din impozitul anual pe profit către producția acestui film, pot face sponsorizări sau contracte bater de publicitate. Antreprenorii, filantropii, business angels pot să investească sau să facă donaţii pentru acest film. Orice român salariat poate direcţiona cei 2% din impozitul anual pe venit către film, prin Asociaţia Connections sau poate face o donație modică. 

Comentează