Românii la World Cultural Food Festival – 17 august 2019 

349
Around the World Cultural Food Festival, DC
România reprezentată la Festivalul Cultural Internațional din DC

Din dorinţa de a prezenta publicului un număr cât mai mare de diverse tradiţii populare într-o singură zi, în 2016 s-a născut idea festivalului Around the World Cultural Food Festival, festival unic în Washington DC. Primele două ediţii s-au organizat în fața Monumentului lui Washington, pe Mall, ca ulterior, din 2018, să se mute chiar în spatele Casei Able, la Freedom Plazza unde, de altfel, se va desfăşura şi anul acesta.

Din prima clipă, festivalul a fost primit cu entuziasm de către locuitorii capitalei SUA şi a celor din împrejurimile ei, pajiştea din fața monumentului devenind un mare picnic internaţional, în care oameni de diferite naţionalităţi şi etnii împărtăşeau bucuria unui prânz luat împreună.Un festival cultural nu e doar despre a te distra, ci e te informa şi a experimenta diverse elemente culturale altor popoare. Anual, numărul celor care participă la festival, atât ca expozanţi cât şi ca spectatori, creşte constant ajungând în 2018, conform datelor poliţiei, la peste 35,000 de oameni. 

Obiceiurile culinare sunt o componentă esenţială a identităţii unei naţiuni. În acest sens, restaurantele participante la festival sunt alese ca fiind absolut etnice, cu bucătari de origine din ţara pe care o reprezintă, care gătesc meniurile ca la mama lor acasă, după reţete cunoscute din străbuni şi cu ingrediente folosite, originale, aduse de pe meleagurile natale.

Statele Unite sunt deosebit de bogate în mâncăruri tipice datorită numeroaselor grupuri etnice care s-au stabilit aici, iar acest festival oferă posibilitatea explorării, din punct de vedere culinar, a unui meniu divers format din cel puţin 100 de mâncăruri specifice conform naţiunilor participante.

Around the World Cultural Food Festival, DC

Cum am ajuns să reprezint România în cadrul festivalului? 

În vara anului 2018, am avut ocazia să fiu invitată de organizatori să reprezint România într-un program de 30 minute, cu un repertoriu format din cântecele noastre populare. Am fost foarte fericită că mi s-a oferit  ocazia de a arăta lumii bogăţia folclorului nostru, reprezentat prin muzică. Am fost extrem de emoţionată să fiu pe scena celui mai mare festival de acest gen din Washington DC, capitala celui mai puternic stat din lume. Am interpretat melodii din repertoriul Mariei Tănase, Angela Rusu, Mihaela Gurău şi alte interprete de muzică populară, îndrăgite de noi toţi.

Urmarea este că şi anul acesta voi fi din nou prezentă în programul festivalului cu un repertoriu din folclorul românesc, mult mai bogat decât cel de anul trecut. Acesta include interpretări ale unor melodii cântate de Margareta Clipă, Laura Lavric, Andra şi, nu în ultimul rând, o sârbă a Mariei Latarețu. Vom expune costume specifice din zone diferite ale României, obiecte meşteşugăreşti de veche tradiţie şi lucrări de artă cu motive tradiţionale ale unor artişti români din zona Washington DC. 

Este o onoare să reprezint România la Festivalul “Around The World’ şi să fiu, la ora actuală, singura interpretă care reprezintă România în festivaluri culturale din Washington, Maryland şi Virginia. Îmi saltă inima în piept de fiecare dată când urc pe scenă şi expun publicul la o părticică din România mea dragă. În acele momente, sufletul meu e mai aproape de casă. 

Andreea Rebaltescu-Coca

Comentează