DANIEL BRÂNZEI (pastor) – file din Enciclopedia „Românii din California”

7454
Daniel Brânzei, pastor,
Daniel Brânzei, pastor, biserica „Bethel“ din Anaheim

Daniel Brânzei s-a născut pe 23 iunie 1954 în București. Mama lui, Carolina Loeb, este evreică creștină; tatăl său este moldovean, Vasile Brânzai, pastor baptist. Căsătorit în 1976 cu Daniela Ban, fata unui fost deținut, Traian Ban, condamnat pe motive religioase de autoritățile comuniste la 20 de ani de pușcărie. Întors la Domnul la vârsta de 18 ani, a fost botezat în Biserica Baptistă Golgota din București, în 1972. 

Studii: Simte chemarea la slujire și intră la Seminarul Teologic Baptist (1974). După o evoluție tulbure a persecuțiilor Securității comuniste, a absolvit cursurile Seminarului în 1978 la 24 de ani, dar nu a primit “recunoașterea” din partea Departamentului Cultelor pentru a fi pastor în România. În pericol să fie arestat sub incidența celebrului Decret 153/1970 (parazitism) și urmărit permanent de Securitate, a activat ilegal câțiva ani ca predicator în bisericile din Iași, Pașcani, Piatra Neamț, Roman și Bacău. 

Activitate: În 1982, a fost împins să plece din România, din cauza persecuției comuniste. I se ia cetățenia română. Ajunge în America, la Detroit și este chemat de fratele Petru Popovici să păstorească o biserică nou-înființată în Hollywood, California. Între 1982 și 1984 și-a continuat studiile la “Logos Bible Institute”, fondat și condus de John MacArthur (“Grace Community Church”).

Cărți: Finanțat de “Christian Aid Ministries”, a tradus și scris cărți, printre care “Biblia cu explicații”, “O revărsare de viață”, “Biserica locală”, “Introducere în teologie”, Grija de frați“. Alte cărți: „Identitate creștină în istorie“, “Ghidul familiei”, Chemarea înțelepciunii”, “Amintiri cu sfinți” (vol I, II, III, IV), “Lucrurile de sus”, “Laudele Domnului”, “Chemarea slavei“, „Chemarea harului“, “Chemarea datoriei“, “Chemarea tronului“, „Biblia planului profetic“, etc. A fost vocea lui James Dobson la varianta românească a seminarului “Preparing for Adolescence”. 

Alte bloguri: Semnele vremurilor, Amintiri cu sfinți, Barzilai-en-Dan, Cercetați Scripturile, Dezvăluiri, dezinformări și divagații, Pasiunea pastorilor. Este activ în Romanian Baptist Association, unde a fost Președinte de tineret, coordonator Școala Duminicală, vicepreședinte, președinte. Locuiește în California, unde păstorește în prezent biserica „Bethel“ din Anaheim. Împreună cu Daniela au două fete, Christine și Sarah și doi nepoți de la Christine, Timothy și Michael. 

Informațiile au fost preluate din Enciclopedia „Români în California”.

Autor: Dan Fornade

Comentează