Goana după cumpărături și iluzia obiectelor în SUA

447
Imagine simbol

De câte ori ai intrat într-un magazin cu gândul pierdut undeva departe şi fără să vrei să cumperi ceva neapărat, dar cumva reuşeşti să ieşi cu două plase pline de obiecte de care “ai nevoie”.  Aceste obiecte pot fi decorative, vestimentare, accesorii, casnice sau electrocasnice etc.

Te-ai oprit vreodată să te întrebi: Chiar am nevoie de încă un ceas? Chiar am nevoie de încă o pereche de pantofi? Chiar am nevoie de încă o pereche de ochelari de soare? E o mare diferenţă între a vrea ceva şi a avea nevoie de ceva.  

Ca şi majoritatea dintre voi, odată ajunsă aici, în această ţară plină de posibilităţi, m-am aruncat  în mijlocul ei urmând modelul american de a mă alătura consumatorului.  

De ce?! Eu personal am căzut pradă din simplul fapt că acasă, în România, nici în cele mai extravagante vise nu credeam că este posibil aşa ceva. Odată ajunsă aici şi văzând cât de uşor şi  convenabil din punct de vedere financiar este să obţii lucruri la care nu ai avut acces niciodată, am cedat. Ba mai mult, văzând că îmi permit un obiect, de ce să nu iau încă unul de altă culoare, sau poate tot de aceeaşi culoare în caz că primul se strică, sau chiar 20 de forme şi culori diferite.   

Fiecare dintre noi are un obiect preferat în faţa căruia nu putem rezista, sau cel puţin aşa credem. După ani de exces, am realizat că am îngăduit să mă las prinsă în acest cerc vicios, pentru că încercăm să înlocuiesc “ceva” cu obiecte.   

Acum cu siguranţă vă întrebaţi ce este acel “ceva”? Acel „ceva” este o gaură neagră, care nu poate fi satisfăcută cu obiecte. Oricât de mult vrem să umplem golul cu aur și argint, sunt fără greutate şi fără valoare în acel Gol. Leacul?! Am început să îmi pun aceste întrebări, de câte ori mă aflam în faţa unui raft. Am nevoie de acest obiect sau doar îl vreau?! Supărarea care mă apasă şi stresul care mă frământă, vor dispărea cu încă un obiect adăugat la colecţie?!  

Răspunsul este DA, pentru doar cinci minute. Căutăm factori din exterior pentru a umple spaţiul gol dinăuntru care creşte. Când o să începem să nu mai cheltuim banii pe un telefon nou doar pentru că are o opţiune în plus faţă de cel pe care îl avem acum? Când ne vom opri din a umple camera de jucării a copiilor doar pentru că ne simţim neîmpliniţi faţă de propria copilărie, pe principiul “Eu nu am avut, lasă să aibă copilul!” Acel Gol cere constant şi îţi va da iluzia că obiectele sunt soluţia, atât timp cât îi vei îngădui.   

Vă asigur şi sunt convinsă că oricâte maşini ai în garaj, nu le poţi conduce pe toate în acelaşi timp, oricâte perechi de cercei deţii, nu îi poţi purta pe toţi odată. Înainte de a cumpăra încă un obiect, pune-ţi întrebarea: “Chiar am nevoie de încă unul sau doar încerc să hrănesc Golul cu speranţa că într-o zi se va sătura?”. Dacă ajungi în punctul de a conştientiza existenta Golului, ai făcut un pas înainte. Din acest moment începe căutarea de a înţelege.   

Ai curajul să te dezbraci de exces. Nu vei fi nici mai împlinit şi nici mai fericit cu cinci obiecte de acelaşi fel, dacă tu nu poţi vedea frumuseţea şi nu poţi găsi bucuria în unul singur. Gândeşte-te că obiectele servesc o necesitate mică şi interesul în ele va dispărea de îndată ce le vei găsi un înlocuitor. Adevărata bucurie şi fericire vine din cu totul altă parte. Rezistă Iluziei Obiectelor. 

Andreea Rebaltescu-Coca

Comentează