Marius Popescu: „Învățând din greșeli, poți obține succesul”

275
Marius Popescu
Marius Popescu, inginer la Instagram

DOINA CALCEA | Silicon Valley | L-am cunoscut pe Marius Popescu acum cinci ani, când lucra la un proiect de câteva luni pentru Twitter în San Francisco. De atunci, CV lui a devenit și mai impresionant, a muncit pentru Twitter cu sediul la Londra, apoi pentru Facebook, iar acum este inginer la una din cele mai populare rețele de socializare în California,  Instagram, relatează HORA in America.

Jobul său implică creșterea numărului de utilizatori și menținerea a celor peste 1 miliard de utilizatori activi lunar. Trăiește visul American, însă ia în calcul și o revenire peste ceva timp în România.

Copilărie. M-am născut în Brașov în 1992, unde am locuit până la vârsta de 19 ani. Fac parte din generația care încă și-a petrecut o bună parte din copilărie socializând în realitate, nu în mediul virtual; noi, spre deosebire de generațiile actuale, am luat contact cu tehnologia cam de la vârsta de 12 ani, așa că am avut timp să profităm de jocurile copilăriei. M-am născut într-o familie modestă, de oameni simpli și calzi, fără studii superioare, care, însă, mi-au oferit o educație solidă. Mi s-au cultivat, încă din copilărie, responsabilitatea și spiritul de decizie, pentru că părinții mi-au dat libertatea de alege să fac ceea îmi place. 

Studii. După terminarea școlii, am urmat cursurile Colegiului Național de Informatică Grigore Moisil din Brașov. Această perioadă de patru ani a fost, ca pentru majoritatea elevilor, o perioadă de tranziție de la copilărie la adolescență și maturitate, de adaptare la noi medii sociale, de asimilare a multor cunoștințe și de trasare a unor linii clare despre ceea ce aveam să fac în viitor. După terminarea liceului, am ales să continui studiile în Marea Britanie unde am urmat un program de patru ani cu specializare în Științe IT, în urma căruia am obținut titlul de Master of Engineering în Computer Science. 

Prima mea interacțiune cu programarea a fost la liceu (am urmat specializarea matematică-informatică). În clasa a IX-a eram înconjurat de colegi foarte deștepți și mi-am dat seama că nu voi face față cerințelor dacă nu voi investi timp suplimentar pentru a asimila și aprofunda informatica. După multă muncă depusă în primul an de liceu și după o vacanță de vară petrecută în fața calculatorului în interes educațional (nu pentru jocuri care, apropo, începuseră să fie de mare interes), am ajuns să fac performanță în programare.  

Marius Popescu

În clasa a X-a, am ajuns de la un simplu elev care încerca să îi ajungă pe ceilalți din urmă și care habar nu avea ce înseamnă programarea, la un elev care obținea medalii la olimpiadele și concursurile de informatică.  Profesorii m-au îndrumat, iar familia m-a încurajat să fac performanță și să mă dedic acestei pasiuni dobândite, nu înnăscute. Programarea a devenit o pasiune, alimentată de spiritul de competiție existent la concursuri, dar și de nevoia de a arăta că pot depăși propriile așteptări, ale profesorilor, ale familiei și ale prietenilor. 

Instagram. Acum lucrez la Instagram, sunt angajat full-time pe poziția de Software engineer, în departamentul Instagram Growth; obiectivul nostru este de a crește numărul de utilizatori și de a-i menține pe cei activi. Munca mea implică analiza datelor și implementarea strategiilor de dezvoltare ale companiei. Activitățile extracuriculare din timpul liceului m-au ajutat să îmi antrenez mintea, făcând față provocărilor și mi-am creat anumite conexiuni cu oamenii care împărtășesc aceleași pasiuni ca și mine. 

“Lansarea” mea se datorează unui internship în 2014 la Twitter, în San Francisco. Colegii și prietenii români pe care i-am cunoscut în perioada liceului m-au susținut să aplic. Românii au o imagine foarte bună în cadrul firmelor mari de IT din Silicon Valley; așa că, o dată ajuns în San Francisco, a fost ușor să mă integrez. 

Dacă prima etapă de interviu este trecută cu succes, reprezentanții companiei te invită să petreci o zi în campusul lor, pentru a te întâlni față în față cu inginerii. În cadrul acestei etape, se susțin în jur de cinci interviuri, care variază de la întrebări despre arhitectura unui sistem, până la întrebări despre relaționare, comunicare și experiență. Procesul de recrutare variază de la o companie la alta, iar unele întrebări se regăsesc în cadrul concursurilor de informatică din perioada liceului; de aceea, susțin elevii să se implice cât mai mult în asemenea activități. 

Articolul integral și revista HORA poate fi descărcată aici. 

Comentează