Irina VanPatten: Sfaturi despre Amazon și cum să devii scriitor în America?

302
Irina VanPatten, Seattle, scriitoare
Irina VanPatten, Seattle, scriitoare

IRINA VAN PATTEN | SEATTLE | De multe ori m-am întrebat cum am reușit să public propriile volume de cărți după ce am devenit scriitoare începătoare în America! Privesc în trecut ca să înțeleg drumul pe care l-am parcurs spre cartea care o țineam în mână pe 31 martie 2019.

”From Lullabies to Love Song and Funeral Dirges” un titlu mai englezesc decât toți englezii de pe lume, cu istorii scurte despre dragoste. Ce-i drept, doar o istorie din această carte este scrisă de mine, dar mă mândresc că sunt înconjurată de zeci de scriitori americani, care toată viața lor au vorbit și au scris în engleză, când pentru mine engleza este doar a treia limbă.

Mi-a plăcut să scriu de când eram în școală, dar timpurile erau turbulente la sfârșitul secolului XX, nu erau prea potrivite pentru scrierea romanelor. Multă apă s-a scurs de atunci: țara s-a schimbat, lumea s-a schimbat, eu m-am schimbat. Nu vreau să spun că sunt o mare sau faimoasă scriitoare. Știu că am un drum lung în fața mea, dar să-mi văd visul realizat după 25 de ani, și o poveste scrisă într-o limbă străină este ceva extraordinar.

Deci, cum să devii un scriitor în America? A fi ”in the right place, at the right time” (la locul potrivit, la timpul potrivit) nu este de ajuns. Rolul unui autor combină o activitate foarte solitară. Ești singur cu hârtia sau cu calculatorul zile, luni, ani la rând. Deci, primul pas pentru a deveni scriitor este disciplina.

Trebuie să fii la locul potrivit pe un timp îndelungat, ori atât cât este nevoie. Să scrii chiar și atunci când nu-ți vine inspirația. Încearcă să scrii orice: dacă nu un text, atunci schițează un plan, ori cercetează istoria care ți-o dorești. Fă ceva, n-are importanță ce! Lenea nu a produs niciodată vreun scriitor.

Scrie despre ce te interesează, despre ce te atinge sau doare, și nu alege o temă care este populară, căci până termini manuscriptul, moda se va schimba. Spre exemplu, istoria mea ”I Love you, Russian Style” care a ajuns în carte, a fost scrisă cinci ani în urmă, și numai în acest an i-a venit rândul.

Recitind-o cu ochi noi, pot să spun cu toată siguranța că nu s-a învechit. Dragostea, moartea, războiul sunt teme universale în orice epocă și cu orice personaje, cât de etnice nu ar fi. Originalitatea nu are vreun preț. Spre exemplu, un autor din grupul meu de prieteni a scris o istorie de dragoste numită ”Sex in the Bay of Cats”, unde rolurile femeilor și bărbaților sunt schimbate, iar bărbații devin obiecte sexuale pentru femei. Fascinant!

Orice autor are nevoie de o rețea de sprijin, căci succesul nu vine niciodată fără suport. Găsește un cerc de scriitori în zona în care locuiești, care-ți înțeleg durerea și cu care poți face un schimb de experiență. Eu am ales să scriu în stil non-fiction, dar aparțin unui cerc de scriitori care au ales un gen literar complet opus de-al meu. Niciodată n-am fost interesată de fantasy, dar am învățat de la fanteziști cum să descriu scenele de luptă. Nici nu mi-am dat seama că este o artă întreagă de a descrie cum se mișcă mâna în aer, gata de lovitură, ori cum izbucnește sângele din nas. Încercați să puneți scena pe hârtie, și veți vedea cât de dificil este!

sursa: Amazon.com

Dacă ai norocul să scrii manuscrisul, ești doar la jumătate de cale. Acum ai nevoie de un agent de publicare. În absența agentului, sunt alte căi. Am hotărât să publicăm istoriile noastre de unii singuri. Am apelat la specialiștii pe care i-am avut în cercul de profesioniști în editare, layout, designeri de copertă, marketing, până am ajuns și la un contabil, specialist pe taxe. Distribuirea muncii noastre ne-a ajutat să avem un proiect mult mai ieftin.

Cel mai important din toate activitățile s-a dovedit a fi cea de marketing. Având în echipa noastră pe Mary Salmon, o doamnă care a refuzat să accepte ”nu”, zile la rând a sunat magazinele de cărți din zonă până a convins două din ele să ne găzduiască pentru lansare și să accepte cărțile noastre spre vânzare, s-a dovedit a fi o valoare nemaipomenită.

În cele din urmă, vă încurajez să susțineți autorii moldoveni care publică în limba engleză! Nu veți regreta să aveți pe noptiera voastră cartea ”From Lullabies to Love Song and Funeral Dirges”, iar acum este disponibilă și pe Amazon.

Comentează