Music Vault Academy, o comunitate româno-americană de tineri artiști

710
Dominique Ilie
Dominique Ilie

Doi fondatori ai școlii americane Music Vault Academy, Claudiu Ilie și Adrian Suta, dezvoltă în California, Orange County, o adevărată comunitate de tinere talente în domeniul muzicii. Claudiu se trage dintr-o familie de muzicieni talentați, unde casa era plină de instrumente, iar dedicația pentru artă le-a fost mereu o călăuză pentru noua generație, relatează HORA in America.  

Natalia Ghilașcu: Cum ați ales drumul american și care este chemarea pe care o urmați în viață?

Claudiu Ilie: În România, fiind profesor de specialitate, la catedra de oboi la Liceul de Muzică „George Enescu” din București, instrumentist în orchestra simfonică, am aplicat pentru masterat la secția de oboi și corn englez; mai apoi am făcut un masterat de inginer sunet. În 2003, am venit în SUA la studii împreună cu soția mea. După mai multe afaceri, pe care le-am înființat în California, am hotărât să revin la profesia de profesor și muzician. Împreună cu Adrian Suta am fondant și patronat școala de muzică MUSlC VAULT ACADEMY și apoi A440 RECORDS.

N.G: Ați înființat Music Vault Academy în Orange County unde circa 400 de copii talentați învață muzica de la diverși profesioniști. Cum ați ajuns la aceasta idee și prin ce este unică echipa pe care ați format-o?

Dominique Ilie

C.I: Am înființat Școala de Muzică în momentul în care noi căutam o școală de muzică pentru copiii noștri și nu am găsit nimic pe placul nostru. Unele școli ofereau profiluri limitate, numai muzică și instrumente clasice, iar altele se axau numai pe muzica rock și clase de trupe rock. La Music Vault Academy noi predăm bazele de teorie muzicală, tehnică instrumentală din muzica clasică, iar studenții au posibilitatea de a opta pentru un anumit stil de muzică, fie clasic, rock, pop, vocal ori instrumental. Este un hibrid între școala tradițională clasică și școlile de muzică rock.

N.G: Cât v-a costat aceasta investiție și dacă s-a meritat efortul?

C.I:Investiția originală a fost în ordinul sutelor de mii, dar efortul, bineînțeles, se merită atât pentru copiii noștri, cât și pentru comunitatea noastră care simte nevoia pentru o astfel de școală.

N.G: Care sunt criteriile pentru tinerii care iubesc muzica să aibă acces la această instituție și de ce ar trebui să opteze pentru Music Vault Academy?

C.I: Pentru a deveni student la școala noastră, e necesar doar să vrei să înveți a cânta vocal sau instrumental! Majoritatea studenților vin să se înscrie, cunoscând valoarea profesorilor și buna reputație ce și-a clădit-o școala în cei cinci ani de activitate muzicală.

Studenții beneficiază de o mulțime de facilitați, de la pregătirea muzicală, până la aparițiile pe scene, împreună cu diferiți studenți participanți la festivaluri și alte evenimente muzicale, în localitate sau în alte orașe apropiate. Studenții au ocazia de a reuși în industria muzicală din America, unii studenți fiind deja lansați în lumea muzicală și cea a filmului.

Școala le oferă posibilitatea de lansare! Anul trecut am deschis o casă de producție specializată pentru lansarea noilor talente în industria muzicală, A440 Records. Cu ajutorul acestuia, avem o șansă de a lansa și de a crea noi talente din rândul studenților noștri.

N.G: Dominique, fiul dvs de 11 ani este unul dintre copiii talentați care învață la această școală. Cum ați descoperit talentul lui, este unul înnăscut?

C.I: Copiii noștri, Dominique și Alexander, au moștenit aptitudini muzicale de la bunici și părinți. Atât eu, cât și soția mea, Camelia, am studiat muzica încă de mici la Colegiul de Muzică „Dinu Lipatti” din București. Apoi am absolvit Universitatea de Muzică „Ciprian Porumbescu”. Împreună cu sora mea, flautista Cleopatra, am participat la nenumărate concursuri naționale și internaționale, dar și la turnee în multe țări din Europa și America.

Claudiu Ilie, fondator, Music Vault Academy

Sora mea a absolvit masterul în muzică la prestigioasa Universitate UCLA, din Los Angeles, acum fiind profesoară de ansambluri muzicale la școala americană din București. Ne mândrim cu mama Cameliei, soprana Mariana Colpoș, profesoară de canto clasic la Universitatea Națională de Muzică din București, fostă director artistic la Opera Națională din București.

N.G: Ați realizat împreună mai multe clipuri muzicale, unul fiind filmat chiar într-un pustiu. Cine regizează scenele și care au fost peripețiile în filmări?

C.I: Majoritatea producțiilor muzicale și a video-urilor sunt realizate cu echipa de producție de la Music Vault și A440 Records. Am mai colaborat și cu Coldea Productions pentru unele filmări. De regie se ocupă soția mea, Camelia. Ea este cea care are viziunea și ideea fiecărui proiect. Fiecare filmare vine cu peripețiile ei, de la a căuta locurile de filmări, până la terminarea filmărilor.

N.G: Actoria este o altă pasiune a lui Dominique. În ce filme a jucat și care roluri i s-au potrivit mai bine?

C.I: De cațiva ani, Dominique lucrează și ca actor în Los Angeles. Deși cariera lui de actor este la început de cale, a reușit deja să ia roluri în câteva filme independente, reclame, voice overs pentru desene animate. Dintre filmele în care a fost în roluri principale pot să enumăr Nana, I Wanna Play și Life Coach. Ca și voice over, este vocea lui Baby Shark, într-o serie de desene animate pentru copii, pe Amazon, a fost în câteva reclame pentru Walmart, Apple și alte companii.

Dominique cunoaște bine și româna, este prezent la evenimentele românești? Cum vă reușește să mențineți graiul romanesc?

C.I: Dominique participă la evenimente în comunitatea română, unul dintre ele fiind organizat de Consulatul General al României la Los Angeles, cu ocazia a 100 de ani de la Marea Unire, un eveniment istoric de mare valoare pentru reîntregirea neamului.

Acasă vorbim cu ambii copii cat de mult posibil în românește. Convorbirile cu bunicii și cu prietenii din România se desfășoară tot în românește. Cred că este important să vorbească limba română ca o a doua limbă, după engleză, ca sa poată înțelege istoria și rădăcinile de unde se trag.

N.G: Ce apreciați cel mai mult în cultura americană și cât de mare este concurența în show business și în lumea muzicii, fiind în zona Los Angeles, unde rezistă cei mai talentați și cei cu mulți bani?

Adrian Suta, fondator, Music Vault Academy

C.I: Cultura americană îți oferă șansa să poți face ceea ce îți dorești. Orice cărare o alegi, dacă ești serios și investești timpul și resursele necesare, ajungi să faci ceea ce cu adevărat îți dorești. Show business-ul este foarte competitiv și nu ai nicio șansă dacă nu ești foarte bun. Bineînțeles, contează foarte mult și norocul, relațiile și investițiile, dar numai dacă ai cu ce să lucrezi. Nu este loc pentru mediocritate, toată lumea în această industrie este foarte profesionistă și bine pregătită.

N.G: Ce planuri aveți pentru viitor în dezvoltarea unei comunități artistice în jurul școlii de muzică?

C.I: Organizăm tot felul de ateliere cu diferiți artiști la care invităm atât studenții noștri, cât și alți copii din comunitate. Anul acesta, am deschis și un magazin cu produse profesionale de specialitate, unde clienții pot să testeze diferite produse. În industria noastră este foarte important să poți să testezi un instrument sau un difuzor înainte de a cumpăra, deși magazinele virtuale sunt acum cele mai căutate. Prin acest magazin sperăm să putem oferi și mai mult suport comunității muzicale din zona noastră.

N.G: Ce lecții v-a oferit SUA ca să ajungeți la succes?

C.I: Cea mai importantă lecție este să muncești și să fii serios în ceea ce faci. Fără a încerca să păcălești pe nimeni, poți să realizezi ceea ce îți dorești.  

N.G: Cum vă simțiți printre americani și dacă v-ați îndeplinit visul american?

C.I: Ne simțim ca acasă. Avem foarte mulți prieteni, atât români, cât și americani. Copiii cresc într-o comunitate plină de copii de aceeași vârstă cu prietenii care vor rămâne pe viață. Cred că acesta e visul american, pană acum am reușit să facem tot ce ne-am propus.

Comentează