Românii din Arizona sunt în plină pregătire de Paști

454
Colaci pregătiți de Irina Suvac în Chicago
Familia Lugoj în Phoenix, Arizona

Pregătirile pentru sărbătorile de Paști sunt în toi în casele românilor din Arizona. Tradițiile frumoase nu sunt date uitării, nici la sute de mii de kilometri. Aici, Marinela Lugoj din satul Volovița, Soroca, s-a stabilit cu traiul de mai bine de opt ani, dar este mereu cu gândul la cei dragi, relatează HORA in America.

În perioada sărbătorilor pascale, nu toate obiceiurile sunt păstrate așa cum sunt unii obișnuiți. Astfel, Marinela a decis să fie promotorul obiceiurilor așa cum le-a moștenit de la străbuni. Maria Reznic, mama copiilor, le este de mare ajutor, mai ales la pregătirea cozonacilor. Mai mulți ani la rând, clipele cele mai frumoase sunt petrecute alături de copii. Plină de emoții pentru cei dragi rămași acasă, Maria povestește cât de importante sunt aceste clipe în familia lor.

Visul Marinelei Lugoj de a ajunge în SUA s-a împlinit şi locuieşte acum în oraşul Phoenix din Arizona, alături de o  familie norocoasă. Isotria tinerei este complicată, frapată de această țară, după Programul Work and Travel, a decis să revină să-și încerce și ea visul american.

Tot în America și-a găsit și perechea, împreună cu soțul și fetița de doar cinci anisori, s-au integrat mult mai repede în societatea americană.

Ouăle încondeiate și pasca sunt pregătite cu multă dragoste, iar părinții și bunicii se adună în jurul mesei de sărbătoare. Nicole, fetița de cinci anișori, vorbește limba română acasă,  iar limba engleză – cu semenii ei de la grădiniță. 

Sărbătorile de Paști îi determină pe români să fie mai uniți, iar tradițiile sunt aici sărbătorite de fiecare dată, cu mare dragoste și dor de casă.

Natalia Ghilașcu

Comentează