Două decenii de cultură și tradiții românești la restaurantul „Dunărea” din Anaheim

954
Sărbătorile de Paști la restaurantul Dunărea, Anaheim
Restaurantul Dunarea

De 20 de ani, de când a fost fondat restaurantul Dunărea, zeci de mii de români din zona Los Angeles i-au trecut pragul. Dorința de a promova cultura și bucatele românești a prevalat mereu în viața lui Dan Niculescu, care a devenit cel mai ospitalier manager în comunitatea românească. A ajuns în SUA chiar cu un an înainte de revoluție, unde îl aștepta deja familia sa, relatează HORA in America.

A terminat liceul tehnologic din Giulești, București. Dacă nu muncea sau învăța, risca să fie înrolat în armată, iar cu un an înainte de revoluție, la doar 21 de ani, a ajuns aici, și a fost fericit să-și regăsească familia în America, mama, tata și sora, care nu au mai revenit vreodată în România comunistă. Au trecut 16 ani ca să revină în România, iar de atunci, adoră locurile și prietenii din copilărie.

În Los Angeles, s-a gândit să creeze un loc unde românii plecați de acasă se pot întâlni. Experiența din România în domeniul culinar i-a prins bine în SUA, pentru că, în tot acest răstimp, toate nunțile și petrecerile se dau la renumitul local “Dunărea”. A venit la vârsta când nu avea niciun prieten de vârsta sa, așa că nu a stat mult pe gânduri și a început să organizeze discoteci pentru tinerii români.

“Mi-am dorit să avem un loc al nostru, unde toți românii din Los Angeles să se unească și să se întâlnească la un pahar de vin și o gustare românească. Inițial, nu m-am gândit să pornesc o afacere, era o necesitate de a ne cunoaște în comunitate, mai apoi, ideea a luat amploare și am găsit doi parteneri și vechi prieteni, Marian Stan, Traian Gheorghe, cu care am investit, și care a ajuns să devină cel mai longeviv restaurant. Chiar dacă după câțiva ani s-au retras, a fost o experiență benefică pentru întreaga comunitate”, ne zice Dan Niculescu.

sursa: Yelp.com

În cele două decenii, la Dunărea s-au căsătorit peste 150 de familii tinere, iar botezurile și cumetriile sunt printre cele mai populare. Cel mai interesant e că Dan Niculescu a păstrat aceleași rețete timp de 20 de ani, pe care le cunoștea din România, iar la restaurant s-au perindat mulți bucătari care, mai târziu, și-au deschis propriile afaceri. Relu Benga, bucătarul șef de la Brașov, fusese foarte generos să se împartă cu rețetele, care au ajuns cele mai populare din California.

“Ulterior, acestea au fost improvizate pe placul localnicilor. A fost foarte greu, pentru că a trebuit să îi împac pe toți, ardeleni, bănățeni, moldoveni, maramureșeni, olteni, dar am ajuns la o rețetă comună, pe placul tuturor”, ne spune Dan Niculescu.

Sărbătorile de Paști la restaurantul Dunărea, Anaheim

După Înviere, restaurantul este mereu cu ușile deschise toată noaptea, până a doua zi de Paști, unde te întâlnești cu vechi prieteni să ciocnești ouă vopsite. Și meniul este pregătit cu multă dăruire; românii simt și trăiesc clipele unei sărbători de familie, cu vinete, brânză de oi, cașcaval, salam, borș de miel, friptură, murături, pască, și cozonaci de casă.

Cel mai des, clienții lasă recomandări speciale pe Yelp pentru că au gustat cele mai gustoase sarmale, ciorba de perișoare este acrită cu zeamă de varză, mititei, ciorba de burtă, foarte specifice pentru Dunărea. Cel mai des, aici vin românii care sunt ușor atrași de spectacolele și show-urile românești, prezentate de artiști populari autentici din multe alte state, New York, Illinois, Canada, dar și din România. Maria Dragomiroiu, Ionuț Dolănescu, Maria Ciobanu au fost cei mai populari artiști care au adus zâmbetul și voia-bună pentru toți românii din Los Angeles.

Și turiștii americani s-au arătat curioși de restaurant, așa cum poate fi ușor de găsit când călătoresc la Disney Land. Primii zece ani, cel mai mare interes l-au avut, desigur, românii, dar de la o vreme, 35% dintre clienți sunt de alte naționalități, ne explică Dan Niculescu, “fapt care bucură, pentru că putem promova cultura românească și în alte comunități”.

Dan Niculescu, proprietarul restaurantului Dunărea, Anaheim

M-aș mândri să existe mai multe restaurante românești, avem o mâncare deosebită, pentru că gătim ca acasă, ne-am fi dorit să lărgim echipa de bucătari și să fim cu brațele deschise toată ziua. Dan Niculescu este mai mult cunoscut printre românii din California, pentru că a ajutat și susținut multă lume care căuta un job, orice început fiind unul anevoios, de la români înstăriți, la imigranți care au ajuns pentru prima dată în America, astfel, numele său a ajuns și la urechile multora din România.

Restaurantul Dunărea, Anaheim, CA

“Cel mai mult mi-ar plăcea să ne iubim ca națiune ca și în anii 90, când toți erau foarte prietenoși și se ajutau la nevoie. Pe atunci, veneau o sută de români să te vadă și să te pipăie de cum ai venit; chiar îmi lipsește acea perioadă, românii pe atunci erau mult mai uniți decât acum. Aveam un foarte mare entuziasm, azi, însă, fiecare își vede de treabă, nu mai este acea solidaritate. Îmi lipsește timpul când eram săraci și ne adunam împreună; când am devenit mai înstăriți, ne-am îndepărtat unii de alții, pentru că am început să ne alegem prietenii”, constată cu regret Dan Niculescu.     

Urmăriți noutățile revistei “HORA in America” și aflați ce surprize vă pregătește restaurantul “Dunărea” în luna iunie, la cei 20 de ani de istorie românească în Los Angeles, cu muzică veche și înregistrări rare despre românii imigranți în 1989. Nu uitați să adăugați recomandări despre bucatele savurate printre cele 500 adunate pe Yelp.

Comentează